Ikävä palaute sijainnista harmittaa Matkahuollon asiamiesyrittäjää Kemissä: "Me emme ole voineet Matkahuollon päätöksiin vaikuttaa"

"Jos emme olisi ryhtyneet Matkahuollon asiamieheksi, palvelu olisi saattanut Kemistä loppua kokonaan."

Teija Laurinolli
Ikävä palaute sijainnista harmittaa Matkahuollon asiamiesyrittäjää Kemissä: "Me emme ole voineet Matkahuollon päätöksiin vaikuttaa"

Reeta Matilainen toivoisi asiakkailta ymmärrystä: asiamiesyrittäjä haluaa palvella, ei kiusata, mutta päätösvaltaa hänellä ei kaikkeen ole. Taustalla Matkahuollon palveluita hoitava Tuula Joensuu.

Teija Laurinolli

–Ei tämä meille mikään bisnes ole, huokaa yrittäjä Reeta Matilainen.

–Olemme saaneet huonoa palautetta Matkahuollon palveluiden siirtymisestä pois linja-autoasemalta, mutta me emme ole voineet asiaan vaikuttaa. Jos emme olisi ryhtyneet asiamieheksi, palvelu olisi saattanut loppua Kemistä kokonaan.

Matilainen ymmärtää kyllä, että sijainti on nyt autottomalle hankala. Matkakortin osto ja ensimmäinen lataus onnistuu vain asiamiehen luona. Lisälataukset voi hoitaa helposti R-kioskeilla ja busseissa.

–Olen iäkkäitä asiakkaita tarjoutunut joskus hakemaan ja viemäänkin. Toiveissa olisi, että pääsisimme latauksista eroon eli palvelu voitaisiin siirtää keskustaan. Olemme neuvotelleet tästä Kemin kaupungin kanssa.

Esimerkiksi kaupungintalon yhteispalvelupiste voisi olla oiva paikka palvelulle.

–Nyt myös laskulle eli ostositoumuksella lippuja hankkivien on pakko asioida aina asiamiehen luona.

–Sekä asiakkaiden että meidän kannaltamme tämä olisi paljon parempi. Lataus on aikaa vievää ja hidastaa muuta asiakaspalvelua, saapuvien ja lähtevien lähetysten hoitamista.

Muutoksessa väheni myös henkilökunta. Kun linja-autoasemalla Matkahuollon palveluita hoiti kaksi kokoaikaista ja kaksi osapäiväistä, nyt niistä vastaa yksin Tuula Joensuu.

–Olemme vanhoja ystäviä. Olen itse työskennellyt aiemmin Matkahuollon palveluksessa Kemissä ja Raumalla. Tuulalta kuulin yt-neuvotteluista Kemissä ja jo silloin heitin puolihuolimattomasti, että alamme itse asiamieheksi, Reeta Matilainen kertoo.

Reeta ja Jouni Matilaisen yritys Tornion Akut Ky oli perustanut Kemiin Akkuliike.fi-toimipisteen hieman aiemmin, marraskuussa 2016.

–Neuvottelimme Matkahuollon kanssa kevättalvella vuosi sitten. Syksyllä kuulimme yllättäen, että meidät on valittu. Oli vain kuukausi aikaa laittaa sopimukset ja kaikki kuntoon. Siirtymävaihe olisi voinut olla pidempikin, jotta asiakkaita olisi voinut totuttaa ja tutustuttaa muutokseen.

Matilainen olisi halunnut palkata toisenkin kokoaikaisen työnsä menettäneen mutta asiamiestulot eivät tähän riitä.

–Jos olisimme saaneet nouto- ja jakelupalvelut hoitoomme, tämä olisi onnistunut. Ne menivät ainakin toistaiseksi Oulun Matkahuollon tehtäviksi. Rovaniemen tavarat kulkevat nyt Oulun kautta.

Matkahuolto siirtää jatkuvasti palvelujaan asiamiesyrittäjille eri puolilla maata. Nyt haussa on yrittäjät Vaasaan, Raumalle, Porvooseen, Kouvolaan, Iisalmeen ja Hyvinkäälle.

Linja-autoaseman ja Matkahuollon päätoimipaikan sijainti eri osoitteissa siis yleistyy edelleen.

Yritysasiakkailta Joensuu ja Matilainen kertovat saaneensa oikeastaan vain myönteistä palautetta. Heitä on kaikista asiakkaista noin puolet.

–Sijainti on heidän kannaltaan aiempaa parempi. Paikoitustilaa on hyvin. Ei ole liikennevaloja hidastamassa.

Yksityisiä kävijöitä Karjalahdelle tuovat myös isot paketit.

–Kaupat eivät ota Pakettipisteisiinsä yli 30 kilon painoisia tai yli 1,5 metrin mittaisia lähetyksiä.

Tornion Akut suunnittelee nyt avaavansa verkkokaupan myös Suomen puolelle. Sen lähetykset hoidettaisiin Kemistä.

–Ruotsissa meillä on toiminut verkkokauppa jo viitisen vuotta, Reeta Matilainen kertoo.

Palvelut asiamiehelle viime lokakuussa

Matkahuolto Oy siirsi Kemin palvelunsa asiamiehen hoitoon 2. lokakuuta 2017. Toimipaikka siirtyi linja-autoasemalta Karjalahdelle osoitteeseen Asentajankatu 14, asiamieheksi ryhtyneen Akkuliike.fi-yrityksen tiloihin.

Palveluaika lyheni puolella tunnilla molemmista päistä. Asiamiespalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–17.

Valikoimasta poistuivat muutoksessa juna- ja bussilippujen myynti sekä Wester Unionin rahalähetysten välitys.

Alueen nouto- ja jakelupalveluista on lokakuusta lähtien huolehtinut Oulun Matkahuolto.

Kemissä toimivat asiamiehen lisäksi Matkahuollon Pakettipisteet Kivikankaan, Sauvosaaren ja Peurasaaren K-marketeissa, Syväkankaan Salessa ja Neste Lapintuulessa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös