Lounais-Lappi

Enduropyöräily vaatii rohkeutta ja tasapainoa – merilappilainen Kampiveikot haluaa kehittää alueen pyöräilyharrastusolosuhteita

Taina Nuutinen-Kallio
Enduropyöräily vaatii rohkeutta ja tasapainoa – merilappilainen Kampiveikot haluaa kehittää alueen pyöräilyharrastusolosuhteita

Veeti Yrjänheikki innostui endurosta maastopyöräilyn kautta.

Taina Nuutinen-Kallio

Veeti Yrjänheikki näyttää, kuinka hänen enduropyöränsä iskunvaimentimet joustavat. Joustoa tarvitaan vauhdikkaassa lajissa.

–Maastopyöräenduro on yhdistelmä maastopyöräilyä ja alamäkipyöräilyä, 14-vuotias Yrjänheikki kertoo.

Maastopyöräenduro koostuu erimittaisista erikoiskokeista, joissa otetaan aikaa. Lähtöpaikka on korkeammalla kuin maali, ja erikoiskokeet ovat alaspäin viettäviä polkuja ja maastoreittejä. Erikoiskokeiden välit kuljetaan joko polkemalla tai hiihtohisseillä.

Yrjänheikki innostui maastopyöräilystä 11-vuotiaana, kun hän sai syntymäpäivälahjaksi maastopyörän. Pojan Jorma-isä oli aloittanut maastopyöräilyharrastuksen jo aiemmin.

Kipinä enduroon syttyi Levi-Ylläs -maastopyöräreitillä.

–Lajissa minua kiehtoo hyvä meininki ja vauhdikkuus, Veeti Yrjänheikki kertoo.

Ensimmäiseen maastopyöräkisaansa Yrjänheikki osallistui vuonna 2014. Tänä vuonna hän ajoi ensimmäisen endurokilpailunsa toukokuussa Messilässä.

–Veeti sai maanantaina uuden enduropyörän, keskiviikkona lunta oli niin vähän, että hän pääsi kokeilemaan sitä ja viikonloppuna oli kisa. Pikkuisen oli etelän kilpailijoilla etumatkaa, muistelee Jorma Yrjänheikki keväistä kisaa.

Yrjänheikkien mukaan suomalaisten juniori-ikäisten enduropyöräilijöiden taso on hyvä. Siitä osoituksena on kesällä käyty endurokisa Tahkolla.

–Veeti oli U14-sarjassa neljäs ja yleisessä sarjassa viides. Eli yleisen sarjan voitti aikuinen ja sen jälkeen sijoittuneet pyöräilijät olivat junioreita, kertoo Jorma Yrjänheikki, joka hänkin osallistui Tahkon kisaan.

–Ei minulla ole enää mitään saumaa päihittää Veetiä. Olin tässä kisassa yhdeksäs.

Maastopyöräenduroa harrastetaan ainoastaan sulan maan aikaan. Talvisin Veeti Yrjänheikki pelaa salibandya ja harjoittelee kestävyyskuntoa muun muassa hiihtämällä.

Talvella tulee tietysti pyöräiltyä muuten vain: polkupyörä on myös kulkuväline.

Pohjois-Suomessa on paljon maastopyöräilyn harrastajia ja myös maastopyöräenduron taitajia. Veeti Yrjänheikkikin käy kavereiden kanssa maastopyöräilemässä, mutta kisailemisesta kaverit eivät ole vielä innostuneet.

–Hyviä pyöräilyreittejä kotimme lähellä on esimerkiksi Tammisen montulla ja Rovalla sekä Elijärvellä, Veeti Yrjänheikki kertoo.

Myös Kallinkankaan ympäristö on Yrjänheikkien mielestä hyvä treenipaikka, etenkin jos hissit saataisiin kesällä pyöräilijöiden käyttöön.

Yrjänheikit ovat mukana Meri-Lappiin vasta perustetussa Kampiveikot -pyöräily-yhdistyksessä. Yhdistys kehittää Meri-Lapin pyöräilyolosuhteita ja -harrastamista. Tavoitteena on muun muassa saada Kallinkankaalle hyvä harjoittelupaikka, jossa aloittelijatkin voisivat kokeilla maastopyöräenduroa.

Millaisia ominaisuuksia maastopyöräenduron harrastajalla sitten pitää olla?

–Laji vaatii tasapainoa, hyvää kuntoa ja rohkeutta, kuvailee Jorma Yrjänheikki.

Laji vaatii myös kalustolta kestävyyttä. Esimerkiksi Levin kisat pistivät koetukselle ajajan lisäksi myös renkaat. Lopulta Leevi Yrjänheikin pyörästä hajosi niin monet renkaat, että kisa piti keskeyttää.

–Renkaat olivat Levillä kaupastakin loppuneet, joten sama ongelma taisi vaivata muitakin pyöräilijöitä, Jorma Yrjänheikki arvelee.

Taina Nuutinen-Kallio
Veeti Yrjänheikki.

Veeti Yrjänheikki.

Maastopyöräenduro

Enduro-kilpailu koostuu useista erikoiskokeista (EK), joilla on ajanotto, sekä erikoiskokeiden välisistä siirtymätaipaleista joilla ei ole ajanottoa.

Erikoiskokeet ovat pääasiassa alaspäin viettäviä polkuja ja maastoreittejä.

Siirtymät erikoiskokeiden välillä kuljetaan polkemalla ja/tai hisseillä. Startti tapahtuu väliaikalähdöin. Erikoiskokeiden yhteenlaskettu ajoaika on kärkikuskien osalta noin 20–30min, kilpailun kokonaiskeston siirtymineen vaihdellessa kolmen tunnin kummakin puolen.

Lähde: http://mtb-enduro.fi/


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös