Juhlapitkot syntyivät viidellä säikeellä

Ammatit ja ammattikoulu tulivat tutuksi kädentaitoja vaativassa Lappian Osaajakisassa.

Tuulikki Kourilehto
Keminmaan yläasteen kahdeksasluokkalaiset Veera Tikkala ja Laura Aapajärvi osallistuivat Osaajakisassa leipurikilpailuun ja voittivat kisan. Pullapitkot syntyivtä viidellä säikeellä.

Keminmaan yläasteen kahdeksasluokkalaiset Veera Tikkala ja Laura Aapajärvi osallistuivat Osaajakisassa leipurikilpailuun ja voittivat kisan. Pullapitkot syntyivtä viidellä säikeellä.

Tuulikki Kourilehto

Pulla tuoksuu ja marsipaanista muotoutuu eläinhahmoja, kun kahdeksasluokkalaiset ottavat toistaan mittaa leipurikilpailussa, joka on yksi koulutuskuntayhtymä Lappian järjestämän Osaajakisan kilpailuista. Leipurien kilpailutehtävänä oli juhlapitkon valmistaminen sekä eläinhahmon muotoileminen marsipaanista.

Keminmaan yläasteen joukkueen Veera Tikkala ja Laura Aapajärvi ovat letittäneet pitkot, voitelevat ne, ripottavat raesokeria päälle ja laittavat pitkot uuniin. Pitkojen paistuessa on aikaa muotoilla marsipaanista Late-lammas valkoisesta ja mustasta marsipaanista.

Tehtävät on kerrottu etukäteen ja tytöt ovat harjoitelleet niitä koulussa. Viidellä säikeellä letitetty pitko näyttää taidokkaalta.

– Se on helppoa, kun sen oppii tekemään, tytöt sanovat.

Tehtäviä varten tytöt ovat saaneet vinkkejä opettajaltaan Soile Lepojärveltä. Parityöskentely on tyttöjen mukaan hyvä, kun ei tarvitse yksin pohtia ratkaisuja. Hygieniasta he ovat tarkkoja eikä marsipaanin värejä passaa sekoittaa keskenään.

– Mustaan marsipaaniin kosketuilla suojakäsineillä ei kosketa valkoiseen marsipaaniin, he sanovat.

Late-lammas alkaa olla korvia vaille valmis, kun uuni piippaa. Kaksi kauniin ruskeaa pitkoa lähtee tuomareille.

Lehtori Kristiina Pääkkö Lappian leipuri-kondiittorikoulutuksesta sanoo, että tehtävät vaativat kädentaitoja, hahmotuskykyä ja vähän taiteellisuuttakin. Kilpailijoiden essut, myssyt ja suojakäsineet saavat lehtorilta kiitosta.

– Leipomossa ei käytetä, koruja, kelloja, sormuksia tai kynsilakkoja. Hyvin on köksän opetus mennyt perille, Pääkkö sanoo.

Mukana leipurikilpailussa oli 13 joukkuetta Lappian jäsenkunnista. Kilpailun toteuttamisesta huolehtivat alan opiskelijat, jotka toimivat tuomareina ja ohjaajina.

Lappian kilpailussa tuodaan ammattikoulua, ammattikoulumaailmaa, kädentaitoja ja ammatteja esille.

– Kädentaitojen ja kotitalouden oppituntien väheneminen peruskoulussa näkyy myös täällä, Pääkkö sanoo.

Leipurin ammattiin voi Lappiassa opiskella pohjakoulutuksesta riippuen 2–4 vuodessa. Töitäkin on Pääkön mukaan aika hyvin, jos on mahdollisuus pikkuisen kauemmaksi mennä töiden perässä.

Tuomarit Rosa-Maria Virtanen ja Teija Holappa seurasivat leipurikisaajien toimintaa silmä tarkkana ja kirjaavat pisteitä muun muassa työskentelystä, pintakäsittelystä ja lopputuloksesta.

– Nuorilla on tosi hyvin hommat hanskassa. Moni letittää pitkon viidellä säikeellä. He haastavat itsensä, mutta ottavat rennosti ja ovat nopeita, tuomarit kehuvat.

Marsipaanitehtävääkään ei ole otettu helpoimman kautta. Pitkoja ei osata nostattaa tarpeeksi ennen paistoa, mikä on ero ammattilaisiin verrattuna.

Osaajakisaan osallistui kaikkiaan 280 kahdeksasluokkalaista Lappian jäsenkunnista. Leipurikisan lisäksi kilpailuaiheina olivat kokki, tekniikka, taide ja käsityö, viestintä, liiketoiminta, luonto, matkailu, hyvinvointialat, tietojenkäsittely ja musiikki. Koulujen menestys Osaajakisoissa 2019 oli tasaista

Tänä vuonna . Lajikohtaisten palkintojen ja pokaalien lisäksi kaikkien kisoihin osallistuneiden kesken arvottiin kolme Jopoa, joiden onnelliset omistajat ovat Saija Pantsar Pellosta, Timi Saukkoriipi Torniosta ja Emmi Mäkimattila.

Tulokset

Luontoala: 1) Putaan koulu 2)Raumon koulu 3) Hepolan koulu.

Tekniikka II: 1)Raumon koulu 2)Karihaaran koulu 3) Lapinniemen koulu.

TekniikkaII: 1)Kolarin koulu I 2)Lapinniemen koulu 3)Raumon koulu I

Hyvinvointi: 1Raumon koulu 2)Kuivaniemen koulu 3)Pellon koulu.

Tietojenkäsittely: 1)Kuivaniemen koulu 2)Raumon koulu 3)Kolarin koulu I.

Taide ja käsityö: 1)Putaan koulu 2)Raumon koulu 3)Hepolan koulu.Kokki: 1)Putaan koulu 2)Raumon koulu 3)Hepolan koulu.

Matkailu: 1)Karihaaran koulu 2)Keminmaan koulu 3)Ainiovaaran koulu.

Viestintä: 1)Raumon koulu 2)Kuivaniemen koulu 3)Syväkankaan koulu.

Leipuri: 1)Keminmaan koulu 2)Syväkankaan koulu 3)Raumon koulu.

Musiikki, soolo: 1)Keminmaan koulu 2)Putaan koulu 3)Kolarin koulu.

Musiikki, duo; 1)Keminmaan koulu 2)Putaan koulu 3)Karihaaran koulu.

Liiketoiminta: Keminmaan koulu 2)Raumon koulu 3)Hepolan koulu.

Paljon osaamista

Osaajakisassa Lappia pääsee esittelemään ammattikoulutusta ja oman koulun tarjontaa. Kilpailu on opinto-ohjaaja Kaisu Liitenin mukaan hauska ja mukava tapahtuma kilpailijoille ja koululle.

– Kahdeksasluokkalaiset ovat siinä iässä, että heidän on hyvä huomata millaista osaamista heillä jo on. Samalla osoitetaan, että opiskelu kannattaa aina ja myös peruskoulussa opiskelu kannattaa, Liiten sanoo.

Osaamisestaan kahdeksasluokkalaiset antoivat hyviä näyttöjä eri alojen kilpailutehtävissä. Lääkeannoksen laskeminen, asiakaspalvelua ruotsiksi, ensiaputehtävä tai kasvien ja työkalujen tunnistaminen olivat kilpailutehtävien joukossa. Suunnittelutehtävässä tuli piirustuksen perusteella rakentaa malli lego-palikoista. Kilpailutehtävät eivät saa olla liian vaikeita, mutta taitoa, näppäryyttä ja hoksaamista ne vaativat.

Osaajakilpailussa oli paikalla paljon opettajia ja opinto-ohjaajia, jotka näkivät myös mitä ammattikoulussa tehdään ja opetetaan.

– On hyvä, että kädentaitoja, käsitöitä, taito- ja taideaineita on jo peruskoulussa, Liiten sanoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös