Lounais-Lappi

Jos viihtyy elämässään, niin ehtii tehdä paljon – torniolaiskirjailijan elämä ja työt ovat tarkoin aikataulutettuja

Mika Kulju on julkaissut tänä vuonna kolme kirjaa.

Mika Kulju on julkaissut tänä vuonna kolme kirjaa.

Taina Nuutinen-Kallio

– Olin fanaattinen kilpaurheilun suhteen. Kestävyyslajeista, kuten hiihdosta ja juoksusta kertyi parhaana vuonna 7000–8000 kilometriä, muistelee kirjailija, freelancertoimittaja ja viestintäalan yrittäjä Mika Kulju aktiivisimpia liikuntavuosiaan.

Ensi vuonna 50-vuotta täyttävän Kuljun tahti on pikkuisen hidastunut 1980–90-luvuilta. Nykyisin hän harjoittelee ”vain” viisi kertaa viikossa plus lihaskuntoharjoittelut siihen päälle.

– Tällä hetkellä pidän itseni sellaisessa kunnossa, että voin hölkätä maratonin milloin vain.

Edelleen hän käy ainakin yhdessä massaurheilukilpailussa vuoden aikana. Tänä vuonna niitä on kertynyt useampiakin: hän on käynyt juoksemassa Las Palmasissa ja Nizzassa puolikkaat ja Riossa kokonaisen maratonin.

–Onhan se mahtavaa saada mitali rintaan. Tosin nykyään haen maratoneista elämyksiä ja mukavia maisemia. Juoksutapahtumissa pitää olla muutakin katsottavaa kuin kello ja asfaltti.

Kuljun urheilullinen elämä alkoi melkein synnytyslaitokselta.

– Kuljin pienenä mukana isän kisareissuilla. 6-vuotiaana aloin itse kilpailla esimerkiksi hiihdossa ja suunnistuksessa.

Kiivaimpina kilpaurheiluaikoina Kuljun päivät olivat tarkoin aikataulutettuja. Sitä ne ovat edelleenkin.

– Urheiluaikoinani opin suunnittelemaan päiväni huolellisesti. Mutta kun olen lomalla, niin olen lomalla.

Paitsi tänä vuonna lomista piti hieman tinkiä. Kulju oli sopinut julkaisevansa kolme kirjaa saman vuonna. Sen lisäksi hän sai samalle vuodelle kaksikin kiinnostavaa työpestiä Oulun kauppakamarin viestintäpäällikkönä ja Kemin Digipoliksesta Kiertotalouskeskuksen viestinnän asiantuntijana.

Kulju tunnetaan niin urheilua kuin sotahistoriaa käsittelevistä tietokirjoistaan. Sotahistoriasta hän kiinnostui jo ihan pikkupoikana.

– Olin enoni luona päivähoidossa. Hän ajoi työkseen kuorma-autoa. Olin usein hänen kyydissään, ja hän kertoi minulle sodista, joissa hän oli ollut mukana. Ennen koulua en osannut vielä lukea, mutta toisen maailmansodan tapahtumat tunsin.

Lopulta Kulju päätyi opiskelemaan historiaa yliopistoon.

– Olin lopettanut kilpaurheilun, käynyt armeijan ja ollut töissä ydinvoimalassa. Minulla oli välivuosi, jolloin asuin äidin ja isän luona Torniossa.

Kilpaurheiluaikoinaan Kulju ei ollut koskaan pistänyt merkille kaamosta.

– Silloin huomasin, että täällähän on pimeää kuin säkissä ja ilma masentava.

Nuoren miehen oli pakko päästä jonnekin. Opiskelu alkoi tuntua erittäin varteenotettavalta vaihtoehdolta.

–Hain sekä Jyväskylän että Oulun yliopistoihin. Opiskelin kaikki kirjat kannesta kanteen, sillä halu päästä opiskelemaan oli kova.

Lopulta Kulju valitsi Oulun, ja palasi sieltä kymmenen vuotta sitten takaisin Tornioon.

– Se on hyvä paikka kasvattaa lapsia.

Oulun yliopistossa Kulju toimi kaksi vuotta ylioppilaslehden päätoimittajana. Journalistin työt kiinnostivat.

Hän perusti oman viestintäalan yrityksen vuonna 1997, teki juttuja muun muassa Urheiluruutuun ja teki monenlaisia muitakin journalistisia töitä.

Kymmenen vuotta sitten Kulju suunnitteli vielä väitöskirjan tekemistä. Eikä se olisi ollut energian puutteesta kiinni. Akateemisen maailman verkkaisuus ei kiinnostanut.

– Väitöskirjamateriaalin sain kuitenkin hyödynnettyä Lapin sota 1944-1945 -kirjassa.

Kulju on kirjoittanut yli kaksikymmentä kirjaa. Hänen kirjoittamisprosessinsa on järjestelmällinen. Ja vaikka tietokirjojenkin tekeminen on luovaa työtä, on Kuljun työskentelyn avainasemassa suunnittelu ja aikataulutus.

–Ensin pitää miettiä, mitä on tekemässä. Kirjan pitää kiinnostaa niin itseä kuin muitakin. Mietin rakenteen ja kirjan laajuuden. Mietin, milloin kirjoitan mitäkin. Tarkka suunnittelu takaa sen, että saan aikaiseksi. Nukun yöni paremmin, kun tiedän, että kirja varmasti valmistuu siihen mennessä kuin pitääkin.

Kaksi työtä, kolme kirjaa vuodessa, kolme lasta, joilla kuusi harrastusta, viisi treeniä viikossa. Miten Kulju ehtii ja jaksaa?

– Jos viihtyy elämässään, niin ehtii tehdä paljon ja niin kauan kuin työ on mielenkiintoista, niin sitä jaksaa tehdä.

Mika Kulju

Torniolainen viestintäalan yrittäjä, toimittaja, tietokirjailija, konsultti.

Vuonna 2018 hän on julkaissut kolme kirjaa: Kirjeitä Raatteen tieltä - Suomalaisen kersantin sotapolku Suomussalmelta Sallaan, Eränkävijät: Eräkoiria ja koiraihmisiä, Kohtalona Tali-Ihantala (kuvateos). Kirjoittanut sotahistoriallisten teosten lisäksi myös esimerkiksi urheiluteoksia, paikallis- ja yritysten historiaa käsitteleviä teoksia.

Harrastaa urheilua, juoksee maratoneja.

Pitänyt päiväkirjaa vuodesta 1983 saakka.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös