Lukemisto

Vauvaa odottava Liisa Ansala ruuhkavuodestaan: "Tuntuu kuin monta lasikattoa olisi rikkoutunut silmien edessä"

Rovaniemen kärkipoliitikkoihin kuuluva Liisa Ansala on saanut tuntea viime aikoina nahoissaan, millaista on olla nuori nainen, jonka perheen perustaminen osuu uran kannalta hankalaan saumaan.

Jussi Leinonen
Vauvaa odottava Liisa Ansala ruuhkavuodestaan: "Tuntuu kuin monta lasikattoa olisi rikkoutunut silmien edessä"

–Ehkä meille tulee semmoinen reissuvauva, Liisa Ansala hymyilee kasvavan vatsansa kanssa. Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja uskoo, että tarvittaessa vauva kainalossa voi mennä minne vain, vaikkapa sitten valtuuston kokoukseen tai työmatkalle ulkomaille.

Sinikka Pylkkänen

Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Liisa Ansalalla (kesk.) on menossa vuosi, jollaista hän ei olisi osannut kuvitella elävänsä.

32-vuotias Ansala valittiin kesäkuussa Rovaniemen kaupungin ensimmäiseksi kokoaikaiseksi luottamusjohtajaksi. Paria kuukautta myöhemmin hän astelee haastatteluun olemukseltaan huomattavan pyöristyneenä. Pitkäaikainen toive perheenlisäyksestä on käymässä lokakuussa toteen.

Miten tässä nyt näin kävi, että uran ja perhe-elämän suuret mullistukset osuvat samaan ajankohtaan?

–Tämä on kai nyt se ruuhkavuosi, Ansala hymyilee.

Koko kuluvan vuoden ajan Ansala on saanut vastata onnitteluihin. Alkuvuodesta hän väitteli kasvatustieteen tohtoriksi Lapin yliopistossa, ja kevään kuntavaaleissa hän keräsi komean äänisaaliin. Sitten tulivat valinta kaupunginhallituksen johtoon ja samoihin aikoihin raskausuutiset.

Jollekin näin monta suurta asiaa kertarysäyksellä voisi olla liikaa, mutta Ansala ottaa haasteen avosylin vastaan. Hän uskoo vakaasti pystyvänsä yhdistämään uran ja äitiyden. Käytännössä se tarkoittaa lyhyttä äitiyslomaa ja pikaista paluuta töihin puolison ja muun lähipiirin tuen turvin.

–Varmasti se vaatii tasapainottelua, mutta uskon, että pystyn siihen. Minulla on aika hyvät voimavarat ja tosi paljon energiaa, Ansala sanoo.

Tehtävät jaetaan varapuheenjohtajille

Ansala ehtii hoitaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävää kokoaikaisesti vain kuukauden verran ennen syyskuun puolivälissä alkavaa äitiyslomaa.

Tähän asti hän on työskennellyt kaupungilla osa-aikaisesti ja jatkanut samalla työssään Lapin yliopiston kansainvälistymispalveluiden suunnittelijana. Nyt yliopiston pöytä on siivottu, ja Ansala keskittyy äitiyslomaansa asti pelkästään kaupungin hommiin.

Jos vauvan kanssa kaikki menee hyvin, paluu kaupungintalolle on edessä jo tammikuun lopulla, kun äitiysrahakausi päättyy.

Vaaleilla valittuna luottamushenkilönä Ansala kokee, ettei hän voi jäädä tehtävästä kokonaan lomalle edes äitiysvapaan ajaksi. Siksi hän aikoo olla kuntalaisten tavoitettavissa myös vauva-arjen keskellä.

–Pidän puhelimen auki ja luen sähköpostia, mutta en lupaa aina vastata aivan heti.

Ansala haluaa pysyä kärryillä kaupungin päätöksenteosta myös kotona ollessaan jo senkin vuoksi, että se helpottaa paluuta sorvin ääreen.

Kaupunki ei palkkaa sijaista hänen perhevapaansa ajaksi, vaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävät on tarkoitus jakaa varapuheenjohtajien kesken. Kaupunginhallitus päättää ensimmäisen varapuheenjohtajan Harri Rapon (sd.) ja toisen varapuheenjohtajan Juhani Juuruspolven (kok.) työnjaosta maanantaina.

–Meillä on todella pätevät varapuheenjohtajat, jotka pystyvät varmasti hoitamaan nämä tehtävät, Ansala kehuu kollegoitaan.

Kollegojen tuki tuntuu hyvältä

Mutta mitä Ansalan omassa puolueessa ajateltiin, kun keskustan paikallinen kärkipoliitikko kertoi raskaudestaan? Ansalan oman kokemuksen mukaan vastaanotto oli jopa hämmentävän lämmin.

Vielä kevään kuntavaalien aikaan raskaus oli vain harvojen tiedossa, eikä se näkynyt ulospäin muulla tavoin kuin väsymyksenä. Kun tuli aika nimetä päättäjiä keskeisiin luottamustoimiin, puolueen äänikuningatar oli vahva ehdokas kaupunginhallituksen johtoon.

–Mietin, missä vaiheessa kerron raskaudesta, ja päädyin siihen, että on paras panna kaikki kortit avoimesti pöydälle. Kerroin vauvauutiset omalle valtuustoryhmälleni ennen puheenjohtajaehdokkaan valintaa ja sain vain aplodit, Ansala kertoo.

Ennen valtuuston päätöstä Ansala kertoi tulevasta äitiysvapaastaan myös kaikkien muiden puolueiden ryhmänjohtajille. Tiedosta huolimatta enemmistö valtuutetuista kannatti Ansalan valintaa ja palkkaamista kaupunginhallituksen kokoaikaiseksi puheenjohtajaksi.

–Täytyy kyllä kiittää kollegoita todella positiivisesta suhtautumisesta. Tässä viime aikoina on tuntunut siltä kuin monta lasikattoa olisi rikkoutunut silmien edessä.

Jussi Leinonen
Lokakuussa syntyvää vauvaa odottava Liisa Ansala kokee olonsa voimakkaaksi ja energiseksi, vaikka raskaus on tahtia hieman hidastanutkin. –Tätä lasta on toivottu niin kauan, että siinä eivät pieni närästys ja selkäkipu paljon haittaa, hän sanoo.

Lokakuussa syntyvää vauvaa odottava Liisa Ansala kokee olonsa voimakkaaksi ja energiseksi, vaikka raskaus on tahtia hieman hidastanutkin. –Tätä lasta on toivottu niin kauan, että siinä eivät pieni närästys ja selkäkipu paljon haittaa, hän sanoo.

Luomuvauva lapsettomuuden jälkeen

Ansala myöntää, että uran kannalta perheenlisäyksen ajoitus ei osunut aivan nappiin, mutta ihan kaikkea ei elämässä voi itse valita.

–Jos meidän perheessä olisi voitu tehdä perhesuunnittelua, en ehkä olisi toivonut lasta juuri nyt, mutta meillä ei ollut tällaista vaihtoehtoa.

Ansala ja hänen puolisonsa ovat kertoneet aiemmin julkisuudessa lapsettomuudestaan. Kipeästä asiasta puhuminen on tuntunut tärkeältä, sillä avoimuus voi auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

–Lapsettomuudesta puhutaan aivan liian vähän suhteessa siihen, miten yleistä se on. Itselleni selittämätön lapsettomuus oli aikanaan tosi iso sokki.

Kun pian syntyvä lapsi ilmoitti tulostaan, Ansala puolisoineen oli ehtinyt elätellä vauvatoiveita reilun neljän vuoden ajan. Näihin vuosiin mahtuu myös henkisesti ja fyysisesti raskaat hedelmöityshoidot sekä yksi keskenmeno. Lopulta raskaus alkoi kuitenkin yllättäen, niin sanotusti luomuna.

–Näin jälkikäteen tuntuu, että me pääsimme lopulta aika vähällä, Ansala sanoo.

Pettymykselle löytyi uusi merkitys

On myös asioita, jotka näyttäytyvät nyt raskausmahan kasvaessa uudessa valossa.

–Ehkä on hyvä, ettei minulle auennut kansanedustajan paikkaa. Silloin se oli iso pettymys, mutta enää ei harmita, Ansala sanoo.

Ansala jäi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi nousseesta Mikko Kärnästä (kesk.) vain noin 130 äänen päähän. Nyt uudessa tilanteessa perhearjen ja työelämän yhteensovittaminen on huomattavasti helpompaa, kun työ on kotipaikkakunnalla eikä Helsingissä.

Sitä paitsi yleensä maailman pelastaminen on paras aloittaa läheltä.

–Minä haluan vaikuttaa nyt ennen kaikkea rovaniemeläisten arkeen. Oman lapsen syntymä tuo tähän tehtävään ihan uusia näkökulmia, Ansala sanoo.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Lämpimät onnittelut. Tervejärkinen nainen ehtii eduskuntaan myöhemminkin. Ellei puolue sitä ennen ole romahtanut bernereiden käsittelyssä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös