Lounais-Lappi

Joukkuevoimistelu kiinnostaa vuodesta toiseen – Kemin Innon voimistelijoiden kilpailukausi on kiivaimmillaan

Kemin Innon vanhin ryhmä Xafir ottaa alkulämmintä ennen varsinaista treeniä.

Kemin Innon vanhin ryhmä Xafir ottaa alkulämmintä ennen varsinaista treeniä.

Jouni Valikainen

Kemin Innon joukkuevoimistelun kilpasarjalaisilla on kiireistä aikaa. Marraskuun alussa Xafir-, Xinnia- ja Xestia- ja Xenia-ryhmät kävivät kilpailemassa Haukiputaalla. Viime viikonvaihteena oli vuorossa Illusion cup Vaajakoskella. Nämä kilpailut ovat entisiä Voimisteluliiton aluemestaruuskilpailuja.

Myös harrastajaryhmät pääsevät esittelemään taitojaan. Innosta lähtee alle 12-vuotiaiden ryhmiä Ouluun Stara-tapahtumaan. Kaikki saavat osallistujamitalin ja ohjaajat kirjallisen palautteen ryhmän taidoista.

Haukiputaalla Xafirin 14–16 -vuotiaiden ryhmä sijoittui kilpasarjassa kolmanneksi ja Tampereen Voimistelijoiden kisoissa toiseksi. 12–14 -vuotiaiden Xinnia sijoittui Haukiputaalla kahdeksanneksi.

– Tytöt tekivät aivan hyvän suorituksen Tampereella. Muutamia hassuja virheitä mahtui ohjelmaan, ryhmän valmentaja Essi Tuovila kertoi.

Nuorempien voimistelijoiden arvostelussa ei anneta pisteitä, vaan joukkueet sijoitetaan kategorioihin. Xestia ja Xenia sijoitettiin kategoriaan kuusi. Juuri kuutoskategoriaan sijoittui useita joukkueita.

Kemin Innon valmentaja Sanna Huhtaniska kertoi, että Xinnian kahdeksan voimistelijan vanneryhmän koreografiaan on tehty muutoksia. Ryhmään on tullut myös uusia voimistelijoita.

– Joukkuevoimistelussa liikkeen pitää virrata katkeamatta eteenpäin. Tuomarit seuraavat tätä tarkasti. Notkeutta ja tasapainoa voi harjoitella, mutta tekniikan omaksuminen kypsyy myöhemmässä vaiheessa, Sanna Huhtaniska kertoo.

TUL:n mestaruuskisat järjestetään tänä vuonna Tampereella 17-18.12.

– Xafirit ja Xinniat lähtevät sinne mitalit mielessä, Innon voimistelujaoston puheenjohtaja Kirsti Lamminpää-Vesenne kertoo.

Kun harrastajaryhmät lasketaan mukaan, Innolla on joukkuevoimistelussa mukana seitsemän eri ryhmää. Suurimmissa harrasteryhmissä on mukana yli kaksikymmentä nuorta tyttöä. Se tuo haastetta harjoittelupaikkojen suhteen.

– Ryhmät harjoittelevat Takajärven nuorisotilalla, mutta se on auttamattomasti liian pieni tila. Aiemmin kävimme Takajärven koululla, mutta kouluhan purettiin, Kirsti Lamminpää-Vesenne muistelee.

Takajärven nuorisotilan lisäksi Innon joukkuevoimistelijoilla on vuoroja Syväkankaan ja Kivikon koululla, Sauvotalossa ja Tervahallilla. Tervahallilla on seuralla on käytössään kaksi eri lohkoa. Tervahallilla ja Sauvotalolla on myös voimistelumatto.

– Harjoitteluvuorot saisivat olla Tervahallilla ajallisesti pidemmät, Lamminpää-Vesenne toivoo.

Kemin Into on perinteikäs voimisteluseura. Kymmenkunta vuotta sitten Zirkone-ryhmä voimisteli Riikka Penttilän ohjauksessa Suomen huipputasolla. MM-kisapaikka oli todella lähellä. Nykyisin Riikka Penttilä toimii pääkaupunkiseudulla Attitude Sportsin koreografina ja valmentajana.

– Zirkone oli meidän edellinen huippuryhmä. Useat tytöt lähtevät kirjoitusten jälkeen opiskelemaan muille paikkakunnille, joten tasokasta aikuisten ryhmää on vaikea saada kasaan. Sama koskee myös ohjaajia. Vaikka koulutamme vanhoista kilpailijoista ohjaajia, heitä ei ole koskaan liikaa, Kirsti Lamminpää-Vesenne kertoo.

Harrastajaryhmiin osallistumisesta on tullut pitkin syksyä kyselyjä.

– Seuraihmiset eivät tietenkään voi sanoa halukkaille, että ei. Ryhmiin olisi mielekkäintä tulla mukaan joulutauon jälkeen ensi vuoden alussa, Kirsti Lamminpää-Vesenne kertoo.

Kemin Into kaipaa joukkoihinsa myös koulutettuja tuomareita. Seuralla on tällä hetkellä ainoastaan yksi voimistelutuomari.

– Jokaisen seuran pitäisi lähettää kisoihin tuomareita suhteessa joukkuemäärään. Kun emme saa kolmea tuomaria kisoihin, siitä tulee meille sakkoja, Kirsti Lamminpää-Vesenne harmittelee.

Kilparyhmät

Xafir: valmentaja Essi Tuovila, voimistelijat Freja Kärkkäinen, Hilja Haase, Annika Mäkipörhölä, Milla Mäkipörhölä, Emma-Lotta Ruonla, Ellen Tervaharju, Riikka Vakkala.

Xinnia: valmentajat Neea Kotkansalo, Sanna Huhtaniska, Janni Onkalo, voimistelijat Venla Åhman, Ronja Vuorela, Emma Kesti, Heta Joensuu, Crista Aspegren, Aada Vakkuri, Pinja Ylitalo, Anki Rautiainen.

Xenia: valmentajat Annika Mäkipörhölä, Milla Mäkipörhölä, Siiri Siimes plus muitakin nuoria ohjaajia, voimistelijat Hälinen Nella, Iisakka Jose, juntura Hedda, Kolmonen Vilma, Liminoja Anu, Neijonen Jonna, Paavalniemi Venla, Papunen Emmi, Peltonen Nuppu, Rossinen Sara, Samanen Aliisa.

Xestia: valmentajat Annika Mäkipörhölä, Siiri Siimes, Milla Mäkipörhölä plus muitakin nuoria ohjaajia, voimistelijat Hakki Emma, Juntura Amalia, Kåhlman Ellen, Kuoppala Minea, Luoma Netta, Sankala Elli, Sarajärvi Vilma, Tapio Salla, Vaara Stiina, Ylisuvanto Emmi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös