Lounais-Lappi

Johanna Saari tuli takaisin – jäädäkseen

Lähes 30 vuoden kierros Rovaniemellä, Kuopiossa ja Porvoossa riitti. Yrittäjä muutti juhannuksena etelästä takaisin kotikonnuille Meri-Lappiin.

Teija Laurinolli
Johanna Saari tuli takaisin – jäädäkseen

Kemijoen rantatörmällä on komeat maisemat. Johanna Saari muutti tyttärensä, koiransa ja kissojensa kanssa Tervolan Koivuun juhannuksena.

Teija Laurinolli

Aika oli lopultakin oikea. Viime vapun alla Johanna Saari matkusti Porvoosta katsomaan taloja Keminmaahan, Tornioon ja Tervolaan.

–Yhdelle päivälle sovin neljä näyttöä. Talo Porvoossa oli myyty, se oli tyhjennettävä kesäkuun loppuun mennessä, hän kertoo.

Kahden talon, pihasaunan ja suuren pihapiirin kiinteistössä henki hyvä tunnelma ja energia. Juhannuksena Saari asettui kuopuksensa 9-vuotiaan Ellan, labradorinnoutaja Hugon ja kissojensa Miirun ja Elsan kanssa Tervolan Koivuun nelostien ja Kemijoen varrelle.

Saaren mukana muutti myös hänen yrityksensä Joy Pack, joka tarjoaa täydentäviä ja vaihtoehtohoitoja sekä tuottaa hyvinvointiin liittyviä tapahtumia ja koulutusta.

–Mukaan tulivat Tervolassa majoituspalvelut.

Sodan jälkeen rakennettuun rintamamiestaloon mahtuvat yrityksen tilat ja kahdeksan yöpyjää. Uudempi talo on perheen koti.

Saari otti heti muuttonsa jälkeen yhteyttä kunnan elinkeinokoordinaattoriin Matti Alataloon. Tapaaminen on sovittu.

Lapsuutensa ja nuoruutensa silloinen Johanna Eilittä asui Keminmaan Itäkoskella.

Vuonna 1988 hän muutti Rovaniemelle opiskelemaan lasten sairaanhoitajaksi ja sieltä edelleen vuonna 1991 Kuopioon.

–Työskentelin vastasyntyneiden teho-osastolla Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sekä tein Mannerheimin lastensuojeluliitossa työtä keskoslasten perheissä ja Ensikotiyhdistyksen palveluksessa perhe- ja päihdetyötä.

Oman yrityksensä hän perusti vuonna 2005, jolloin muutti Porvooseen. Vanhimmat kolme lasta asuvat Kuopiossa, Porvoossa ja Tampereella.

–Nuorimmaisella Ellalla on kuitenkin Meri-Lapissa paljon sukulaisia: isovanhemmat yhä Itäkoskella sekä serkkuja Torniossa, jossa siskoni seitsenlapsinen perhe asuu. Olen tullut kotiseudulle jäädäkseni. Täällä on välitöntä ja helppoa olla ihmisten kanssa. On Kemijoki, valoisat kesäyöt, talvella kunnolla lunta.

Lapin liitto julkaisi kesäkuun lopussa laajan selvityksen Katsaus Lapin muuttoliikkeeseen. Ikänsä puolesta Johanna ja Ella Saari eivät lukeudu kaikkein tyypillisimpien tulijoiden joukkoon, nuoriin aikuisiin.

Toisaalta Lappiin muuttaa toiseksi eniten väkeä Uudeltamaalta, johon Porvookin lukeutuu. Viime vuonna maakuntaan tulleista suurin osa oli lähtenyt Pohjois-Pohjanmaalta (36 prosenttia) ja Uudeltamaalta (23 prosenttia).

Samat alueet olivat suosituimpia Lapista lähtijöiden kohteita.

Tervolaan muutti viime vuonna 148 henkilöä ja kunnasta lähti 220. Luvuissa ei ole mukana maahan- ja maastamuutto.

Tulijoita oli eniten Rovaniemeltä, Torniosta, Helsingistä, Kemistä ja Oulusta. Lähtijät puolestaan suuntasivat yleisimmin Rovaniemelle, Tornioon, Kemiin, Keminmaahan ja Ouluun.

Ulkomaan kansalaisia Lapissa asuu suhteellisesti eniten Kemissä ja Muoniossa (3,8 prosenttia), Utsjoella (3,6 %), Torniossa (2,7 %) ja Rovaniemellä (2,5 %). Saaren uudessa kotikunnassa Tervolassa asui viime vuonna 32 ulkomaan kansalaista, prosentin verran väestöstä.

Paluumuuttajia Lappiin kannattaa katsauksen mukaan houkutella. Raportti viittaa viime vuonna teetettyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin, millaiset henkilöt olisivat potentiaalisia tulijoita.

Otokseen poimittiin yli tuhat 20–49-vuotiasta Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla asuvaa. Vastanneista 46 prosenttia kertoi, että voisi harkita ehkä tai varmasti Lappiin muuttamista.

Harkitsijat olivat asuneet tai viettäneet paljon aikaa Lapissa. Erityisen potentiaalisiksi tulijoiksi tutkimus nosti seikkailunhaluiset 20–24-vuotiaat naiset sekä vaatimattomat ja perinteikkäät 40–49-vuotiaat miehet.

Muuttovirta kulkee edelleen etelään

Vuonna 2016 muualta Suomesta muutti Lappiin 5260 ja Lapista muualle Suomeen 5889 henkilöä.

Lappiin muuttaneista naisia oli 53 ja miehiä 47 prosenttia. Suurimmat ikäryhmät olivat 15–24-vuotiaat (35 prosenttia) ja 25–34-vuotiaat (30 prosenttia).

Lähtömuuttajatkin olivat enimmäkseen nuoria: 15–24-vuotiaita 40 prosenttia ja 25–34-vuotiaita 30 prosenttia.

Työllisistä tulo- ja lähtömuuttajista yrittäjien osuus oli vain 6 prosenttia.

Lapin väkiluku oli vuoden 2016 lopussa 180207.

Meri-Lapin tietoja 2016

Tulo- ja lähtömuuttokunnat yleisyysjärjestyksessä.

Kemi: Tulo Keminmaa, Oulu ja Tornio. Lähtö Oulu, Keminmaa, Tornio.

Keminmaa: Tulo Kemi, Tornio ja Oulu. Lähtö Kemi, Tornio, Oulu.

Simo: Tulo Kemi, Oulu ja Ii. Lähtö Kemi, Oulu, Ii.

Tervola: Tulo Rovaniemi, Tornio ja Helsinki. Lähtö Rovaniemi, Tornio, Kemi.

Tornio: Tulo Oulu, Kemi ja Keminmaa. Lähtö Oulu, Kemi, Rovaniemi.

Ylitornio: Tulo Tornio, Rovaniemi ja Kemi. Lähtö Tornio, Oulu, Rovaniemi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös