Lounais-Lappi

Jorma Koivusen -säätiö löysi palkittavia urheilijoita Kemistä, Keminmaasta, Tervolasta ja Simosta

Purjehtija Janette Korkeamäki oli yksi stipendin saajista. Stipendin luovuttaa Reima Virtanen.

Purjehtija Janette Korkeamäki oli yksi stipendin saajista. Stipendin luovuttaa Reima Virtanen.

Jouni Valikainen

Jorma Koivusen -säätiö on tukenut kymmenen vuotta kemiläisiä, keminmaalaisia, tervolalaisia ja simolaisia nuoria urheilijoita kymmenen vuoden ajan. Tasan kymmenen vuotta sitten Pohjolan Sanomien otsikko ensimmäisestä jakotilaisuudesta oli Jorma Koivusen sitaatti: ”Pistäkäähän Remaa (Virtanen) paremmaksi”. Aivan vielä lahjakkaista urheilijoista ei ole ollut olympiahopeamitalistiksi, mutta hyvältä näyttää. Tänä vuonna Jorma Koivusen -säätiö löysi palkittavia seuroja ja nuoria yksilöurheilijoita yhteensä 28 kappaletta. Se on komea luku, joten stipendejä jakamassa ollut Reima Virtanen saa tulevaisuudessa seurata paikallisia olympiaurheilijoita.

Säätiön hallituksen jäsen Raija Näätsaari on laskenut, että säätiö on jakanut kymmenen vuoden aikana yhteensä 178 stipendiä.

– Rahallisesti puhumme noin 100 000 eurosta. Tänä vuonna jaettava euro- ja kappalemäärä nousi korkeaksi. Stipendeihin löytyi rahaa noin 15 000 euroa, Näätsaari kertoi.

Jaettava potti kostuu säätiön omistamien osakkeiden osinkotuotosta.

Yksi stipendien saajista oli kemiläinen purjehtija Janette Korkeamäki. Kemin Purjehdusseuran edustaja oli Lohjalla tyttöjen MM-kisoissa Zoom 8 -luokan viides.

– Tällainen stipendi motivoi jatkamaan lajin parissa, 18-vuotias Kemin lyseon lukiota käyvä Janette kertoi.

Janette Korkeamäki löysi itselleen menestyslajin lehti-ilmoituksen perusteella. Tai oikeastaan sen löysi hänen isänsä Marko Korkeamäki.

– Ilmoituksessa kutsuttiin tervetulleeksi kokeilemaan optimistijollaa. Purjehdusseuran logosta arvasin, että kyse on purjehduksesta, Marko Korkeamäki naurahtaa.

Janetella ei ole omaa venettä eikä sitä pelkällä stipendillä osteta. Hänellä on käytössään seuran vene.

Purjehdus voi olla kallis tai halpa harrastus.

– Kemissä harjoittelu on edullista, mutta jos haluaa kansainvälisesti menestyä, niin laji alkaa maksaa. Esimerkiksi Lohjan MM-kisoissa meillä meni aikaa kymmenen vuorokautta. Ulkomaan leiritkin olisivat tervetulleita, kaksikko kertoo.

Palkittavien urheilijoiden maksimi-ikä on 22 vuotta. Palkittavalla valmentajalla ei ole ikärajaa. Palkittu Simon Kirin Janne Anttila oli nostamassa Simon Kiriä Ykköspesikseen.

Kovan saavutuksen teki myös Veitsiluodon Kisaveikkojen naisten 4 x 400 metrin viestijoukkue. Kaikkien yllätykseksi Ida Ravaska, Veera Pudas, Erika Utriainen ja Mette Baas juoksivat SM-kultaa.

Uinnin puolella Kemin Työväen Uimareiden Ronny Brännkärrin menestys oli niin hyvä, että mitalien luettelointi jätettiin tekemättä.

Hienoa oli myös tanssiurheilijoiden huomiointi. Jenni Anttila palkittiin pyörätuolitanssin menestyksestä ja Emilia Prykäri kilpatanssista.

Stipendiaatit

Valmentaja Janne Anttila. (Simon Kiri).

Seurat: Simon Kiri (nousu Ykköspesikseen), Veitsiluodon Kisaveikot 4 x 400m SM 1. (Ida Ravaska, Veera Pudas, Erika Utriainen, Mette Baas).

FC-88 futsal 19 v SM 1 ja 21 v SM 2,Visa Ski Team: N 16 SM 3. (Kerttu Pirneskoski, Jonna Vestenius, Minna Kukkonen), N 20 SM 3. (Alisa Toivanen, Jemina ja Josefina Böök).

Urheilijat: Kerttu Pirneskoski, Visa N 16 SM 3, Jarkko Kukkonen, Visa M 16 SM 3, Eveliina Toivanen, Visa, N 18 SM 3, Josefina Böök, Visa, N 20 SM 3, Santeri Pirneskoski, Visa M 20 SM 3, Jemina Böök, Visa, N 18 SM 3, Aleksi Jäärni, PoJo M 20 SM 1, Lauri Smolander, Pojo M 17 SM 3. kaksi kertaa, Inga Limingoja, PoJo N 13 SM 3, Lasse Kourula, nyrkkeily Into, Elias Tyystälä, paini Into, Alisa Pauna paini, Into, Matias Maijala, paini Into, Anton Hodju, painonnosto RoRe M 22 SM 3, Sofia Heikonen, korkeushyppy VKV N19 SM 2, Annukka Saalismaa, OP kuula, N 16 SM1, Anette Saalismaa, OP kuula ja kiekko, N 14 SM 1 ja SM 2, Maria Peura TerTe korkeus, N 17 SM 3, Saana Peura, TerTe kolmiloikka, T 15 SM 6, Jenni Anttila, pyörätuolitanssi, Emilia Prykäri, DSC Oulu kilpatanssi, Janette Korkeamäki, Kemin Purjehdusseura tyttöjen MM-kisat Zoom8-luokan 5, Ronny Brännkärr, Kemin Työväen Uimarit.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös