Lounais-Lappi

Jätekeskus Jäkälässä on vähennetty lokkikantaa

Rauhoittamattomien lintujen pyydystäminen on jatkossa mahdollista ilmoitusmenettelyä käyttäen.

Veli-Jukka Mustajärvi
Jätekeskus Jäkälässä on vähennetty lokkikantaa

Lokin viihtyvät kaatopaikkojen ympäristössä.

Jouni Valikainen

Rauhoittamattomia lintuja voidaan rauhoitusaikana eli pesimäaikana pyydystää Suomen riistakeskuksen myöntämällä poikkeusluvalla.

Vuoden 2018 alusta lähtien poikkeusluvan vaihtoehtona on ilmoitusmenettely. Luvan sijaan ilmoitusmenettely on mahdollinen vain tietyissä kohteissa kuten lentoasemilla ja elintarvikehuoneistoissa, joissa on säännöllisesti tarve torjua lintujen aiheuttamia vahinkoja ja turvallisuusriskejä.

Perämeren Jätehuollon Jäkälän toimipisteessä on haettu puolenkymmentä kertaa poikkeuslupaa ja se on myös aina myönnetty.

Loukkupyynnillä on saatu vähennettyä harmaa- ja merilokkien kantaa.

–Olemme hakeneet aiemmin poikkeuslupaa Suomen riistakeskukselta parin viikon ajaksi. Viime vuonna Jäkälästä pyydettiin 1300 harmaalokkia ja 35 merilokkia. Ensi vuodeksi on tarkoitus hakea myös parin viikon lisäaikaa, Perämeren Jätehuollon toimitusjohtaja Tuija Ahrikkala kertoo.

Lokeista ei ole itse jätekeskukselle varsinaista haittaa.

–Kanta kasvaa kun täällä meillä on mahdollista käydä ruokailemassa. Useat kesämökkiläiset ovat olleet meihin yhteydessä ja he ovat halunneet pienentää lokkikantaa. Lokit pyydystetään loukuilla ja kaasutetaan yksitellen hengiltä. Näin varmistamme, että rauhoitetut linnut jäävät henkiin. Kukaan ei liiku täällä pyssyjen kanssa.

Pahimpina lokkivuosina alueelta vähennettiin noin 2000 lintua.

–Nyt lokkien eväät ovat hieman tiukemmassa kuin aiemmin. Määrä voi vielä vähentyä, jos lokeille ei ole tarjolla avointa ruokakenttää.

Lokitkin pääsevät vielä kuoltuaan kierrätykseen.

–Kaikki lokit lähtevät lintukoirakasvattajien käyttöön, Tuija Ahrikkala kertoo.

Kemi-Tornion Lintuharrastajien suojeluvastaava Pentti Rauhalan mielestä harmaalokkien määrä ei ole alueelle iso ongelma.

–Harmaalokki on vallannut jonkin verran tilaa saaristossa esimerkiksi tiiroilta. Kokonaisuudessaan harmaalokkien määrä on vähentynyt Kemin kaatopaikan sulkemisen jälkeen. Harmaalokit käyvät syömässä juuri kaatopaikoilla, Rauhala kertoo.

Paljon pahempana ongelmana Rauhala pitää pesintäaikana tapahtumaa pyytämistä.

–Se on aivan ala-arvoista toimintaa, jota en voi ymmärtää. Pyydystetyillä linnuilla voi olla esimerkiksi poikaset pesässä. Linnuille pitää antaa pesintärauha, Pentti Rauhala sanoo.

Ilmoitusmenettelyyn voidaan hyväksyä myös jätteiden käsittelylaitoksia, yli yhden hehtaarin suuruisia marja- ja vihannesviljelmiä, turkistarhoja, kalanviljelylaitoksia sekä tuotantoeläinsuojia.

Ilmoitusmenettelyä käytetään kansanterveyden ja yleisen turvallisuuden vuoksi, lentoturvallisuuden takaamiseksi sekä viljelmille, kotieläimille, metsille, kalavesille ja vesistöille koituvan vakavan vahingon estämiseksi. Tavoitteena on vähentää säännöllisesti toistuvien poikkeuslupien myöntämistä ja keventää hallintoa. Menettely ei saa heikentää lintulajien suojelutasoa.

–Kaikilla Finavian pitämillä lentoasemilla on sekä Suomen riistakeskuksen että ely-keskuksen lupa poistaa lentoturvallisuudelle vaaraksi olevia lintuja. Kysymyksessä ei ole metsästys, vaan lentoturvallisuudelle varmistaminen, palvelupäällikkö Juha Joutsen Finavialta kertoo.

Suomessa rauhoittamattomia lintuja ovat varis, harmaalokki, merilokki, kesykyyhky, räkättirastas ja harakka. Lisäksi korppia ei ole rauhoitettu poronhoitoalueella.


Kommentit (2)

  • Jätehuoltajia

    Koska kairassa ei ole ruokaa hirvenpyynnin loputtua ja poroerotusten myötä aidalla teurastusten loputtua, korpit ovat siirtyneet asutusten lähelle ruokaa etsimään. Koskaan ennen en ole havainnut niin kesyjä korppeja, kuin viimeisen viiden vuoden aikana. Eivät pelkää ihmistäkään, vaan lentävät kaikesssa rauhassa pihojen ylitse tarkastellen lintulautojen antia. Tänäänkin niitä lenteli kaksi tiedustelemassa.

  • Nb21

    Varis ja korppi tulisi täysrauhoittaa, myös poronhoitoalueella. Molemmat lajit kuuluvat kairaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös