Työelämä

Työllisyyttä halutaan kehittää Rovaniemellä myös osuuskuntien avulla: "Tätä pidetään välillä pelkkänä puuhasteluna, mutta työtä tämä on"

Kymmeniä ihmisiä kokoontui kuuntelemaan ja kyselemään osuuskuntien toiminnasta Rovaniemellä.

Pekka Aho
Työllisyyttä halutaan kehittää Rovaniemellä myös osuuskuntien avulla: "Tätä pidetään välillä pelkkänä puuhasteluna, mutta työtä tämä on"

Tarja Vaarala kuunteli tarkkaavaisena, kun Katriina Happonen esitteli esimerkkilaskelmaa palkan muodostumisesta osuuskunnissa.

Niina Niemelä

Työttömiä rohkaistaan Rovaniemellä töihin osuuskuntamuotoisen yrittäjyyden kautta. Kaupungin Rovaniemi 2025 -suunnitelmassa esitetään, että osuuskunnat työllistäisivät erityisesti heikossa työmarkkina-asemassa olevia ihmisiä. Neljä osuuskuntaa tarttui tilaisuuteen ja kertoi kaupunkilaisille toiminnastaan.

Opiskelija Jonna Lohi on sivutoiminen varaomainen. Hän tekee työtä opintojensa ohella ja laskuttaa työstään Kylien osuuskunta Patopirtin kautta. Työ alkoi alkoi Lohen mukaan ikäihmisten ja omaisten huolesta. Osuuskunnan kautta on löytynyt tietoa ja tukea.

–Olen saanut apua esimerkiksi palvelun muodostamiseen ja hinnoitteluun.

Osuuskunta on aina jäsentensä näköinen, kuvailee Patopirtin hallituksen puheenjohtaja Sami Vaara. Patopirtissä jäsenillä on hänen mukaansa omat asiakkaat ja töistä sovitaan itsenäisesti.

Italialainen Linda Montedoro tutkii esitteitä kiinnostuneena. Hän muutti Lappiin kaksi vuotta sitten työskentelemään safarioppaana. Hän kuuli osuuskunnista suomen kielen kurssilla. Toimintatapa on Montedorosta kiinnostava. Hän haaveilee työstä asiakaspalvelun parissa.

Yrittäjyys pelottaa

Osuuskuntiin mukaan lähtö mietityttää usein monia aluksi, kertoo Riitta Kemppainen-Koivisto Sie & Mie keskuksesta. Hän oli ennen osuuskuntaa mukana Work-hankkeessa. Siinä Kemppainen-Koivisto selvitti Rovaniemen alueen edellytyksiä käynnistää sosiaalinen yritys osuuskuntamuotoisesti.

–Yrittäjyys on pelottava sana. Moni ajattelee, että menettää jotain, jos alkaa yrittäjäksi, hän sanoo.

Samanlaisia kokemuksia on osuuskunnan toimistopalvelutiimin Katriina Happosella. Yrittäjyys mielletään hänen mukaansa usein toiminimen alla tehtäväksi työksi. Osuuskunnan hyvä puoli on Happosen mielestä se, että siinä keskitytään olennaiseen eli työntekoon. Paperityöt hoituvat osuuskunnassa.

Osuuskunnissa hyödynnetään Happosen mukaan jokaisen jäsenen osaamista. Esimerkiksi Sie & Mie keskuksessa työtä tehdään pyöränkorjauksesta kehonhuoltoon. Hän on törmännyt tilanteisiin, jossa TE-toimiston työntekijöillä ei ole ollut tarkempaa tietoa siitä, millaista toiminta voi olla.

–Tätä pidetään välillä pelkkänä puuhasteluna, Happonen toteaa.

Hän iloitsee siitä, että Rovaniemen kaupunki on huomannut osuuskuntien potentiaalin työllistämisessä. Osuuskuntiin suhtautumisessa saattaa hänen mielestään vaikuttaa myös laki työttömyysturvan aktiivimallista. Mallin tavoitteena on estää työttömyyden pitkittyminen ja lisätä työllisyyttä.

Yritykset voisivat Kemppainen-Koiviston mukaan hyödyntää osuuskuntien palveluja enemmän. Ihmisten ja palveluiden kohdatessa voisi syntyä uusia ideoita yhteistyölle.

Osuuskunta

Yhtiömuoto, jonka tarkoituksena on jäsenistön taloudenpidon tai elinkeinon tukeminen.

Omistajia ja päätösvallan käyttäjiä ovat sen jäsenet.

Osuuskunnan voi perustaa yksi tai useampi henkilö, yhteisö tai säätiö.

Osuuskunta syntyy, kun se on merkitty kaupparekisteriin.

Suomen yleisistä yhtiömuodoista harvinaisin.

Perustajista tulee osuuskunnan jäseniä, mutta muutkin voivat hakea jäsenyyttä kirjallisesti osuuskunnan hallitukselta.

Jäsenet käyttävät osuuskunnan palveluita.

Osuuskuntien jatkotapaaminen järjestetään torstaina 22.2. kello 15–17 Kauppatorin asukastuvalla. Pohjolankatu 4-6, toritaso, Rovaniemi


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös