Lounais-Lappi

Jääspeedwayn MM-karsinnat ajetaan Ainiovaarassa – oululaiset tuovat kansainvälisen kisan Ylitornioon

Pentti Vuosaari
Jääspeedwayn MM-karsinnat ajetaan Ainiovaarassa – oululaiset tuovat kansainvälisen kisan Ylitornioon

Jääspeedwayn taiturit kokoontuvat ensi viikon lauantaina Ylitornion Ainiovaaralle taistelemaan paikoista maailmanmestaruuden GP-sarjaan.

Jouni Valikainen

Ylitornion Ainiovaarassa järjestetään lauantaina 13.1.kansainvälinen jääspeedway-kilpailu. Kilpailun kuusi parasta kuskia pääsee suoraan MM-kilpailujen GP-sarjaan.

Ylitorniolle tulee kilpailijoita kymmenestä eri maasta. Kilpailun kansainvälinen taso on kova. Venäjän, Ruotsin ja Suomen lisäksi kilpailijoita tulee Keski-Euroopasta ja lajin historian ensimmäistä kertaa Australiasta saakka.

1 Joko jääspeedway-rata on valmis, järjestelyissä mukana oleva kisojen apulaisjohtaja Jussi Roine?

Kyllä jäätä alkaa olla hiihtostadionilla noin 20 senttimetriä. Lopullisen jään paksuus tulee olemaan noin 25 senttiä. Joudumme ennen kisoja vielä tekemään viimeistelytöitä esimerkiksi turvavarusteiden kanssa.

2 Miten Ainiovaaran rata jäädytetään?

Vesi tulee autosta ja se ajaa rätti perässä useita kertoja, jotta jäästä tulee tarpeeksi paksu. Yhdellä ajokerralla jäätä voi tehdä vain muutaman millimetrin. Ylitorniolla jää on kestänyt aiempina vuosina oikein hyvin harjoitukset ja varsinaiset kilpailun.

3 Minkä vuoksi Oulun Moottorikerho tuo kilpailut Ylitorniolle?

Siihen on oikeastaan kaksi eri syytä. Oulun Moottorikerholla ei ole enää Raatissa mahdollista järjestää jääspeedway-kilpailuja, kun sinne asennettiin lämmitettävä luonnonnurmi. Myös Ylitorniolla oltiin kiinnostuneita varsinaisesta kisasta. Täällä on useana vuonna järjestetty onnistuneita jääspeedway-leirejä Reväsjärven jäällä. Myös Ylitornion kunta ja paikalliset seurat ovat lähteneet innolla mukaan järjestämään tasokkaita kilpailuita?

4 Kuinka paljon Suomessa on jääspeedway-ratoja?

Suomessa ei ole yhtään vakituista jääspeedway-rataa. Vakiintuneiksi kilpailupaikoiksi ovat tulleet Seinäjoki, Tampere ja Karhula. Ylitorniolla ajetaan nyt kolmannen kerran kansainvälinen kilpailu.

5 Onko suomalaisia kuskeja mukana Ainiovaaran kilpailussa?

Varsinaisia kilpailijoita ovat Timo Kankkunen ja Matti Isoaho. Kaikkiaan kisassa on mukana kuusitoista varsinaista kilpailijaa ja kaksi varakuljettajaa. Ainiovaarassa ajetaan kaksikymmentä neljän kierroksen erää. Jokaisessa erässä on mukana neljä kuljettajaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös