Lounais-Lappi

Aluksi kyykkääminen pelotti – keväällä Meri-Lappiin muuttanut Johanna Kankus tavoittelee mitalia voimanoston EM-kisoissa

Johanna Kankuksen kyyllyennätys on yli 180 kiloa.

Johanna Kankuksen kyyllyennätys on yli 180 kiloa.

Taina Nuutinen-Kallio

Johanna Kankus pelasi koripalloa SM-tasolla ja ykkösessä vähän yli kaksikymppiseksi. Voimaharjoittelu oli osa tuolloin pääkaupunkiseudulla asuvan urheilijan arkea. Kuntosalikaverit antoivat hänelle voimanosto-ohjelman käteen ja innostivat voimanostokisoihin.

– Voimanoston voi aloittaa myöhemmälläkin iällä, mutta aiemmasta urheilutaustasta on tietysti hyötyä.

Jo ensimmäisenä harjoitteluvuotenaan, 2010, Kankus voitti suomenmestaruuskultaa ja sai hopeaa euroopanmestaruuskisoissa. Sittemmin mitaleita on ropissut enemmänkin MM-kisoja myöten.

Keväällä Kemiin muuttanut Kankus valmistautuu nyt jälleen EM-kilpailuihin. 34-vuotias Kankus nostaa alle 72-kiloisten sarjassa. Klassisen voimanoston EM-kisat järjestetään tänä vuonna 24.11.–2.12. Liettuan Kaunasissa.

Kankuksen ennätykset ovat voimanostoon kuuluvien lajien kyykyssä 181,5, penkkipunnerruksessa 110 ja maastavedossa 182,5 kiloa. Jos hänen nostonsa sujuvat hyvin ja myös kilpakumppanit ovat odotetussa kunnossa, on Kankuksella hänen omien arvioidensa mukaan mahdollisuus EM-pronssiin.

– Kyykky ja penkki ovat minulla vahvoja, ja veto on heikoin lajini, hän kertoo.

Harjoittelemisen ja tarvittavan levon jaksottaminen vaatii suunnittelua, sillä Kankus tekee vuorotöitä Kemin poliisilaitoksella.

–Harjoittelen kuntosalilla kuusi kertaa viikossa, jonka lisäksi teen viikossa kolme aerobista harjoitusta. Ne ovat lähinnä kävelylenkkejä. Ajoitan raskaimmat treenit vapaapäivilleni, Kankus kertoo.

Hän on päämäärätietoinen harjoittelija, joka vetää harjoitukset aina sisulla.

– Tavoitteet motivoivat harjoittelemaan. Haluan olla parempi kuin kilpakumppanini ja takanani on niitä, jotka haluavat viedä päänahkani.

Kankuksen valmentaja on kotkalainen entinen painonnostaja Kari Kurko.

– Todella kovia treenejä tehdään harvoin. Niistä palautumiseen menee noin kymmenen päivää, kertoo Kankus.

Voimaharjoittelun suosio on kasvanut naisten keskuudessa Suomessa ja se näkyy myös voimanostolavoilla.

– Muutama viikko sitten Oulussa järjestetyissä voimanostokisoissa puolet oli naisia.

Suomalaiset naiset ovat kovatasoisia myös kansainvälisesti ainakin Euroopan mittakaavassa. Kankus arvioi, että euroopanmestaruuskisoissa suomalaiset naiset ovat keskimääräisesti viiden joukossa.

Monilla paikkakunnilla voimanoston suosiota saattaa selittää crossfit-salien yleistyminen. Crossfit-harjoitteluun kuuluu olennaisena osana levypainoharjoittelu, ja oikeat nostotekniikat pitää olla hallussa.

– Levypainoharjoittelu ja ennen kaikkea kyykkääminen pelotti minuakin aluksi. Kun opin oikean tekniikan, jäin sille tielle.

Kankus on pysynyt kilpaurheilu-uransa aikana suhteellisen terveenä eikä hänelle ole tarvinnut tehdä esimerkiksi kirurgisia operaatioita.

– Välillä on ollut tietysti kipuja tai tulehduksia, mutta ne ovat olleet hoidettavissa. 2013 minulla oli välilevyn pullistuma, joka meni ohi kuntoutuksella.

Ensi vuoden ensimmäinen tavoite on voimanoston SM-kisat maaliskuussa Ylitorniolla.

– Haaveissani on myös kokeilla nostaa sarjaa alempana, eli alle 63-kiloisissa. En ole huomannut painonpudotuksen vaikuttavan voimatasoihin, mutta palautuminen on dieetillä toki hitaampaa.

Viime vuoden EM-kisoissa Kankus nosti alle 84-kiloisten sarjassa.

Kankus on asunut elämänsä pääkaupunkiseudulla. Lappi ja sen luonto kiinnosti, ja hän muutti Kemiin toukokuussa saatuaan vakituisen viran.

– Täällä on niin helppo ja nopea liikkua, eikä aina tarvitse kulkea autolla, Kankus iloitsee.

Kankus edustaa tällä hetkellä Kuopion painonnostajia, jonne hän päätyi ystävien pyytämänä. Meri-Lapista on löytynyt kuitenkin tavoitteellisesti harjoittelevia voimanostajia.

– Raskaimpiin nostoihin tarvitsen treenikaveria, joka varmistaa nostot.

Kankus ei näe mahdottomana, että hän tulevaisuudessa edustaisi merilappilaista voimanostoseuraa.

Johanna Kankus

34-vuotias voimanostaja. Asuu Kemissä.

Tuloksia: Kolme hopeaa ja yksi pronssi voimanoston EM-kisoista, kaksi pronssa MM-kisoista, penkkipunnerruksessa hopeaa sekä EM- että MM-kisoissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös