Uusintajuttu: 50 vuotta sitten Lapissa oli lehti puussa, lumi maassa ja järvet jäässä – Syksyn 1968 pakkas- ja lumiennätykset ovat säilyneet näihin päiviin

VANHA KUVA
Rovaniemi päivälleen 50 vuotta sitten. Maanviljelysinsinööripiirin st-ajot (autosuunnistus) järjestettiin 5. lokakuuta 1968 Rovaniemellä. Kuvassa st-ajoon lähdössä kuvan rovaniemeläinen Kari Lankila Ahkiomaantieltä.

Rovaniemi päivälleen 50 vuotta sitten. Maanviljelysinsinööripiirin st-ajot (autosuunnistus) järjestettiin 5. lokakuuta 1968 Rovaniemellä. Kuvassa st-ajoon lähdössä kuvan rovaniemeläinen Kari Lankila Ahkiomaantieltä.

Risto Pyykkö

Olipa se syksy! Lapissa oli vielä koivut vihreänä, ohrat seipäillä ja perunat maassa, kun talvi tunki täydellä voimalla keskelle lempeitä syyspäiviä.

Elettiin vuotta 1968. Vuosisadan sääennätykset kaatuivat yksi toisensa jälkeen.

Säänhaltija oli murjonut lappilaisia pitkin alkuvuotta 1968.

Kevät oli ollut kylmä ja kuiva, samoin kesä. Heinä-elokuun aikana halla oli ehtinyt vierailla Sodankylässä 11 yönä. Katovuosi oli yhtä totta pelloilla kuin marjametsissä.

Vasta syksyn tullen sää lämpeni. Syyskuun alkupäivinä Suomea hellineet helteet kolkuttelivat Lappiinkin. Yli 20 asteen lämmöstä nautittiin Sallaa myöten.

Lappilaisten sääonni jäi hetkelliseksi.

Perjantaina 13. syyskuuta Lapin Kansa uutisoi syksyn ensimmäisistä lumisateista – ”vain vajaa viikko sen jälkeen, kun kesän helteisimmät päivät olivat ilahduttaneet koillisen Lapin asukkaita”.

Samana viikonloppuna lunta satoi jo pitkin lääniä ja etelämpänäkin, aina Vaasan korkeudella saakka.

Pyryjen perässä tulivat pakkaset. 20. syyskuuta Sodankylän Tähtelässä mitattiin 16,3 miinusastetta.

Se ehti olla vajaan viikon ajan vuosisadan kylmin syyskuun yö, kunnes 26. syyskuuta Vuotsossa elohopea painahti –18,7 asteeseen. Se on yhä säätilastojen ennätys.

Lunta oli Sodankylässä 23. syyskuuta 30 senttiä, mikä sekin on säilynyt ennätyksenä. Ivalossa ja Rovaniemen lentoasemalla lumenpinta ylsi 12 senttiin.

Äkillinen talventulo sai hämilleen jopa kaiken nähneet lappilaiset.

Perunanviljelijät kahlailivat pelloillaan, joissa oli lunta puolisääreen ja pinta jäässä.

Emäntä Maija Vartiainen raportoi Lapin Kansalle Pelkosenniemen Aapajärven ”kovin lyhyestä kesästä”.

– Pitkälle kesäkuuta oli lumikinoksia, ja taas menee saapasvarresta lunta sisään pihapolulla.

Savukosken Seitajärveltä lehti haastatteli 46 vuotta sitten Abiel Arajärveä, jonka muistiin ei mahtunut yhtä heikkoa satokesää eikä varhaista lumentuloa.

– Perunatkin ovat vielä maassa. Kannattaneeko noita nostaakaan, kun ovat niin olemattomia.

Autoilijat liukastelivat kesäkumeillaan ojiin, elleivät juuttuneet lumeen. Vilkkaimpana päivänä Lapin Kansa uutisoi toistakymmentä peltikolaria.

Jokivarsilla Lapin kymmenet lossit tekivät taivaltaan jäähyhmän seassa. Pienemmät järvet jytkähtivät miehen kantaviksi aiemmin kuin kukaan muisti. Kalastajilla verkot jäätyivät kiinni.

Varhainen talvi toi iloakin. Lapset saivat kaivaa sukset ja luistimet varastosta etuajassa. Myös poromiehet ja metsästäjät kiittelivät lumipeitettä, joka antoi mahdollisuuden seurailla jälkiä.

Eino Ylijurvan ja Heino Oinaan linnunpyynti Sodankylän Pomokairassa vaihtui karhunpyynniksi miesten osuttua ensimmäisen pyry-yön jälkeen tuoreille jäljille. Saaliina oli neljä karhua.

Talvi piti otteensa lokakuussakin.

Ankara lumimyräkkä täytti Rovaniemen kadut 5.10.1968. Kolmisen viikkoa myöhemmin pakkanen painui Sodankylässä –31,8 asteeseen, joka on yhä lokakuun pakkasennätys.

Kun seuraavakin kevät oli kolea, valkea vaippa viivytteli Sodankylässä aina toukokuun lopulle. Lumi kesti maassa ennätykselliset 229 päivää.

Lumitilanne Rovaniemellä 5.10. 2018:

Nyt se alkoi: Rovaniemellä sataa lunta – "Ei minulla ollut tietoa ollenkaan"


Kommentit (3)

 • Tanssi jaatinen

  Mie se olen kuullut tuosta syksystä.on merkittävä aika miun elämässä.
  Se oli syksyn viimeiset tanssit silloin.
  Menin isässä tansseihin ja tulin äitissä pois.
  Olen siis kohtuu pienestä lavatansseja kulkenut.
  Äiti ja isä (nyttemmin edesmenneet) kertoivat aikaisesta talvesta ja tansseissa tavoista pysyä lämpimänä,josta kiitollinen olen.
  Saisihan nämäth aikaiset syksyt useimminkin tulla.

 • Kassu

  Hyv in on muistissa, olin kahdeksannella luokalla ja asuntolamajoituksessa, silloin oli koulua myös lauantaina, kotiin lähdin kahlaamaan kesäkengissä lauantaiaamuna, lunta oli puolisääreen, matkaa viitisen kilometriä, tiet ummessa, vaan niin sitä tuli kahlattua, kotiin päästyä jalat polvia myöten jäässä. Rohkeimmat itseoppineet “sääprofeetat” uhkasivat syödä lumen jos se ei lähde ennen joulua, noo syömättä jäi, se pysyi seuraavaan kesään saakka.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös