Kassillinen kirjoja kotiin

Tornion kirjaston Kirjakassi on maksuton ja joustava palvelu ikäihmisille.

Tuulikki Kourilehto

Tuulikki Kourilehto

Tornion kaupunginkirjaston kirjastovirkailijat Hellevi Aarni ja Anna-Leena Lindholm pakkaavat kirjoja kassiin ja vievät niitä kirjaston asiakkaille kotiin tai palvelulaitoksiin.

Kirjakassi ja Kirjat kotiin -palvelua on toteutettu Torniossa vuodesta 2013 alkaen. Kun lähikirjastot oli lakkautettu, niitä käyttäneet ihmiset kertoivat, että he haluaisivat lainata kirjoja, mutta eivät pääse kirjastoon. Silloinen kirjastonjohtaja aloitti Kirjakassi-toiminnan. Asiakkaat kyselivät, voiko kirjat saada kotiin? Kun kassien kuskaajia ei ollut, kirjasto sai projektirahoituksen, jonka aikana esiteltiin nykyistä Kirjakassi- ja Kirjat kotiin -palvelua, minkä jälkeen palvelun piiriin tuli paljon asiakkaita.

Kirjakassi- ja Kirjat kotiin -palvelussa pelisäännöistä sovitaan asiakkaan kanssa kirjallisesti. Asiakkaalta kysytään, millaista kirjallisuutta tai aineistoa hän haluaa lainata. Kasseissa kulkee niin jännitystä, romantiikkaa, elämäkertoja tai historiaa sisältäviä kirjoja, aikakausilehtiä ja äänikirjoja, videoita, elokuvia ja Celia-äänikirjoja.

Kirjakassi-palvelussa kirjaston henkilökunta laittaa kirjakassin, jonka asiakkaan valtuuttama henkilö hakee kirjastolta. Kirjat kotiin -palvelussa kirjasto kokoaa kirjallisuuden ja toimittaa kassin asiakkaalle kotiin.

Palvelun piirissä on tällä hetkellä 35 asiakasta, joista 26 on kotona ja yhdeksän palvelulaitosta. Kirjakassit toimitetaan asiakkaille torstaisin asiakkaalle sopivin väliajoin.

Kirjakassi-palvelun piirissä olevien lainaajien laina-ajat ovat joustavia eikä myöhästymismaksuja peritä.

Kirjaston aineisto ja palvelut tulevat tällä tavalla myös niiden käyttöön, jotka eivät itse pääse kirjastoon.

Palvelu tuo henkilökunnalle vaihtelua työhön ja antaa paljon.

– Ihmisen kohtaaminen hänen kotonaan on aivan eri asia kuin kirjaston tiskin äärellä. Asiakkaat ovat hyvällä tuulella ja ilahtuvat, kun menemme kassin kanssa, Lindholm kertoo.

– Tämä on henkilökohtaista kanssakäymistä ja se on tärkeää työssä. Palaute on aina hyvää, Aarni sanoo.

Palvelun piiriin pääsee soittamalla kirjastoon.

Luotomäellä Lindholmia odottaa ahkera lukija. Lindholm esittelee valitsemansa kirjat ja kertoo hieman sisällöstä tai kirjailijasta.

– Voi! Jäämeren myrskylintu. Tulee koti mieleen, Petsamossa syntynyt Helvi Marttila ihastelee saadessaan Kirjakassissa Elina Luukkaisen kirjan ja ryhtyy heti silmäilemään teosta.

Kassista otetaan muun muassa Rauhalan Taivaslaulu, Matinlompolan Maan ja taihvaan välilä ja Marttilan toivoma Sylvi Kekkosen Amalia.

– Miten tämä Kekkosen rouvan kirja onkin jäänyt lukematta, Marttila tuumii hypistellessään kirjaa.

Kassista tulee kymmenen kirjaa ja iso nippu aikakausilehtiä.

– Kaikki ovat hyviä kirjoja, luotan hänen valintoihin, Marttila sanoo Lindholmia osoittaen.

92-vuotias Marttila kertoo, että hän on lukenut aina, kun on painettu mustaa valkoiselle. Hän lukee kaiken, mitä kassissa tulee. Aikakauslehdet ovat iltalukemista.

– Kaikkea pitää lukea, että tietää, mitä muutkin tekevät, Marttila sanoo.

Edellisestä kassillisesta Marttila kehuu Lindholmille Iiris Palosaaren kirjaa Jumalan ja synnyttäjän välissä ja Mauno J. Pyhtilän Balladi kauniista Petronellasta. Teos on Marttilan mielestä se oikea kirja Petronellasta. Lopuksi on pari toivetta.

– Arvo Palosaaren ja Raisa Lardotin kirjoja.

Yksi kassi –kaksi palvelua

Kirjakassi: Kirjakassi-palvelussa kirjaston henkilökunta laittaa kirjakassin, jonka asiakkaan valtuuttama henkilö hakee kirjastolta.

Kirjat kotiin: Kirjat kotiin -palvelussa kirjasto kokoaa kirjallisuuden ja toimittaa kassin asiakkaalle kotiin.

Kenelle palvelut on tarkoitettu?

Kirjaston Kirjakassi- ja Kirjat kotiin-palvelut on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta käydä kirjastossa iän, sairauden tai vamman vuoksi. Palveluja voi käyttää myös toipilasaikana.

Kirjat kotiin -palvelun piiriin on mahdollista päästä asiakkailla, jotka asuvat 10 kilometrin säteellä Tornion kaupunginkirjastosta. Kirjastoauto vie kirjakassin kotiovelle reittien puitteissa.

Mitä maksaa? Palvelu on asiakkaalle maksuton.

Miten pääsee alkuun? Soittamalla kirjastoon, 050-597 1568 tai 050-597 1587.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös