Utsjoki haluaa pullottamon ja työpaikat – mutta ei Sulaojalle

Kunnanhallitus äänesti 2-4 Sulaojaa vastaan ja suosittelee neuvotteluja veden ottamisesta jostain muusta paikasta.

Miila Kankaanranta
Utsjoki haluaa pullottamon ja työpaikat – mutta ei Sulaojalle

Utsjoen kunnanhallitus hyväksyy pullottamon, jos sille löytyy paikka muualta kuin Sulaojan alueelta. Pohjavettä pitäisi Karigasniemellä ely-keskuksen kartoituksen mukaan riittää.

Olli Miettunen

Puolesta ja vastaan keskusteltiin Sulaojan vedenpullottamosta Utsjoen kunnanhallituksessa tiistaina. Yksissä tuumin toivottiin, että paikallista vettä hyödyntämällä kuntaan tulisi työpaikkoja, mutta veden ottamisen paikasta oltiin eri mieltä. Äänestyksen jälkeen Metsähallitukselle ilmoitetaan, että vettä olisi hyvä löytää muualta kuin Sulaojan alueelta.

–Toivotaan tietysti että yritys lähtisi käyntiin ja aloittaisi, mutta Metsähallituksen ja yrityksen tulisi neuvotella joku muu paikka kuin Sulaojan lähistö, kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio kokoaa kunnanhallituksen pohdintaa.

–Siinä on niin laaja kuntalaisten vastustus sitä aluetta kohtaan, kunnanjohtaja selittää Sulaojalle kielteisen päätöksen taustaa.

Sulaojan hyödyntämistä alkuperäistä paikkaa etäämpänä esitti Marjatta Kordelin (kok.) ja kannatti Sammol Lukkari (r.), mutta esitys hävisi äänin 2-4. Vastaan olivat Ilmari Tapiola (kesk.), Anni Koivisto (sd.), Anni Ahlakorpi (vas.) ja Eeva Nuorgam (kesk.). Lausunnosta päättämisen ajaksi Veikko Porsanger (kok.) ja Henry Valle (kok.) poistuivat kokouksesta.

Pullottamon takana on perustettava saamelaisosakeyhtiö, jonka asianhoitajana toimii Veikko Porsanger. Metsähallitukselta vuokrattavan alueen koko oli pienentynyt hehtaarilla ja sijoitettu harjanteen taakse vanhalle soramontulle. Jos löytyy uusi alue, asia tulee uudelleen kuntaan lausuttavaksi.

Vesitehtaassa pullotettavaksi soveltuvaa vettä voi hyvinkin löytyä, ellei esteeksi tule sama syy kuin Sulaojalla, eli että paikka on jotenkin pyhä jollekin. Kunnanjohtajan mukaan Lapin ely-keskus on vastikään päivittänyt Karigasniemen alueen pohjavesitilanteen.

–Anu Rautiala elystä oli sitä viime viikolla esittelemässä.

Valtuustolle päätettiin esittää budjettiin lisämäärärahaa noin 115 000 euroa. Tuolla summalla voidaan toteuttaa Interreg-hanke Sámi musihkkaakademiija, mikä tarkoittaa kaksivuotista kansainvälistä saamelaismusiikin aikuiskoulutuslinjaa Saamelaisalueen koulutuskeskuksen vetämänä.

Kunnanhallitus myönsi musiikkihankkeelle käynnistysluvan. Projektipäällikön toimi voidaan nyt täyttää vuoden 2020 loppuun asti. Kunnan rahallinen osuus on vajaat 14 000 euroa ja oman työn osuus vähän päälle 15 000.


Kommentit (3)

 • Nimetön

  Ilmari oli edellisellä kerralla puolesta nyt vastaan, kun vaalit on ohi. Onneksi on vielä edessä uusia vaaleja.

 • Kuntalainen

  On se vaan aika mielenkiintoista, että normaalissa arkielämässä mikään vesi tai vesistö tuolla luonnossa ei ole tämän päivän saamelaisillekaan enää pyhää, eikä mitään paikkoja sen enempää säästellä eikä suojella mihinkään pyhyyteen vedoten.
  Mutta jos jotain tällaista suunnitellaan josta hyötyisi koko kunta, niin mikä tahansa rapakko tai nyppylä muuttuu heti pyhäksi.
  Niihinhän se on helppo vedota, ettei ainakaan kukaan yksittäinen henkilö, edes saamelainen, pääsisi hyötymään. Saatika koko kunta.
  Mutta valtion rahakirstulle ollaan sitten kyllä kaiken aikaa käsi ojossa koko ajan ja odotetaan, että siellä on joku maksuautomaatti, josta elätetään koko kunta ilman, että täällä tarvitsee yrittää ja tehdä itse mitään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös