Joukkoteurastettu luonnonlohi

Joukkoteurastettu luonnonlohi

"Totuus on, että jonnekin on kadonnut yli 60000 lohta Tornion- ja Simojoen laskureiden mukaan, eikä merilohen hintakaan ole noussut."

Tiina NousiainenTornio

Luonnonvarakeskuksen lohiseurantatilastot ovat karua luettavaa. Lohta on noussut Tornionjokeen 20.7. mennessä reilut 33000 kappaletta, kun vuotta aikaisemmin määrä oli yli 92000.

Simojoella on sama tilanne – vain kolmasosa lohista on päässyt kutemaan Simojokivarteen.

En usko, että nousevan lohien määrä olisi luonnostaan vähentynyt tällaisia määriä, vaikka vuodet eivät seuraakaan toisiaan.

Enkä usko, että syynä ovat hylkeet, sillä niitäkin on ollut merellä jo vuosikymmeniä.

Keväällä nuijittiin pöytään uusi lohistrategia ja sen mukana päätökset aikaistaa rysäkalastusta ja siirtyä kalastajakohtaisiin lohikiintiöihin.

Uuden lohistrategian tavoitteena oli turvata lohen nousu kutujokiin ja nostaa merilohen hintaa.

Tässä vaiheessa on hyvä kysyä, että voidaanko olla tyytyväisiä uuteen lohistrategiaan? Tuntuuko siltä, että luonnon lohen nousu on saatu turvattua ja kalan kilohinta kohdilleen?

Totuus on, että jonnekin on kadonnut yli 60000 lohta Tornion- ja Simojoen laskureiden mukaan, eikä merilohen hintakaan ole noussut.

Tänä kesänä Perämeren lohta on voinut ostaa kalatiskeistä alle seitsemän euron kilohintaan.

Viikonloppuna uutisoitiin, kuinka Merivartiostoa on työllistänyt laiton lohenkalastus Simon edustan merialueella kuluneina viikkoina ja lukuisia rikosilmoituksia on jouduttu tekemään kalastusrikkomuksista.

En ole ainoa jokivartinen, jota harmittaa tämä merellä tapahtuva lohien joukkoteurastus.

Mitäpä jos ensi kesänä päästettäisiin laskureiden ohi esimerkiksi 30000 lohta kutunousulle ennen kuin minkäänlainen lohenkalastus saisi alkaa?

Mitäpä jos siihen asti kukin vaan kiltisti noudattaisi lakia ja kalastussääntöjä?

www.lounaislappi.fi


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Kepu petti

    Kepu petti äänestäjänsä taas Kokoomuksen myötävaikutuksella. Taitaa olla vapaa-ajankalastuksen puolestapuhujia hieman enemmän kuin merikalastajia. Onneksi on vaalit tulossa!

  • Kiitos

    Kiitos toimittajalle kun nostit asian esille. Kysymys on hieman isommasta ongelmasta kuin mitä nämä merikalastajat antavat ymmärtää. He tyhjentävät meren kalasta mikäli asiaan ei puututa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös