Lounais-Lappi

Jääkiekko ja lentopallo vaihtuivat golfharrastukseen – merilappilaisseurat yrittävät houkutella uusia junnugolffareita

Taina Nuutinen-Kallio
Jääkiekko ja lentopallo vaihtuivat golfharrastukseen – merilappilaisseurat yrittävät houkutella uusia junnugolffareita

Juho Karttunen ja Sara Rantavuoti näyttävät lyönnin mallia. Jussi Huusko ja Osmo Happonen katselevat taustalla.

Taina Nuutinen-Kallio

Juho Karttunen, 16 ja Sara Rantavuoti, 15 ovat molemmat vaihtaneet lajia. Karttusen päälaji oli vielä viime vuoteen saakka jääkiekko, Rantavuoti on pelannut lentopalloa.

Nyt molemmat panostavat golfiin. Meri-Lapin Golfklubia edustava Rantavuoti pelaa golfia toista kesää, Kemin Golf Klubiin kuuluva Karttunen taas on pelannut golfia kymmenenvuotiaasta lähtien.

–Lopetin lentopallon, jonka tilalle halusin jonkun uuden harrastuksen. Sitten menimme koko perhe golfkurssille ja suoritimme green cardin, torniolainen Rantavuoti kertoo.

–Olimme lomamatkalla Espanjassa, jossa isä ja isoveli kävivät golfkurssit. Sain siitä kipinän itsellekin.

Nuoret golffarit ovat huomanneet, että urheilutaustasta on apua golfissa.

–Räjähtävyys kehittyy lentopallossa ja siitä on ollut apua golflyönneissä. Teen kuntosalilla fysiikkatreenejä, joista on hyötyä viheriöllä, Rantavuoti kertoo.

Vahvasta keskivartalosta saa apuja lyönteihin.

–Myös jaloissa pitää olla voimaa, koska jalat ovat kaiken perusta, Rantavuoti mainitsee.

Rantavuodin valmentaja Jussi Huusko Meri-Lapin golfklubista kertoo, että urheilutausta näkyy muun muassa siinä, että harjoittelumotivaatio on korkea. Myös ohjeiden omaksuminen on helpompaa.

Jos muista urheilulajeista on hyötyä golfissa, on golfkin hyödyllistä. Rantavuoti ja Karttunen ovat yhtä mieltä siitä, että laji kehittää muun muassa hermoja ja mielenhallintaa ja myös ajoitusta.

–Golf kehittää myös sosiaalisia taitoja, koska kentällä pitää olla tekemisissä kaikenlaisten ihmisten kanssa, jatkaa Kemin Golf Klubin puheenjohtaja Osmo Happonen.

–Olen tutustunut golfissa monenlaisiin ihmisiin. Harmittaa, kun monilla on golfista vain semmoinen kuva, että laji sopisi vain rikkaille.

Sara Rantavuodin tavoitteena on kehittyminen mahdollisimman hyväksi. Karttusella siintää silmissä kisat.

–Nyt on ensimmäinen kesä, jolloin tähtäimessäni ovat kansallisen tason kilpailut.

Molemmat kertovat pitävänsä kilpailemisesta, ja seurakisoihin he aikovat myös osallistua.

Sara Rantavuoti harjoittelee kesäisin noin viisi kertaa viikossa, joista kaksi on ohjattua treeniä ja kolme omatoimista. Juho Karttusella ohjattuja harjoituksia on niin ikään kaksi ja omatoimisen harjoittelun määrä nousee viiteen.

Meri-Lapin Golfklubi ja Kemin Golf Klubi tekevät yhteistyötä saadakseen lisää junioripelaajia. Tällä hetkellä Kemi-Tornio alueella golfia harrastaa viitisenkymmentä junioria. Seurat saivat Opetus- ja kulttuuriministeriöltä yhteisen viidentuhannen euron seuratuen,

–Tavoitteenamme on tuplata juniorien määrä, kertoo Jussi Huusko.

Rahoitusta käytetään Huuskon mukaan muun muassa ohjaajien ja valmentajien kouluttamiseen ja Suomen Golfliiton Draivia kouluun -ohjelmaan, jossa lajia esitellään koululaisille.

–Lajia pystyy harrastamaan vaikka liikuntasaleissa, Huusko kertoo.

Seurat järjestävät myös yhteistyössä juniorikilpailuja.

–Järjestämme jo kolmatta vuotta kesätourin, jossa on kolme kisaa Kemissä ja kolme Torniossa. Kisoihin osallistuvilla lapsilla ei tarvitse olla edes green cardia. Niihin voi osallistua kuka tahansa, Osmo Happonen tähdentää.

Golfseuroja

Kemin Golf Klubi toimii Kemissä ja Meri-Lapin golfklubi Torniossa.

Ylitorniolle on vuoden alussa perustettu Aavasaksa golf tekee yhteistyötä ruotsalaisen Tureholmin Uuden Golfkerhon kanssa.

Golfkenttiä on Kemin Tervaharjulla, Torniossa Suensaaressa Näräntiellä.

Tureholmin golfkenttä sijaitsee Ruotsin Matarengin pohjoispuolella Överkalixiin johtavan tien varressa, noin 12 km Ylitornion keskustasta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös