Lounais-Lappi

Kemijoella ja Tornionjoella saaliit ovat olleet nousussa – Simojoella heikko virtaus hidastaa nahkiaisen nousua

Keminmaan Nakkiaisenpyytäjien Reijo Aapajärvi nostaa nahkiaisia Isohaaran padon alapuolella

Keminmaan Nakkiaisenpyytäjien Reijo Aapajärvi nostaa nahkiaisia Isohaaran padon alapuolella

Jouni Valikainen

PVO-Vesivoiman ja Kemijoki Oy:n nahkiaisen siirtovelvoite Isohaaran yli on vuosittain 100 000 kappaletta. Viime viikolla näytti siltä, että ylisiirron käytännön töistä vastaava Keminmaan Nahkiaisenpyytäjät pääsevät kohtuudella tavoitteeseen.

– Viime viikolla meni 50 000 ylisiirretyn nahkiaisen raja rikki. Saimme useana yönä merroilla yli 200 kiloa nahkiaisia, joten 100 000 nahkiaisen siirtoraja lähenee vauhdilla, Keminmaan Nahkiaisenpyytäjien Erkki Vittaniemi kertoo.

Nahkiainen painaa noin 50 grammaa eli 230 kilon saalis tarkoittaa kappalemäärässä 4 600 nahkiaista.

Viime vuonna ylisiirrettyjen ympyräsuiden määrä jäi hieman alle 100 000 kappaleen. Kahtena edellisenä syksynä ylisiirtovelka hieman pieneni.

Nahkiainen nousi Kemijokeen tänä syksynä keskimääräistä myöhemmin. Molemmilla puolin jokea olevat merrat alkoivat täyttyä kunnolla vasta viime viikolla.

– Myöhäiseen nousuun voi olla monta syytä. Kesähän oli poikkeuksellisen lämmin ja niin oli myös jokivesi. Myrskyt pistivät nahkiaiseen liikettä, Vittaniemi sanoo.

Nahkiaisenpyytäjät pääsivät omalla talollaan paistohommiin ensimmäistä kertaa 29.9. Tarkoituksena on saaliin määrästä riippuen lämmittää uunit vielä muutamana lauantaina. Ensimmäisenä paistokertana saalis katosi nopeaan tahtiin herkuttelijoiden voipaperikääröihin. Vanhan sanonnan mukaan nahkiainen on "Herrojen herkku, sitä ei syö siat ei koske koirat".

– Pistin paistoa edeltävänä torstaina pienen kyltin nahkiaistalon ikkunaan, että seuraavana lauantaina paistamme nahkiaisia. Ajelin lauantaiaamuna kohti taloa ja kylänraitti oli pimeä sekä hiljainen. Mielessäni kävi, että mitenkähän tämä homma menee. Kun käännyin Rovaniementielle, näin talon pihalla yli kahdenkymmenen auton valot.  Nahkiainen on ihmeartikkeli. Sen kausiluonteisuus tekee siitä halutun, Erkki Vittaniemi uskoo.

Risto Leinonen tuntee Kukkolan koski-isäntänä hyvin nahkiaisen nousu-uomat. Nahkiainen alkoi uida Kukkolassa mertoihin viime viikolla.

– Sen verran nahkiaisia on tullut, että on makuun päässyt. Kylmyys ja pakkanen vähentävät nahkiaissaalista. Nyt alkaa olla puolen kuun aika ja luvatut lämpimämmät ilmat tekevät hyvää nousulle, Risto Leinonen kertoo.

Kukkolankoskella pyytäjillä on käytössä perinteisiä puisia sekä lasikuituisia mertoja.

– Lasikuitumerran etuna on sen puhtaana pysyvyys. Joutsenet repivät heinää ylävirrasta ja se tahtoo tarttua puiseen mertaan Molemmat pyytävät nahkiaista suunnilleen saman verran. Enemmän saalismäärä on kiinni pyyntipaikasta, Leinonen kertoo.

Kukkolassa nahkiaisen pyyntipaikat vuokrataan Kukkolankosken osakaskunnalta. Huutokauppaan voi osallistua osakaskunnan jäsenet.

Simojoen Suukoskella vuosikymmeniä nahkiaisia pyytänyt Teuvo Heikkilän merrat ovat olleet tyhjiä. Vain muutama harhalaukaus on osunut mertoihin. Huhuja paremmastakin saaliista on Simojoelta kuultu.

Teuvo Heikkiläkin toivoisi lämpöä ja etelätuulta, jotta saalismäärät nousisivat normitasolle.

– Ei nahkiaisen saanti ole minulla ollut koskaan näin huonoa. Yhtenä syynä siihen on jokiveden vähyys ja pieni virtaus . Nahkiainen ei tiedä mitään koko Simojoesta. Jos tulee useampi pakkasyö, jokeen muodostuu helposti suppoa, Heikkilä harmittelee.

Simojoen suiston suunniteltu ruoppaus olisi varmuudella myös nahkiaisenpyytäjien mieleen.

Nahkiainen

Nahkiainen on ympyräsuisiin kuuluva leuaton selkärankainen.

Tietyn määritelmän mukaan ympyräsuiset ovat kaloja ja toisen mukaan eivät.

Nahkiainen nousee loppukesällä tai syksyllä merestä jokiin kutemaan.

Nahkiainen kutee keväisin vain kerran elämässään, minkä jälkeen se kuolee.

Elämänsä ensimmäiset 4–5 vuotta nahkiainen viettää joessa toukkana, kansankielellä likomatona.

Sen jälkeen nahkiainen vaeltaa muutamaksi vuodeksi mereen ennen paluutaan kutemaan jokeen.

Nahkiainen ei ole niin jokiuskollinen kuin lohikaloihin kuuluvat vaelluskalat.

Täysikasvuiset nahkiaiset ovat 25–35 cm pitkiä.

Nahkiaiset hiillostetaan tai savustetaan ja niitä voidaan säilöä etikkaliemessä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös