Lounais-Lappi

Kemiläisen koululaiset järjestävät mielenilmauksen ilmaston puolesta – ”Jos aikuiset eivät usko ilmastonmuutokseen, niin meidän on aika vaikea ajaa sen pysäyttämistä"

Taina Nuutinen-Kallio

Nuoret ottavat kantaan ilmastopolitiikan puolesta perjantaina 15.3., jolloin järjestetään maailmanlaajuinen koululaisten ilmastolakko. Myös Meri-Lapissa osallistutaan mielenilmaukseen.

Hepolan koulun yhdeksäsluokkalaiset Inari Alanne ja Fanni Frant kertovat, että ilmastolakko näkyy myös Kemin keskustassa.

– Keskustelimme kemiantunnilla ilmastonmuutoksesta. Mietimme, miten saisimme omaa ääntämme laajemmin kuuluville. Yksi luokkakaveri muisti nähneensä uutisen kansainvälisestä ilmastolakkopäivästä, johon päätimme osallistua, Alanne kertoo.

Perjantaina oppilaita Hepolahden, Karihaaran ja Syväkankaan kouluista, mahdollisesti myös lukiosta kokoontuu Kemin kaupungintalon eteen. He marssivat keskustassa, jonka jälkeen oppilaat menevät kaupungintalolle luovuttamaan kirjallisen vaatimuksen, mitä nuorten mielestä kaupungissa pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Julkinen liikenne saisi olla parempaa, jolloin yksityisautoilu vähenisi. Kaupunkiin tarvittaisiin myös lisää kierrätyspisteitä. Onhan täällä kierrätyspisteitä vaikkapa Prisman ja Citymarketin pihalla. Mutta ne sijaitsevat niin kaukana. Peset muovipurkit kotona ja lähdet viemään niitä keskustaan, niin meneekö hyöty siinä? Myös kouluruoka voisi olla useammin lähiruokaa ja kasvisruokaa. Nämä muutokset ovat helposti toteutettavissa, Alanne pohtii.

Alanteen ja Frantin mukaan Hepolan koulun rehtori ja opettajat ovat suhtautuneet myönteisesti ajatukseen ilmastolakkotapahtumasta. Hepolan koulun rehtori Piia Hulkkonen on ollut yhteydessä myös Syväkankaan ja Karihaaran koulun rehtoreihin.

Vielä maanantaina oli epävarmaa saavatko oppilaat luvan poistua koulusta osallistuakseen mielenilmaukseen.

Alanne kertoo, että mahdollista kieltoa perusteltiin sillä, että osallistuminen vaatisi luvan kotoa.

– Sanottiin, että koska kyse on poliittisesta teosta, ei koulu pysty olemaan mukana, Alanne kertaa.

Jos koulut olisivat vetäneet yhtenäistä linjaa, eikä poistumislupaa mielenilmauksen takia olisi annettu, olisivat osallistujat joutuneet olemaan pois koulusta luvatta.

– Mielenilmaukseen osallistuvien väkimäärä riippuu kovasti siitä, onko kyse luvallisesta vai luvattomasta poissaolosta, Alanne toteaa.

– Toisaalta sillä ei ole merkitystä kuinka moni tapahtumaan osallistuu, Frant muistuttaa.

– Sanoimme rehtorillekin, että jokainen osallistuja on mukana omasta halustaan. Ei ole moraalisesti oikein, että joku on mukana vain siksi, että opettaja pakotti, Alanne jatkaa.

Alanne ja Frant eivät halua, että heitä pidetään rettelöitsijöinä.

– Meidän mielestämme tämä asia vain on tärkeä. Jos tästä tulee luvaton poissaolo, niin sitten tulee. Jos opettajat eivät ymmärrä meitä tässä asiassa, niin sille emme voi mitään.

Hepolan koulun rehtori Piia Hulkkonen kertoi Lounais-Lapille, että rehtorit tekivät lopulta yhteisen päätöksen: ilmastolakkoon saa osallistua, eikä poissaolomerkintää tule.

–Valvova opettaja lähtee mukaan tapahtumaan. Koulu haluaa tukea oppilaiden osallistumista ja aktiivisuutta. Kansalaisvaikuttaminen ja kestävä kehitys kuuluvat perusopetuksen opetussuunnitelmaan, Hulkkonen kertoo.

Perjantaina kemiläiskouluissa järjestetään ilmastoon liittyvää muutakin ohjelmaa.

Ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon. Koko nuoruutensa ajan Frant ja Alanne ovat kuulleet, että ilmastonmuutos pitää pysäyttää. He myöntävät, että asia stressaa jonkin verran.

Ei auta, että usein aikuiset ihmiset viittaavat kintaalla koko ilmastonmuutosasialle.

–Tuntuu, että meille jätetään vastuu ympäristön korjaamisesta, Frant toteaa.

–Jos aikuiset eivät usko koko asiaan, niin meidän on aika vaikea ajaa sen pysäyttämistä, Alanne toteaa.

Global Climate Strike 15.3. Kemissä nuoret marssivat ilmaston puolesta kello 10 jälkeen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös