Vapaaehtoisia etsijöitä tarvitaan lisää Lapissa – vaikeakulkuisiin maastoihin ei ole aluetta tuntemattomilla asiaa

Poliisin ja pelastusviranomaisten rinnalla etsinnöissä on ollut 270 lappilaista vapaaehtoista. Maastossa tarvitaan paikallistuntemusta.

Vapaaehtoisia etsijöitä tarvitaan lisää Lapissa – vaikeakulkuisiin maastoihin ei ole aluetta tuntemattomilla asiaa

Poliisi pitää alkutiedotustilaisuutta Vapepan etsintäjoukoille Tervolan Varejoen etsintäharjoituksessa. Kuva: Sippo Nevalainen.

Sari Pelttari-Heikka

–Lapissa on tänä vuonna etsitty useammin ihmisiä kun vuosiin. Vapepa eli vapaaehtoinen pelastuspalvelu on osallistunut 15 kertaa hätäetsintöihin. Mukana on ollut kaikkiaan 270 lappilaista vapaaehtoista, joiden työtuntimäärä on liki 1700, summaa SPR:n valmiuspäällikkö Annikki von Pandy vuoden lukuja.

Viimeiset viisi vuotta ovat olleet vapepalle uuden nousun aikaa. Etsintäpartioiden määrä on nelinkertaistunut vuodesta 2012.

–Kulunut kausi on ollut kiireistä. Etsinnät syövät resursseja, mutta onneksi etsinnät ovat jakaantuneet useammalle alueelle Lapissa. Olemme saaneet mukaan etsintäryhmiin esimerkiksi paliskuntia. Heidän paikallistuntemus on ensiarvoisen tärkeää, kun etsintää tehdään vaikeissa olosuhteissa.

Valmiuspäällikkö von Pandy on ilahtunut vapaaehtoisen etsintätyön uudesta tulemisesta.

–Olemme etsinnöissä viranomaisten apuna. Poliisilla ja pelastusviranomaisilla on omat tehtävänsä, joten vapaaehtoisten työpanos on tärkeä. Lisää väkeä toivoisimme löytävämme Sodankylän alueelta ja Pelkosenniemeltä. Sieltä on saatu mukaan paliskuntia, mutta muuta väkeä kaivattaisiin mukaan.

Metsästysseuroja valmiuspäällikön mukaan erityisen hyvin on lähtenyt mukaan Simosta. Nuoria on saatu ilahduttavasti mukaan Tunturi-Lapissa ja Rovaseudulla.

–Saimme juuri Meri-Lapista 50 uutta ihmistä mukaan, kun kokonainen seura ilmoittautui. Nyt edessä on heidän kouluttamisensa, von Pandy laskee.

Lapissa etsinnät osuvat usein vaikeakulkuisille alueille, joilla paikallistuntemus on erityisen tärkeää.

Valmiuspäällikkö von Pandy ottaa esimerkiksi vielä kesken olevat tilanteet Kemihaarassa ja Näätämössä.

–Kemihaarassa iso apu oli Kemin-Sompion paliskunnasta, jonka väki tuntee maaston. Vaikeakulkuiseen maastoon ei ole aluetta tuntemattomilla etsijöillä asiaa. Porojen kanssa maastoissa liikkuvien lisäksi myös metsästäjät tuntevat maaston ainutlaatuisella tavalla. Sisäpiiritiedosta on etsinnöissä todella paljon apua, valmiuspäällikkö rohkaisee.

Lapin poliisin etsintäkouluttaja Jari Seppälä näkee kolmannen ja neljännen sektorin merkityksen aiempaakin tärkeämpänä.

–Viranomaisten resurssit ovat rajalliset. Erikoiskoulutetut yksikötkin ovat rajalliset, joten ilman vapepan ihmisiä ei pärjättäisi. Poliisilla on etsintöjen lisäksi myös päivittäistoiminta hoidettavana, joten etsintöihin ei ole rajattomasti tunteja annettavana. Esimerkiksi Kemihaaran etsinnässä yhden koiraohjaajan kulkema matka oli 170 kilometriä ja koira juoksi liki tuplasti eli 300 kilometriä. Pahimmillaan matkat voivat olla aivan järjettömiä, eikä etsintöihin voida pistää ketä tahansa, Jari Seppälä muistuttaa.

MSO-etsintä

Lapin Vapepa eli vapaaehtoisen pelastuspalvelun piiriin kuuluu 118 hälytysryhmää ja 1800 vapaaehtoista. Vuonna 2012 hälytysryhmiä oli 26, joissa oli mukana 126 vapaaehtoista.

Vuoden 2017 aikana Lapin Vapepa oli mukana 15 hätäetsinnässä, joihin osallistui 270 ihmistä. Työtunteja kertyi 1700.

Vuonna 2016 oli 6 hätäetsintää, joihin osallistui 103 vapaaehtoista. Vuonna 2015 hätäetsintöjä oli 9 (383 vapaaehtoista). Vuonna 2014 hätäetsintöjä oli viisi (131 vapaaehtoista). Vuonna 2013 neljä hätäetsintää (88 vapaaehtoista) Vuonna 2012 kolme hätäetsintöjä (56 vapaaehtoista).

Osittain uutena ilmiönä on omasta tahdostaan kadonneet, mutta suurimpana työllistäjänä on väestön nousevasta ikärakenteesta johtuvat tehtävät.

Poliisi toivoisi ihmisiltä ilmoituksia, jos näkevät kaupungilla liikkuvan ajan- tai paikantajun menettäneitä ihmisiä. Tutussa paikassa jo katutyö voi heilauttaa muistisairaan eksyksiin.

MSO etsinnän kenttäopas on julkistettu.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös