Lounais-Lappi

Hiihtotekniikka kannattaa kerrata ammattilaisen kanssa – Torniossa annetaan maksutonta hiihdonopetusta

Picasa
Hiihtotekniikka kannattaa kerrata ammattilaisen kanssa – Torniossa annetaan maksutonta hiihdonopetusta

Omien varusteiden kohdalla kannattaakin muistaa, että myös huoltotoimet voi ulkoistaa, eikä kaikkea tarvitse hankkia heti omaksi, muistuttaa Martti Jylhä.

Suomen Ladun tammikuun lopussa starttaava hiihtokiertue tarjoaa maksutonta hiihdonopetusta yhdeksällä paikkakunnalla. Yksi niistä on Tornio.

Hiihtokiertue-tapahtuma on Torniossa maanantaina 19. helmikuuta kello 17–20 välisenä aikana Kivirannan koulun takana olevalla hiihtoladulla,

Suomen Ladusta uskotaan, että hiihtokiertueen avulla voi jokainen löytää huippuhiihtäjä Martti Jylhän hiihtoilon.

Sotkamosta lähtöisin oleva maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhä aloitti uransa suksien päällä jo kävelemään oppiessaan. Martin valmentaja-isän Reijon ansiosta hänelle kehittyi voimakas palo maastohiihtoa kohtaan, jonka seurauksena hän on hiihtänyt tiensä suomalaisiin kärkijoukkoihin.

–Hiihto on meille suomalaisille luontaisin tapa liikkua talvella, Jylhä sanoo.

Hän toivookin koko kansan löytävän hiihdon ilot, vaikka ne olisivat lapsuusvuosista tai kouluajoista jo unohtuneet. Hiihto on hänen mukaansa myös perinne, jota on hyvä vaalia.

Maajoukkuehiihtäjä kokee omaavansa vahvan luontosuhteen juuri maastohiihdon ansiosta. Lumisissa metsissä ja vaaroilla hiihtäessä luonto on aina läsnä, joten mielikin saa tarvitsemaansa happea.

–Hiihdon terveydelliset vaikutukset ovat ihan omaa luokkaansa, joita on vaikea tavoitella yhtä monipuolisesti mistään muusta lajista, Martti Jylhä toteaa.

Yhdessä tekeminen ja liikkuminen ovat Martille tärkeä osa hiihdon viehätystä. Motivaatio saattaa löytyä juuri ryhmän ansiosta, joten hiihtoa uudelleen aloittaessa kannattaa etsiä sopivat kaverit ladulle mukaan.

–Hiihto sinänsä ei ole vaikeaa, mutta tekniikka on tärkeässä roolissa lajista nauttimista ajatellen, Martti Jylhä muistuttaa.

Jylhä suosittelee kertaamaan tekniikan edes kerran ammattilaisen kanssa, jos taidot ovat päässeet ruostumaan nuoruusvuosilta.

Suomen Ladun tammi-helmikuussa järjestämä hiihtokiertue on Martin mukaan oivallinen paikka joko aloittaa harrastus uudelleen tai löytää samanhenkisiä hiihtokavereita.

Suomen Ladun hiihtokiertue on aikuisille suunnattu tapahtumakokonaisuus, jossa hiihdonopetuksen lisäksi jokainen voi valita itselleen sopivan 3–10 km hiihtomatkan ja kulkea sen omaan tahtiin.

–Voit myös käydä hiihtolenkin ammattilaisen opastamana, jos aloitus siten tuntuu luontevimmalta”, Suomen Ladun tapahtumapäällikkö Juhani Lehto kertoo.

Kiertueen jokaisella paikkakunnalla alan ammattilaiset antavat vinkkejä tekniikan lisäksi suksien voiteluun ja huoltoon. Tapahtumaan on suositeltavaa ottaa omat varusteet mukaan, mutta tarvittaessa maksuttomia lainavarusteita löytyy niin perinteiseen kuin luisteluhiihtoonkin.

Maastohiihdon ammattilainen Martti Jylhä liputtaa aloittamaan vuokravarusteilla ja muistuttaa suksien huoltamisen tärkeydestä.

–Omien varusteiden kohdalla kannattaakin muistaa, että myös huoltotoimet voi ulkoistaa, eikä kaikkea tarvitse hankkia heti omaksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös