Ammattitaito, turha normi?

Teija Laurinolli

Valkoisessa räsymatossa on tahra, mitä lie paprikaa tai muuta ruokaa. Pesulassa muistan jo sanoa, että ei, en ole yrittänyt puhdistaa sitä itse.

Polkupyöräni on kohta kolmekymppinen yksivaihteinen. Mummomallin korjauksista ja huolloista selviän suurimmaksi osaksi kotioloissa, koska purin kerran yhden fillarin palasiksi ja kokosin uudestaan, kuulalaakereita myöten. Pyörä on kuitenkin syytä roudata huollettavaksi takapihalle tai sisälle, jos haluan välttyä hyvää tarkoittavilta neuvojilta ja – koska olen nainen – epäilijöiltä.

Pyöräkorjaamoissa olen käynyt ostamassa varaosia ja tekemässä lehtijuttuja. Viesti on tullut selväksi: pahimpia ovat tapaukset, joissa asiakas on yrittänyt ensin sinnikkäästi itse ja vasta epäonnisten yritysten jälkeen lopulta turvautunut ammattilaiseen.

Vanha vitsi monen autokorjaamon seinällä on hinnasto, jonka mukaan taksa nousee, jos asiakas jää seuraamaan työtä. Neuvomisesta kertyy lisää maksettavaa, ja erityisen kallista on osallistua työhön.

Ammattilaisen työ maksaa, ja raha juuri on se syy, jonka vuoksi tee-se-itse-toiminta on niin houkuttelevaa – vaikka se johtaisikin siihen, että matto on pilalla tai polkupyörän lopullinen korjauslasku moninkertaistuu.

Monilla aloilla on ammattisuoja eli työtä ei voi tehdä ilman vaadittavaa koulutusta ja pätevyyttä. Toki virheitä ja erheitä voi sattua ammattilaisillekin, mutta todennäköisyys on kuitenkin paljon pienempi kuin amatöörin touhuiluissa. Kukapa haluaisi, että lääkärin, sairaanhoitajan tai sähkötöitä tekevän ammattitaito olisi vähän sinne päin.

Selailin lievän kauhun vallassa hallituksen norminpurku.fi-sivustoa. Merkityksettömän pienen normisilpun karsiminen on hyvä asia, mutta yhtä hyvin listalla on suuria, periaatteellisia ja tietysti poliittisesti tarkoituksenmukaisia purkukohteita.

Siltä väliltä listalta löytyy esimerkiksi sähköturvallisuussäännösten kevennyksiä ja liikenteen ammattipätevyysvaatimusten hölläämisiä. Toivottavasti ne eivät tarkoita sitä, mitä pelkään. Vaatimusten höylääminen näkyy sitä paitsi yleensä myös työntekijän tilipussissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös