Vähintään tuhat synnytystä vuodessa tai sairaalan pitää hakea poikkeuslupaa – ja sitä ei saa ennen uutta hallitusta

Kolme keskussairaalaa on hakenut synnytystoimintojen poikkeuslupaa. Sairaaloiden toiminta jatkuu viivästyksestä huolimatta normaalina.

Jouni Porsanger
Lapin keskussairaalassa synnytysten määrä laski viime vuonna ensimmäisen kerran alle tuhanteen.

Lapin keskussairaalassa synnytysten määrä laski viime vuonna ensimmäisen kerran alle tuhanteen.

Hannu Toivonen

Toimitusministeristön perhe- ja peruspalveluministeri ei voi tehdä päätöksiä sairaaloiden synnytystoiminnan ja päivystyksen järjestämisen poikkeusluvista.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriössä on kolme synnytystoiminnan poikkeuslupahakemusta: Kainuun, Mikkelin ja Lapin keskussairaalasta.

– Virkamiesten tekemät päätökset poikkeuslupiin ovat valmiina. Nyt odotellaan uutta hallitusta tekemään päätöksiä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Anne Ilkka.

Vireillä olevilla synnytystoimintojen poikkeusluvilla ei ole Ilkan mukaan kiire, eikä asia vaikuta mitenkään Kainuun, Mikkelin ja Lapin keskussairaaloiden synnytystoimintoihin.

– Toiminta jatkuu, hän toteaa.

Terveydenhuoltolain mukaan sairaalan pitää hoitaa vähintään tuhat synnytystä vuodesta. Jos lukumäärä ei täyty, sairaala voi hakea sosiaali- ja terveysministeriöltä poikkeuslupaa toiminnan jatkamiseen.

Poikkeusluvan ehtona on, että sairaalan synnytystoimintojen muut laatuvaatimukset täyttyvät.

Rovaniemellä synnytykset laskivat alle tuhanteen

Mikkelin ja Kainuun keskussairaaloilla on tällä hetkellä voimassa oleva poikkeuslupa synnytystoiminnan jatkamisesta vuoteen 2020 asti, mutta ne ovat hakeneet poikkeusluvalleen jatkoa. Rovaniemellä sijaitseva Lapin keskussairaala on hakemassa uutta poikkeuslupaa.

– Synnytysten määrä laski viime vuonna Rovaniemellä ensimmäisen kerran alle tuhanteen.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole tällä hetkellä vireille yhtään hakemusta päivystyksen järjestämisen poikkeusluvista.

Ministeriö voi myöntää luvan ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseen, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät.

Toimitusministeristö ei voi tehdä Ilkan mukaan synnytystoimintojen ja päivystyksen järjestämisen poikkeuslupia, koska ne ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita ja ne liittyvät sairaaloiden työnjakoon ja sairaalarakenteeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on konsultoinut poikkeuslupien myöntämisasiassa oikeuskansleria.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus toimii tällä hetkellä toimitusministeristönä.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Jälleen yksi esimerkki päättäjien erkaantumisesta todellisesta elämästä, ainoa hyvä puoli on valheellisten tilastojen muutoksesta eliniän laskemisesta lapsikuolleisuuden lisääntyessä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös