Lounais-Lappi

Kemin ja Tornion yläasteilla pohdittiin seksuaalisuuden moninaisuutta – "Näistä asioista pitää puhua asiallisesti ja ääneen"

Kemin ja Tornion nuorisotoimet toteuttivat yhdessä seksuaalikasvatuksen teemaviikon yläkoululaisille.

Maiju Ylipiessa
Kemin ja Tornion yläasteilla pohdittiin seksuaalisuuden moninaisuutta – "Näistä asioista pitää puhua asiallisesti ja ääneen"

Syväkankaan koulun seiskaluokkalainen Rosa Markkanen saa omanarvontunto-pisteellä leiman nuoriso-ohjaaja Johanna Kalliolta. Kaikilla toimintapisteillä käytyään oppilaat saivat osallistua arvontaan.

Maiju Ylipiessa

Antaako porno oikean kuvan seksistä? Onko abortti kaikkien oikeus? Onko homo haukkumasana?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä nuoret saivat pohtia Kemin ja Tornion nuorisotoimien järjestämällä Paineet pois -seksuaalikasvatusviikolla, joka kiersi tällä ja edellisellä viikolla neljä yläkoulua Torniossa ja Kemissä.

Oman arvomaailman pohtimisen lisäksi ohjelmaan kuului Meri-Lapin Seta ry:n toimintapiste, jolla keskusteltiin sukupuolten moninaisuudesta, sekä kulttuurien moninaisuus -piste, jossa kuultiin maahanmuuttajanuoren tarina.

Teemaviikon tavoitteena on tuoda esille seksuaalisuuden moninaisuus meillä ja muualla maailmassa ja samalla hälventää seksiin liittyviä harhaluuloja.

–Näistä asioista pitää puhua asiallisesti ja ääneen. Ajattelen, että meillä nuorisotyössä on hieno mahdollisuus pureutua nuorten arvoihin ja asenteisiin esimerkiksi tällaisten teemaviikkojen kautta. Nostamme kissan pöydälle ja kysymme rohkeasti nuorilta asioista, nuoriso-ohjaaja Johanna Kallio Tornion nuorisotoimesta toteaa.

Seksuaalisuus ja sen moninaisuus ovat koko ajan entistä paremmin esillä, ja käsitteistö alkaa nuorillakin olla hyvin hallussa.

–Hyvään suuntaan ollaan menossa, kun nämä asiat tulevat enemmän esille. Kunhan ne tulisivat myös oikealla tavalla ja realistisesti, Kallio toivoo.

Syväkankaan koululla 7. luokkalainen Rosa Markkanen käväisi omanarvontuntorastilla, jossa sai pohtia arvokysymyksiä itsekseen, ilman kavereiden paineita.

–Eivät ne olleet vaikeita kysymyksiä. Koulussa näistä asioista on puhuttu vähemmän, mutta vapaa-ajalla vanhempien kanssa juttelen niistä.

Kahden kaupungin nuorisotoimien yhteistyönä toteutettu seksuaalikasvatuksen teemaviikko on uusi kokeilu, mutta jo ensimmäisen kerran perusteella siitä tehtäisiin mielellään perinne.

–Ainakin jollain tavalla näitä aiheita voisi tuoda esille myös alakouluikäisille, ainakin kuudesluokkalaisille. He ovat pieniä, mutta silti kuitenkin aika isoja jo, Kemin nuorisotoimen nuoriso-ohjaaja Päivi Syväjärvi toteaa.

Sekä Kemin että Tornion nuorisotoimissa on huomattu, että nuorten kokeiluikä on viime vuosina laskenut niin seksiin kuin päihteisiin liittyvissä asioissa.

–Jo alakouluikäisilläkin on seksuaalisuuteen liittyviä vääränlaisia käsityksiä ja oletuksia, joita olisi hyvä oikoa, Johanna Kallio sanoo.

Eniten kysymyksiä koululaisilla on tuntunut heräävän monikulttuurisuus-pisteellä, jossa Saudi-Arabiassa kasvanut somali Faiza Abdulqadir Abdullahi kertoi muun muassa somalien seurustelu- ja avioliittoperinteistä. Rankkojakaan aiheita ei sivuttu, kun keskusteltiin naisten sukupuolielinten silpomisesta.

Itsekin toimenpiteen nuorena kokeneen Abdullahin mielestä keskustelua aiheesta ei tulisi vältellä.

–Monet ajattelevat, että silpominen johtuu uskonnosta, mutta ei se johdu, vaan kulttuurista ja perinteistä. Jotkut myös miettivät, kannattavatko kaikki somalit tätä käytäntöä, ja monet eivät kannata. On paljon ryhmiä, jotka yrittävät lopettaa perinteen.

Useimmat nuoret tietävät jo asiasta, mutta monia se silti järkyttää. Sen huomaa myös Syväkankaan yläasteella, jossa alkuun taka-alalla supissut poikaporukka kuuntelee ja kyselee lopulta hyvin tarkkaavaisesti.

Luokasta poistuu hiljaista väkeä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös