Kolumni

Lauantaivieras: Arktinen konferenssi kuuntelee nuoria

Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Anne Raja-Hanhela. Hän on Arktisen keskuksen konferenssikoordinaattori.
Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Anne Raja-Hanhela. Hän on Arktisen keskuksen konferenssikoordinaattori.
Kuva: Kaisa_Siren

Rovaniemi toimii jälleen arktisen konferenssin näyttämönä, kun Rovaniemi Arctic Spirit kokoaa kaksipäiväiseen tapahtumaan 200 osallistujaa ensi viikolla 12.–13. marraskuuta.

Tapahtuman pääjärjestäjiä ovat Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Rovaniemen kaupunki.

Tämänvuotisen konferenssin teema on ilmastonmuutos ja nuoret. Aihe on hyvin ajankohtainen, sillä paraikaa nuoret eri puolilla maailmaa vaativat välittömiä ilmastotekoja poliittisilta päättäjiltä. Rovaniemellä ääni annetaan arktisen alueen nuorille.

Tapahtuman avauspuheen pitävä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen osallistuu yhteiseen paneelikeskusteluun nuorten vaikuttajien kanssa. Oman tervehdyksensä ministerille ja konferenssiyleisölle tuovat myös rovaniemeläiset yläkoululaiset. Konferenssin alla he kokoontuvat pohtimaan konkreettisia ilmastotoimenpiteitä, joihin nuoret haluavat haastaa niin aikuiset kuin muut nuoret.

Tapahtuman toinen kantava teema on ilmastonmuutosta koskeva päätöksenteko. Yksittäisen ihmisen valinnoilla on väliä, mutta laajan vaikuttavuuden kannalta olennaista on, millaisia päätöksiä tehdään paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Tutkijoiden ja asiantuntijoiden puheenvuorot valottavat vaikuttamisen keinoja, haasteita ja mahdollisuuksia päätöksenteon ja niiden toimeenpanon eri tasoilla.

Arktisessa konferenssissa oleellista on myös tarkastella, kuinka alkuperäiskansojen ääni kuuluu ilmastoa koskevassa päätöksenteossa. Tapahtuma on myös Suomen EU-puheenjohtajuuskauden oheistapahtuma ja ohjelmassa on keskustelu Suomen ja EU:n arktisen politiikan seuraavista askelista.

Neljättä kertaa järjestettävästä Rovaniemi Arctic Spirit -konferenssista on muodostunut yksi monista kaupunkimme arktisen osaamisen ja aktiivisuuden näyteikkunoista. Joka toinen vuosi järjestettävä konferenssi ei ole puitteiltaan tai osallistujamäärältään suurin arktisuuden ympärillä järjestettävä kokoontuminen, mutta se on vuosien saatossa noussut yhdeksi laajalti noteeratuista tapahtumista. Alusta asti pyrkimyksenä on ollut suuruuden sijasta keskittyä kokonaisvaltaisesti mietittyyn sisältöön. Tällä kertaa juhlallisen sävyn tapahtumaan tuo Lapin yliopiston Arktisen keskuksen 30-vuotisjuhlavuosi.

Kolmekymmentä vuotta arktista tutkimusta ja tiedeviestintää on merkittävä saavutus. Ajankohtaiseen tieteelliseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuva konferenssi on mitä osuvin tapa juhlistaa sitä.

Tapahtuman toinen kantava teema on ilmastonmuutosta koskeva päätöksenteko.