Äidit ovat kunniamerkkinsä ansainneet

Jouni Valikainen

Tämän vuoden äitienpäivänä 35 äitiä saa kunniamerkin tekemästään arvokkaasta työstään lasten ja perheiden hyväksi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovuttaa kunniamerkit äitienpäivänä Helsingissä.

Paljon onnea palkituille äideille. He muistavat tämän vuoden äitienpäivän loppuikänsä. Lapissa saavat mukavia muistella kolarilainen Riitta Helena Heikkilä ja inarilainen Riitta Anneli Näkkäläjärvi. Palkinnoksi he saavat Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein.

Tänä vuonna kunniamerkin saajina on suurperheiden äitejä, yksinhuoltajia, sijais-, adoptio- ja tukivanhempia sekä erityislasten äitejä. He ovat mukana myös yhteiskunnallisessa ja vapaaehtoistoiminnassa ja sitä kautta tukevat lapsia ja nuoria laajemminkin.

Suurin osa palkittavista äideistä on syntynyt 1950-luvulla.

Radiossa haastateltiin muutama päivä sitten aivan ”tavallisia” äitiä. He kertoivat omista lahjatoiveistaan.

Yksi halusi nukkua äitienpäiväaamulla normaalia pidempään, toiselle riitti rauhallinen ruokahetki perheen kanssa ja kolmannella taisi olla mielessä kaunis kukkakimppu ja joillekin herkullinen aamupala perheen parissa.

Useiden äitien paras lahja on edelleen lasten itse tekemä onnittelukortti.

Päällimmäisenä nousi esiin ajatus, että äitienpäivä ei ole enää varsinainen kulutusjuhla. Onko todellakin näin, vai eivätkö he kehdanneet kertoa haastattelussa toivovansa uutta trendikästä käsilaukkua tai matkalahjakorttia?

Itse en ole enää vuosikausiin päässyt juhlimaan oman äitini juhlapäivää. Nyt osaisin antaa hänelle sopivan lahjan. Kävisin hakemassa kampaamosta tai jalkahoitolasta lahjakortin kukkasen kera. Äitini olisi varmasti ollut onnellinen lahjasta. Ei tällainen tullut mieleenkään viisitoista vuotta sitten. Muistaakseni muut sisarukseni huolehtivat isäni kanssa lahjapuolesta.

Äitienpäivä ei ole kaikille juhlapäivä. Osa naisista haluaisi olla äiti, mutta eivät syystä tai toisesta ole päässeet äideiksi. Heille äitienpäivä voi olla kova kokemus, kun tiedotusvälineet hehkuttavat äitien erinomaisuutta. Olo voi olla äitienpäivänä samansuuntainen kuin yksinäisillä ihmisillä jouluna. Joulu on perhejuhla, mutta kun sattumalta ei ole perhettä. Tietenkin kyse on myös asennoitumisesta.

Sosiaali- ja terveysministeriöllä on ollut varmasti vaikea tehtävä ehdottaa palkittavien äitien nimet Ritarikunnille. Omasta mielestäni kaikki Suomen äidit ansaitsevat palkinnon tekemästä työstään. Äidit ovat kunniamerkkinsä ansainneet.

Hyvää äitienpäivää.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös