Lounais-Lappi

70 vuoteen mahtuu monta muistoa

Tornion Pallo -47 juhlii 70-vuotista taivaltaan tänä vuonna. Seuran juhlapeli otellaan lauantaina.

Tiina Nousiainen
70 vuoteen mahtuu monta muistoa

Tornio Haaparanda Cupissa pelasi tänä vuonna yhteensä 110 joukkuetta. Turnauksessa TP47 P04 punainen joutui taipumaan Leki-futikselle maalein 0-2.

Tornio

–On makeeta pelata kahdessa maassa yhdessä turnauksessa, tuumasivat Mirja ja Olli Kytökari, kun vierailivat Tornio Haaparanta cupissa kuun vaihteessa.

He olivat tulleet jalkapallotapahtumaan Lempäälästä asti.

–On TP:n juhlavuosi ja joukkueenjohto ehdotti turnausmatkaa tänne. Olemme käyneet Kukkolankoskella maakuntamatkalla ja nauttineet hyvin järjestetystä turnauksesta, Mirja Kytökari kertoo.

Pariskunta heilutteli suurta vaaleansinistä lippua, kun Leki teki maalin TP:n 04-ikäuokan joukkuetta vastaan.

–Oli kyllä kovatasoinen turnaus. Pojat saivat hyviä pelejä, Olli Kytökari iloitsi.

TP:n järjestämässä jalkapalloturnauksessa oli tänä kesänä yhteensä 110 joukkuetta ja noin 1200 pelaajaa.

–Olemme tosi tyytyväisiä. Nykyään on vaikea saada enempää joukkueita turnauksiin, sillä jatkuvasti järjestetään erilaisia turnauksia ympäri Suomen. Jotta ulkomaalaisia joukkueita saisi mukaan, niille pitäisi maksaa kaikki viulut paikan päällä. Se ei meiltä taloudellisesti onnistu, TP:n junioripäällikkö Klaus Kulju sanoo.

Vuonna 1947 seuran perustamiskokouksessa lausuttiin, että jalkapalloseura tarvitsisi taloudellista tukea. Tänään TP-47:n liikevaihto on 840 000 euroa.

TP:n puheenjohtaja Tero Sarkkisen mukaan kaikki kiinteät maksut nousevat kovaan tahtiin. Raha on noussut isoon rooliin samalla, mutta onneksi talkoointoa riittää.

–Vaikea yhtälö, jonka kanssa on vain elettävä. Harrastuskustannukset ja hallimaksut nousevat. Jostakin rahaa on saatava, jotta toiminta voi pyöriä. Valitettavasti Suomen valtio ja kunnat eivät tue nuorisourheilua samaan tapaan kuin Ruotsissa, Sarkkinen harmittelee, mutta kiittää Tornion kaupungin ja yritysten mukanaoloa seuran tukemisessa.

TP:n listoilla on tällä hetkellä 446 junioria. Lisäksi TP:n miehet pelaavat Kakkosessa ja Kolmosessa, naiset Kolmosessa.

–Nais- ja tyttöjalkapallo on kasvamassa positiivisesti, Sarkkinen iloitsee.

Seura on kokoluokassaan jo niin iso, että sen pyörittäminen muistuttaa yrityksen pyörittämistä.

Sarkkinen uskoo vahvasti seuran toimintaan.

–Juniorimäärät tulevat kasvamaan. Lisäksi meidän omia junioreita nousee koko ajan edustuksen riveihin. Juniorityö tuottaa juuri sitä tulosta, minkä eteen työtä on tehty.

Oli vuosi 1975, kun Klaus Kulju puki ensimmäisen kerran TP:n vaatteet päälleen. Aluksi mies pelasi junnuissa, siirtyi sieltä edustusjoukkueeseen. Sittemmin hän siirtyi valmentamaan ja vuonna 2006 hän aloitti toiminnan seuran junioripäällikkönä.

42 vuoden aikana Kulju on kerännyt paljon muistoja ja paininut monenlaisten seurahaasteiden keskellä.

–Kaikkein ylpein olen 1979-porukasta. Joukkueen riveissä pelasivat muun muassa Sillanpään Henkka, Tainion Teemu, Hiukan Sakke ja Hakasalon Jussi. Olimme näiden poikien kasvattajaseura, mies kehaisee.

Tero Sarkkisen mieleen historiasta on jäänyt seuran nousu Veikkausliigaan vuonna 2004.

Nähdäänkö TP tulevaisuudessa Veikkausliigassa?

–Veikkausliiga on mahdollisuus, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Nuorissa ikäluokissa on kasvamassa lahjakkaita ja motivoituneita pelaajia, Sarkkinen kuittaa.

TP-47:n juhlaottelu pelataan Pohjan Stadionilla Torniossa 12. elokuuta kello 19.47. TP-47 saa vastaansa pietarsaarelaisen JBK:n.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös