Lounais-Lappi

Huoli vanhusten viihtyvyydestä. Osa Sauvosaarenkatua voisi tarjota palvelutalojen asukkaille turvallisen viheralueen

Huoli vanhusten viihtyvyydestä. Osa Sauvosaarenkatua voisi tarjota palvelutalojen asukkaille turvallisen viheralueen

Hyvän mielen keskikesä -tapahtuma keräsi Meripuiston palvelutalon salin täyteen yleisöä.

Jouni Valikainen

On meillä hauska täti, tuo täti Monika. Kun täti menee torille, on näky komea. Kas näin heiluu hattu, ja hattu heiluu näin.

Tällä kertaa Kemin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet Raija Haapa ja Eija Karismo sekä kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tuire Kourula menivät kumppaneineen Meripuiston palvelutalolle Hyvän mielen keskikesä -tapahtumaan viihdyttämään palvelutalojen ikäihmisiä, heidän omaisiaan ja henkilökuntaa.

Vapaaehtoisesti toimiva kolmikko halusi tuoda kumppaneineen iloa vanhusten normaaliarkeen. Vanhukset jäävät turhan usein taka-alalle, kun järjestäjät tarjoavat ohjelmiaan eri ikäryhmille. Meripuiston palvelutalon lisäksi paikalla oli asiakkaita Syväkankaan ja Keskustan palvelukodeista.

–Vanhusten päiväohjelma koostuu pitkälti syömisestä ja pelkästä oleskelusta. Tämä vapaaehtoisvoimin toteutettu tapahtuma näytti miellyttävän noin 150 hengen yleisöä. Se oli aluksi tarkoitus järjestää Sauvosaarenkadulla, mutta sateisen sään vuoksi menimme sisälle. Se ei hidastanut vauhtia, naiset kertoivat.

Raija Haapa (vas.), Eija Karismo ja Tuire Kourula haluavat tuoda palvelukoteihin lisää virikkeellisyyttä. Täti Monika -esitys oli yleisön mieleen.

Raija Haapa (vas.), Eija Karismo ja Tuire Kourula haluavat tuoda palvelukoteihin lisää virikkeellisyyttä. Täti Monika -esitys oli yleisön mieleen.

Haapa, Karismo ja Kourula haluavat parantaa vanhojen ihmisten oloja palvelukodeissa ja -taloissa. Tuire Kourula on tehnyt aloitteen Sauvosaarenkadun osittaisesta sulkemisesta. Suljettu katuosuus antaisi mahdollisuuden kehittää vanhuksille entistä paremmin virikkeellistä toimintaa.

–Sauvosaarenkadulle olisi helppo rakentaa ikäihmisiä varten viheralue, missä heidän olisi turvallista liikkua ilman hoitajaakin. Paikalta voisi poistaa katukäytävät ja tehdä alueesta puistoalue lähteineen, kioskeineen ja esiintyjineen. Tämä toisi virikkeellisyyttä vanhoille ihmisille. Meillä puhutaan vihreästä Kemistä, jota tämäntyylinen hanke tukisi. Siihen voi saada myös EU-tukea, Tuire Kourula kertoo.

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen toi tapahtumaan oman tervehdyksensä.

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen toi tapahtumaan oman tervehdyksensä.

Ikäisekseen nuorekkaat vapaaehtoiset naiset miettivät myös omaa vanhuuttaan.

–Tässä iässä tulee mieleen, mikä on meidän tulevaisuus palvelutaloissa. En ole tyytyväinen nykyiseen menoon. Minulla on unelma, että kemiläiset voisivat itse olla päättämässä, minkälainen vanhuuden me voimme viettää, Kourula sanoo Haapan ja Karismon nyökytellessä vieressä.

Kolmikko on jo aiemmin vieraillut Kemin eri palvelukodeissa muun muassa muistellen, mitä vanhat kuvat tuovat asukkaille mieleen.

Hyvän mielen keskikesä -tapahtumassa oli vahvasti mukana omalla panoksellaan Kemin kulttuuripedagogi Venla Kakko. Kaupunginjohtaja Tero Nissinen kiitteli vapaaehtoisia järjestäjiä, että he tulivat esittämään ohjelmaansa palvelukotiin. Ohjelman juonsi Risto Mononen ja musiikista vastasivat Mandoliiniyhtye Remola, Kemi Factori ja Iltatähti-orkesteri. Vapaaehtoisina tapahtuman järjestäjinä toimivat myös Punainen risti sekä VKV:n liikenteenvalvojat.

Jatkoakin samantyylisiin tapahtumiin on luvassa.

–Purolan piha-alue olisi hyvä paikka tällaisen tapahtuman järjestämiseen. Se voisi toteutua vielä tänä syksynä. Ensi vuonna Kemin täyttäessä 150 vuotta palvelutalojen asiakkaat on tarkoitus tuoda Meripuiston laululavan edustalle seuraamaan ohjelmallista iltapäivää, naiset kertovat.

Kolmikko toivoi, että ikäihmisille tarjottavaa virikkeellisyyttä olisi jatkossa entistä enemmän.

–Olisimme mielissämme, jos rekisteröityneet järjestöt ja yhteisöt innostuisivat tuomaan entistä enemmän omaa ohjelmaansa palvelutalojen asukkaille, Raija Haapa kertoi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös