Vesa-Pekka Hiltunen

Äkäslompolon kylän ytimeen suunnitellaan hirsistä hotellia. Suunnittelu on jo niin pitkällä, että noin 80 huoneen hotellia on tarkoitus päästä rakentamaan jo vuoden päästä keväällä.

Hotellihankkeen takana on paikallinen yrittäjäpariskunta, joka laajentaa majoitusalalle. Hotellihanketta vievät eteenpäin yrittäjät Ilkka Poutanen ja Marra Kaulanen, jotka pyörittävät ravintola Selvä Pyytä.

–Meille avautui hieno mahdollisuus hankkia yksi Ylläksen hienoimmista tonteista ja suunnitelma oli selvä alusta asti. Näin hienolle tontille pitää rakentaa korkeatasoinen hotelli parhaista mahdollisista kotimaisista rakennusmateriaaleista, Poutanen kertoo.

Hirsi oli alusta saakka itsestään selvä valinta rakennusmateriaaliksi. Hotellista suunnitellaan noin 2–2,5-kerroksista. Sisustuksesta ja palvelutasosta suunnitellaan korkeatasoista.

Hotelliprojektin budjetti on noin 14 miljoonaa euroa. Rakentamisen aikataulu riippuu kaavoituksen ja rahoituksen etenemisestä.

–Kolarin kunta on suhtautunut asiaan kannustavasti ja aikataulu on nyt kaavamuutoksesta kiinni. Potentiaaliset rahoittajat ovat nähneet tämän projektin erittäin mielenkiintoiseksi ja kunhan aikataulu on selvillä, niin pääsemme laittamaan nimet papereihin, Poutanen summaa.

Hotellin tieltä puretaan Poutasen ja Kaulasen omistuksessa olevat Lomakiekerön 1980-luvulla rakennetut kymmenen hirsimökkiä.

–Ne eivät enää täytä laatukriteerejä. Niihin tarvittaisiin suuria investointeja.

Ylläksen matkailu on vedossa muun Lapin tavoin. Kansainvälisten matkailijoiden osuus on kasvanut Ylläksellä yli 30 prosentin vuosivauhtia.

–Meillä on alkamassa jo kolmas voimakkaan kasvun vuosi ja nyt on hyvä aika rakentaa, toteaa Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

Hirsihotellin lisäksi Ylläksellä etenee muitakin isoja matkailuhankkeita. YIT rakentaa 35 lomahuoneistoa Ylläsjärven puolelle. Rakentaminen alkaa todennäköisesti ensi vuonna. Ylläsjärvelle suunnitellaan lisäksi 156 huoneen hotellia, mutta se on vielä pitkässä kuusessa.

Haarma kertoo, että kansainväliset matkanjärjestäjät ovat toivoneet alueelle lisää korkealaatuista hotellimajoitusta.

–Erityisen ilahtunut olen siitä, että rakennusmateriaaliksi on valittu puu, joka sopii todella hyvin Ylläksen luontoa kunnioittavaan brändiin ja Äkäslompolon kylään, Haarma jatkaa.

Kolarin kunta on tyytyväinen matkailun hyvään kasvuun ja sen tuomiin investointeihin.

–Matkailu on meille tärkeä toimiala ja viime vuosien kasvu on otettu ilolla vastaan. On todella hieno asia, että paikalliset yrittäjät investoivat paikkakunnalle, näin saadaan kestävää omistusta ja juuri sitä paikallista väriä, jota matkailijat kaipaavat, sanoo Kolarin kunnan kehitysjohtaja Johanna Koivumaa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös