Lounais-Lappi

Kemi kaavoittaa yrityksille tontteja Tervaharjulle

Tervaharjun ja Hotelli Merihovin asemakaavat ovat nähtävillä.

Jussi Saarela
Kemin Tervaharjun asemakaavan muutosalue koskee nelostien ja sen itäpuolella kulkevan Kiveliönkadun väliin rajoittuvaa aluetta.

Kemin Tervaharjun asemakaavan muutosalue koskee nelostien ja sen itäpuolella kulkevan Kiveliönkadun väliin rajoittuvaa aluetta.

Jussi Saarela

Kemissä on parhaillaan kaksi merkittävää asemakaavaa nähtävillä.

Tervaharjun asemakaavan valmisteluaineisto ja kaavaluonnokset ovat nähtävillä torstaihin 27. syyskuuta asti. Asemakaavan muutosalue koskee nelostien ja sen itäpuolella kulkevan Kiveliönkadun väliin rajoittuvaa aluetta Tervaharjulla. Pohjoisessa aluetta rajaa Sauvonväylä ja etelässä Etelänväylä. Tavoitteena on muuttaa alue voimassa olevan yleiskaavan mukaisesti palvelujen alueeksi. Alueen pohjoisosassa sijaitsevat tällä hetkellä paloasema ja pari myymälärakennusta sekä eteläosassa asuinrakennuksia.

Tavoitteena on saada liiketoimintaa näkyvälle, liikenteellisesti keskeiselle ja helposti saavutettavalle paikalle ohikulkutien varrelle. Alueelle on tarkoitus sijoittaa kaupan alan yrityksiä ja esimerkiksi pieniä tuotantolaitoksia, joihin liittyy myymälätiloja. Pysäköintialueet ja kulku tonteille tulevat Kiveliönkadun puolelle.

Kemin kaupunki uskoo, että Tervaharjun suunnalla on kysyntää liiketonteille, sillä viereisen Karjalahden liiketontit alkavat olla täynnä.

– Etsimme alueesta kiinnostuneita toimijoita. Kaavan sisältöön voi vielä vaikuttaa, jos toimijoita ilmaantuu, kaupungin suunnittelupäällikkö Jani Hiltunen kertoo.

Asemakaavan valmisteluvaiheessa tarkastellaan kahta hieman toisistaan poikkeavaa vaihtoehtoa.

Hotelli Merihovin asemakaavan valmisteluaineisto sekä kaavaluonnokset ovat nähtävillä perjantaihin 14. syyskuuta asti. Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollista Hotelli Merihovin laajentaminen. Hotellin vanha, Pohjoisrantakadun varressa sijaitseva osa suojellaan ja restauroidaan entiseen loistoonsa. Hotellia suunnitellaan laajennettavaksi korttelin sisäosiin ja Keskuspuistokadun varteen sijoittuvilla laajennusosilla. Laajennuksesta on laadittu kaksi erilaista vaihtoehtoa. Kaavan luonnosvaiheessa tarkastellaan molempia vaihtoehtoja.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa hotellirakennus sekä tontin koillislaidalla sijaitseva entinen Pohjolan Sanomien rakennus, vuonna 1948 valmistunut siipirakennus on määrätty suojeltavaksi. Keskuspuistokadun varrelle voidaan rakentaa pääosin viisikerroksinen uudisrakennus. Toinen nykyisistä siipirakennuksista siis purettaisiin tässä vaihtoehdossa.

Toisessa vaihtoehdossa Merihovin vanha rakennus on määrätty suojeltavaksi. Keskuspuistokadun varrelle ja korttelin keskiosaan voidaan rakentaa pääosin kuusikerroksinen uudisrakennus ja korttelin luoteislaidalle kahdeksankerroksinen uusi asuinkerrostalo. Molemmat nykyiset siipirakennukset siis purettaisiin tässä vaihtoehdossa.

Kaupungin väen kanssa voi keskustella kaupungin kehittämiseen liittyen torstaina 13. syyskuuta iltapäivällä Kemin markkinoilla Kauppatorilla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös