Tiina NousiainenKemi

Takajärven uimarantaa kunnostettiin tänä vuonna 60 000 eurolla. Laiturin kansilankut on uusittu, jonka jälkeen niillä on ajettu mopolla. Lisäksi Takajärven uimarannan laavu on töhritty useaan otteeseen kesän aikana. Myös grillipaikka on rikottu tahallisesti.

Mansikkanokalle rakennetun Urban Parkin ikkunat ovat niin ikään särjetty ja konttiin on murtauduttu. Myös läheisen laavun rakenteita on rikottu ja töhritty.

Liikennepuistossa pieniä vahingontekoja näkyy jatkuvasti.

–Siivoamme sotkuja viikoittain. Esimerkiksi parkkialueella olevia betonilaattoja on heitelty ja rikottu, kukkaistutuksia tuhottu ja paikkoja sotkettu. Kumin polttojäljet kielivät, että tekojen taustalla ovat mopoikäiset nuoret, nuorisotyöntekijä Marko Kehusmaa arvelee.

Tihutyöt vaikuttavat lähinnä "joukossa tyhmyys tiivistyy" -teoilta.

–Hetken hauskuudella voi olla kalliit jäljet.

Marko kehusmaa
Takajärven uimarantaa kunnostettiin kesällä 60 000 euron edestä. Heti kunnostuksen jälkeen nuoriso kävi tekemässä tihutöitä laavulla, grillipaikalla ja ajelemalla mopolla laiturilla.

Takajärven uimarantaa kunnostettiin kesällä 60 000 euron edestä. Heti kunnostuksen jälkeen nuoriso kävi tekemässä tihutöitä laavulla, grillipaikalla ja ajelemalla mopolla laiturilla.

Kaupungin puisto- ja ulkoliikuntapaikkojen vastaava työnjohtaja Pekka Koivumaa myöntää ilkivallan lisääntyneen tänä kesänä erityisesti Takajärvellä.

–Näistä pienistä, yksittäisistä teoista kasvaa suuri kuluerä kaupungille, Koivumaa laskee.

Koivumaan mukaan heillä on tiedossa joitakin nuoria, jotka lienevät tihutöiden takana.

–Asiaan on vaikea puuttua, sillä varmaa näyttöä meillä ei ole. On pyydetty, että poliisi kävisi valvontakierroksillaan myös nyt näillä mainituilla alueilla.

Syksyisin koulujen ja päiväkotien pihat joutuvat usein ilkivallan kohteeksi.

–Keinuista irrotetaan pultteja ja paikkoja särjetään. Tekohetkellä ei ymmärretä, että pikkupilailuilla voidaan aiheuttaa merkittäviä vaaratilanteita toisille ihmisille.

Aikaisempina kesinä Sauvosaaren urheilupuisto on ollut yleinen ilkivallan kohde. Alueelle hankittiin valvontakamerat ja vahingonteot loppuivat siihen.

–Vartiointia pitäisi lisätä muuallekin, sillä korjauskustannukset ovat mittavat, lisätyöstä puhumattakaan, Koivumaa toteaa.

Marko Kehusmaa
Mansikkanokan ja Takajärven laavujen seiniin on töhritty hävyttömyyksiä.

Mansikkanokan ja Takajärven laavujen seiniin on töhritty hävyttömyyksiä.

Tilanteesta huolestuneet kuntalaiset ovat olleet yhteydessä myös nuoriso- ja liikuntajohtaja Matti Molanderiin.

Kuntalaisia harmittaa juuri rakennettujen ja kunnostettujen paikkojen nopea ränsistyminen.

–Monen pelkona on, ettei nyt uusittuja alueita kunnosteta tulevaisuudessa, mikäli paikat rikotaan välittömästi niiden valmistuttua, Molander sanoo.

–Meillä on fiksua nuorisoa kaupungissa, enkä usko, että kyseessä on ilmiö.

Nuori joutuu vastuuseen teoistaan

Vahingonkorvausvelvollisuus ei riipu siitä, onko rikoksentekijä tuomittu rangaistukseen. Tekijä joutuu korvaamaan rikoksella aiheuttamansa vahingon. Tämä koskee myös alle 15-vuotiaita.

Alle 15-vuotiaana rikoksen tehneen asiaa ei käsitellä oikeudessa eikä hänelle tuomita rangaistusta. Alle 15-vuotiaan ohjaamiseksi pois rikosten poluilta huolehtivat sosiaaliviranomaiset ja poliisi.

Tuomittaessa rangaistusta 15–17 -vuotiaana rikoksen tehneelle noudatetaan sääntöä, jonka mukaan rangaistuksen määrä on enintään 3/4 siitä, mitä täysi-ikäiselle tekijälle tuomittaisiin. Alle 18-vuotiasta ei yleensä tuomita ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hänet voidaan jättää myös rangaistukseen tuomitsematta, jos oikeus katsoo, että hän ottaa opikseen ilman rangaistustakin.

Alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta voidaan tuomita 4 – 12 kuukauden pituinen nuorisorangaistus. Sen tarkoituksena on erityisesti uusien rikosten ehkäisy ja rikoksen tekijän sosiaalisen selviytymisen edistäminen. Nuorisorangaistuksen täytäntöönpanosta huolehtii Rikosseuraamuslaitos.


Kommentit (12)

  • Ihmettelee

    Miksei siellä ole valvontakameroita?

  • PP

    Nuorisojohtajan mielestä ei ole kyse ilmiöstä, mistä sitten? Voiko jatkuvaa, useiden kuntalaisille tarkoitettujen paikkojen rikkomista ja töhräämistä muuksi nimittää?

    Se on totta, että joukossa tyhmyys tiivistyy, mutta ilkivalta kohdistuu yhteisiin, myös nuorison käyttämiin kohteisiin. Voi siis todeta, että ”pissivät omaan nuotioon”.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös