Arctio-teollisuuspuisto leviää mökkien tonteille

Koivuluodon mökkitonttien vuokrasopimukset Torniossa päättyvät vuoden päästä.

Havainnekuva/ Tornion kaupunki

Tuulikki Kourilehto

Koivuluodon mökkitonttien vuokrasopimukset, hajapölypäästöt, päästöjen terveysvaikutukset nousivat yleisön kysymyksinä esiin, kun Tornion kaupunki järjesti tiedotus- ja keskustelutilaisuuden Röyttän alueen ajankohtaisia ympäristö- ja turvallisuusasioita Aineen taidemuseolla.

Röyttän alueella toimivat tehtaat, ely-keskus ja pelastuslaitos kertoivat turvallisuus- ja ympäristöasioista, minkä jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Kiinnostavin asia vaikutti kuitenkin olevan Tornion kaupungin osayleiskaavahanke Röyttässä.

Kun maailmalle levisi tieto Pohjoismaiden suurimmasta LNG-terminaalista Röyttässä, Tornio osoittautui kiinnostavaksi kohteeksi. Syynä ovat kulkuyhteydet, meri ja sijainti. Kaupunki ja kehitysyhtiö Team Botnia saivat yhteydenottoja toimitilapaikoista muun muassa datakeskusta suunnittelevalta yhtiöltä. Kaupunginarkkitehti Jarmo Lokion mukaan suurtoimijoitakin voi tulla. Kun kaava on lainvoimainen, varsin pian tiedetään kuka on ensimmäinen tulija.

Tornion kaupunki on käynnistänyt Koivuluodon länsipuolelle Arctio-teollisuuspuistoa varten osa-yleiskaavan. Kaavoitettava alue sijoittuu Outokummun tehtaiden ja Puuluodon asuinalueen väliseen kulmaan. Alue on yleiskaavassa teollisuusaluetta.

Osayleiskaavaluonnos menee toukokuussa Tornion kunnallispäättäjien käsittelyyn ja tulee sen jälkeen nähtäville. Lokio muistuttaa, että esitys ei ole lopullinen kaava.

Kaavoitus kiinnosti Puuluodon asukkaita ja Koivuluodossa Juovantin varrella olevien noin 20 kesämökin omistajaa.

–  Mökkitontin vuokrasopimus Koivuluodossa päättyy 30.4. 2020. Koska pitää lähteä pois?

Lokio vastaa, että aikaisintaan syksyllä 2020.

– Vuokrasopimuksia jatketaan vähän kerrallaan, mutta pitkiä vuokrasopimuksia ei enää tehdä, Lokio sanoo.

Yleisöstä kyseltiin myös vaihtoehtoista mökkitonttia sopimuksen umpeuduttua.

– Vai onko se ulos, ja sillä siisti?

Lokion mukaan valmiita malleja kaupungilla ei ole. Tontinvuokraajille järjestetään aiheesta keskustelutilaisuus. Mökkien tunnearvo ymmärretään ja siksi asian korjaamista ratkotaan yhdessä. Lain mukaan ei tarvitse tehdä mitään, kun määräaikainen sopimus päättyy.

Röyttän alue on laajuudeltaan noin 10 neliökilometriä. Siellä toimivat mun muassa Outokumpu Chrome Oy, Outokumpu Stainless Oy, Tornion Voima Oy, SMA Mineral Oy, Manga LNG Oy, Crisolteq Oy, UPM Oy ja Neste Oy:n nestekaasuvarasto. Lisäksi on Outokummun tehdasalueella toimivat Lassila & Tikanoja Oy, Tapojärvi Oy, Aga Oy ja satamassa Havator Oy.

Outokummun Tornion tehtaiden ympäristöpäällikkö Juha Kekäläinen kertoi, että tehdasalueelta tulevat kuonankäsittelyliikenteestä johtuvien hajapölypäästöjen vähentämiseksi tehdään koko ajan töitä, mutta palautetta tulee, kun musta auto on harmaa. Melua tulee materiaalisiirtoja tekevistä dumppereista ja työkoneiden peruutussummereista.

SMA-Minerals Oy:n kalkkitehtaan pölylaskeuma jää tehdasalueelle eikä se YVA-selvityksen mukaan kantaudu Koivuluotoon, vaikka yleisön joukosta näin epäiltiin. Outokummun ympäristöpäällikkö vahvisti, että turha syyttää SMA:ta. Pölyhaitat tulevat Röyttänniemeltä kuonankäsittelystä.

– Autot ovat valkoisia ja pöly kertyy talojen ikkunanlaudoille, yleisöstä viestitettiin ja kyseltiin toimenpiteiden perään.

Kärkkäisen mukaan pöly on ollut sietämätön ongelma 5–10 vuotta ja siihen on lupeissa parannus, kun kuonankäsittely muuttuu.

Myös pölyn terveysvaikutuksia tiedusteltiin. Lapin ely-keskuksen Juha-Pekka Hämäläinen kertoi, että ely:lla on seuranta ilmanlaadusta ja sammaltutkimuksista, joissa pitoisuudet näkyvät, mutta ne ovat raja-arvojen puitteissa eikä terveysvaikutuksia ole.

Lisäksi toivottiin uutta alikulkua Kromitielle Vanhan Pirkkiöntien kohdalle.

– Ollaan ylpeitä tehtaasta. Ei se hauska naapuri ole, mutta tärkeä verstas, Puotinkarissa kesäisin viihtyvä veneilijä summasi.

Arctio

Arctio-teollisuuspuiston osayleiskaava Tornion Röyttässä

Alueen koko 344 hehtaaria

Teollisuustontteja yrityksille.

Outokummun tehtaalta tuleva tie, joka yhdistää Röyttän ja Koivuluodon niemet toisiinsa.

Satamavaraus.

Mahdollisuus rautatieyhteyteen.

Osayleiskaavasta kaksi vaihtoehtoa, joiden erona on lähinnä tielinjauksen sijainti.

Esitys kaupungin päättäjien käsiteltäväksi toukokuussa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös