Lounais-Lappi

Ice Areena nousee Vojakkalaan – pelit pyörivät ulkokaukalossa jo tämän vuoden puolella – kesällä kentällä pelataan tennistä

Jouni Valikainen
Saku Marttila (vas.) ja Juhani Pelttari purkavat peräkärrystä valotolppien asennukseen käytettäviä muotteja.

Saku Marttila (vas.) ja Juhani Pelttari purkavat peräkärrystä valotolppien asennukseen käytettäviä muotteja.

Jouni Valikainen

Vojakkalan Nuorisoseuran ja Vojakkalan kyläyhdistyksen aktiiveilla ja kaikilla muillakin kyläläisillä oli viime viikolla syytä juhliin. Nuorisoseura sai Lapin ely-keskukselta hyväksytyn tukipäätöksen, jonka avulla nousee Ice Areena Vojakkala aivan nuorisoseuratalon läheisyyteen.

Juhlaan on oikeastaan kaksikin syytä. Vojakkalan nuorisoseura täyttää tänä vuonna komeat 125 vuotta.

Ice Areena Vojakkalan syntysanat lausuttiin 27.1.

– Villinä ajatuksena lähti liikkeelle, että olisihan tuota kiekkoa mukava lyödä seinään. Pienten mutkien kautta Ice Areena Vojakkalan avajaisia vietetään kun jää on valmis ja kaukalon reunat ovat paikallaan, yhtenä hankkeen puuhamiehenä ollut Saku Marttila kertoo.

Talvisin Areena on tarkoitettu kaikille jääurheilun ystäville. Kaukaloon mahtuu jääkiekon, kaukalopallon tai vaikka ringetenpelaajia. Pelkkä luistelukin onnistuu.

– Vojakkalalaisten lisäksi kaikkien muidenkin kylien ja kuntien ihmiset ovat tervetulleita liikkumaan Areenalla, Vojakkalan nuorisoseuran puheenjohtaja Juhani Pelttari sanoo.

Kesäisin kiekko tai jääpallo vaihtuu tennispalloksi. 28x56-metriseen kaukaloon mahtuu hyvinkin kaksi tenniskenttää. Mietittävänä on vielä tenniskentän pintamateriaali. Tenniskentälle tulee myös verkkoaita, jotta peliaika ei hupene pallojen hakemiseen.

Areena pidetään kunnossa talkoovoimin.

– Useat ihmiset ovat tulleet kyselemään, että olisiko hänellekin jotain työtä. Talkoorinkiin onkin tullut lisää porukkaan ja kaikille löytyy jotain hommaa. Kaukalon reunojen pystytys on tulevista töistä isoin työ, jääkiekkoerotuomarinakin toimiva Saku Marttila sanoo.

Uuden Areenan myötä jo tulevaksi talveksi on suunniteltu erilaisia tapahtumia. Suunnitteilla on Meri-Lapin ulkojään mestaruussarja harrastekiekkoilijoille. Meri-Lapin Taitoluistelijat tulevat pitämään taitoluistelunäytöksen. Tulossa on myös koko perheen ulkotapahtumapäivä.

Komealta kalskahtava Ice Areena Vojakkala -nimi saa katetta, sillä jääurheilun ystävät pääsevät vaihtamaan kamppeita lämpimiin sisätiloihin nuorisoseuratalon kellarikerrokseen. Nuorisoseuran kahviopalvelut ovat myös luistelijoiden käytössä.

– Monet yksityishenkilöt ovat vuokranneet taloamme lasten syntymäpäiviä varten. Areenan valmistuttua kyseessä voisi olla liikunnallinen syntymäpäiväjuhla, Juhani Pelttari suunnittelee.

Kaukalon laidat ja jäänhoitokoneen nuorisoseuralaiset hankkivat käytettyinä. Areenan kokonaiskustannukset jäävätkin alle 80 000 euron. Elyn tuen ehtona oli, että tarvikkeet ovat vähintään viiden vuoden ajan käyttökelpoisia.

– Hanke pitää sisällään yli tuhat talkootyötuntia. Outokairan kautta saimme paljon neuvoja hankkeeseen tarvittavaa paperityötä varten, Outi Ponkala-Kurttio sanoo.

Areenalle tuli ely-keskuksen kautta julkista tukea noin 47 000 euroa. Se pitää sisällään Outokaira Tuottamhan ry:n kautta tulleen vajaan 10 000 euroa. Loput rahat tulivat Nuorisoseuran omasta kukkarosta.

Paikalliset yritykset ovat suhtautuneet Areena-hankkeeseen myötämielisesti.

– Kelloon on tullut eri ääni, kun olen kertonut matalan kynnyksen jääurheiluhankkeesta, Saku Marttila kertoo.

Vojakkalan nuorisoseura on vireä yhdistys. Talolla kokoontuu liikunta-, käsityö- ja musiikkikerhoja viitenä päivänä viikossa. Muutaman vuoden takainen yksi iso projekti oli uimarannan kunnostaminen nuorisoseuratalon edustalle Tornionjokeen. Se saatiin viimeisteltyä valmiiksi kuluneena kesänä. Jalkapallokentän tasoitus on myös merkattu talkoolaisten ohjelmaan.

Seuraava isompi tapahtuma nuorisoseuralla on Halloween-pilheet 2.11. Jo kahdennentoista kerran järjestettävä tapahtuma on kerännyt yli sata lasta läheltä ja kaukaa.


Kommentit (1)

  • Heikki Salmi

    Hienoa Talkoo toimintaa! Hatun noston paikka.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös