Lounais-Lappi

Balanssi löytyi raitistumisen myötä – Janne Kotila yritti jaksaa päihteiden avulla, kunnes hän ei enää jaksanut päihteitä

Janne Kotila yritti jaksaa päihteiden avulla. Kunnes hän ei enää jaksanut päihteitä. Kontrabasisti soittaa nyt samassa bändissä lapsuuden idoleidensa kanssa.

Taina Nuutinen-Kallio
Janne Kotila vierailee kotiseudullaan silloin tällöin.

Janne Kotila vierailee kotiseudullaan silloin tällöin.

Taina Nuutinen-Kallio

Neljäkymmentä tuntia viikossa putkiasentajan töitä. Viikonloppuna keikkalavoille kontrabasso kainalossa.

Kovimpina työvuosinaan Janne Kotila teki päivätöiden päälle vielä yli kaksisataa soittokeikkaa kontrabasistina.

– En ollut silloin enää 20-vuotias, mutta tein töitä samalla draivilla. Kuvittelin, että jaksan kaiket viikonloput ajella ympäri Suomen soittamassa, Kotila kertoo.

Vuosia ja vuosia Kotila oli käyttänyt päihteitä. Niiden avulla hän yritti jaksaa, kunnes huomasi, ettei jaksakaan.

– Päihdeongelma vaikutti moneen asiaan ja uraani artistina se varmasti hidasti, 41-vuotias Kotila pohtii nyt.

Neljä vuotta sitten hän päätti laittaa stopin päihteidenkäytölle. Hän muutti kotikaupungistaan Kemistä Tuusulaan, ja lopetti vaiheittain kaikkien päihteiden käytön. Hän on ollut täysin raittiina kaksi vuotta.

– Kävin läpi 12 askeleen Minnesota-hoidon. Jätin kokonaan alkoholinkin, sillä hoidon myötä tajusin, että olen ihminen, jolta päihteidenkäyttö saattaa lähteä lapasesta.

Hoidossa käytiin läpi Kotilan päihteidenkäyttöhistoria.

– Vasta sitten tajusin koko homman järjettömyyden, kun se oli kirjoitettu auki.

Raitistumisen myötä Kotila on löytänyt balanssin elämäänsä. Musiikkihommatkin alkoivat edetä uudella tavalla.

– Tällä kertaa aikuismaisemmin. Harmoniassa itseni kanssa ja siten, että teen sen verran kuin jaksan tehdä. Tajusin, ettei minun ei tarvitse ihan kaikkia keikkoja tehdä, vaan voin valita ne. Balanssin löytyminen on ollut yksi parhaita juttuja elämässäni.

Janne Kotila kuvailee itseään vilkkaaksi ja levottomaksikin.

– Innostun helposti, ja elämä ja tilaisuudet ovat vieneet mennessään. On ollut vaikea hyväksyä, että voimavarat ovat rajalliset. Se vaati, että pysähdyn miettimään omaa elämääni ja tarvitsin siihen myös ulkopuolista apua, hän pohtii.

Janne Kotila innostui kontrabasson soitosta jo lapsena. Kemissä oli paljon niin sanottuja rokkareita, jotka kuuntelivat rockabillya ja nopeatempoista psykobillya.

­–Kolmannella luokalla minulle leikattiin kunnon rockabillyfleda. Kuuntelin vanhempien kavereideni luona rockabilly- ja psykobillylevyjä. Myöhemmin aloin tehdä kesätöitä, ja ostin kolmen kesän tienesteillä ensimmäisen kontrabasson.

Näyttävä soitin tuntui heti luonnolliselta ja omalta.

– Harjoittelin yötä päivää, jotta voisin soittaa mitä vaan.

Vuonna 2009 Kotila sai mielenkiintoisen tarjouksen levy-yhtiöltä. Hänen soittotyylinsä, se, että hän kykenee soittamaan erittäin nopeita biisejä, oli pantu merkille Iso-Britanniassa, jonne häntä pyydettiin soittamaan kaksi levyllistä biisejä.

– Diili oli hyvä, ja yhteistyö alkoi heti ensimmäisenä päivänä. Päädyin soittamaan myös bändin keikoille. Kahden levyn äänittämiseen ja kiertue-elämään oli mennyt kaksi vuotta. Asuin Lontoossa yhteensä viisi vuotta ja tein pelkästään muusikon töitä. Kokemus oli hyvä ja opettavainen kokemus. Verkostoitumisen kannalta erittäin hyvä. Käyn edelleen Lontoossa keikalla usein.

Tällä hetkellä Kotilalla on työn alla muutamakin eri musiikkiprojekti. Hän soittaa Nekromantix-yhtyeestä tuttujen veljesten Peter ja Christian Sandorffin kanssa Peter Sandorff Band:ssa.

– Teemme aika vähän keikkoja, mutta ne ovat yleensä loppuunmyytyjä. Tulevana kesänä esiinnymme muun muassa Euroopan suurimmassa psykobilly-tapahtumassa Pineda de Mar:ssa. 2020 menemme Brasiliaan Psycho Carnival -festivaaleille.

Kotila soittaa bassoaan myös Sweet Jeena and her Sweethearts -yhtyeessä. Hän tekee myös kouluesiintymisiä Romales-yhtyeestä tunnetun Kalle Palmin kanssa.

– Esitämme romanimusiikkia. Kalle on tehnyt paljon esimerkiksi romaninkielisiä lastenlauluja.

Näiden lisäksi Kotila tekee soololevyä yhdessä eteläsuomalaisten muusikoiden kanssa.

Nekromantix on Janne Kotilalle monellakin tavalla merkityksellinen bändi. Yhtyeen kappaleiden myötä nuori poika Kemin Kulmankylän koulusta rakastui kontrabasson soittamiseen.

1990-luvulla Kemin asemaravintolan tiloissa järjestettiin rokkibileitä, joihin yläasteikäinen Kotilakin pääsi bändinsä kanssa soittamaan. Ohjelmistoon kuului muun muassa Nekromantixia.

Ympyrä sulkeutui tänä vuonna, kun Kotila teki asemaravintolassa, nykyisessä Cafe Hertassa keikan, jossa hän soitti samoja kappaleita kuin 1990-luvun ensimmäisellä keikalla. Tällä kertaa yhdessä Nekromantixin alkuperäisten soittajien kanssa.

– Näitä asioita ei olisi tapahtunut, jos asiani eivät olisi kunnossa, Kotila arvelee.

Janne Kotila

41-vuotias kontrabasisti. Työnjohtaja sprinkleriasennusyrityksessä.

Kotoisin Kemistä, asuu nykyisin Tuusulassa.

Kotilan yhtyeitä:

Ensimmäinen yhtye: White Caps, jonka kanssa Kotila esiintyy ensi kesän 1990-luvun bändien konsertissa.

Muita yhtyeitä: Multi Climex, Peter Sandorff Band, Sweet Jeena and her Sweethearts.

Perhe: Avovaimo ja hänen kaksi poikaansa.

Harrastaa: Kuntosalia.

Muuta: Janne Kotilalla on sponsorina tanskalainen kontrabasson kieliä valmistava Jargar Strings.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös