Tuoreen ennusteen mukaan Lapin väestö tulee vähenemään merkittävästi – Rovaniemen asema maakunnan keskuksena vahvistuu

Miila Kankaanranta
Rovaniemen väestö kasvaa samalla kun muun Lapin väestö vähenee, selviää torstaiaamuna julkistetusta ennusteesta.

Rovaniemen väestö kasvaa samalla kun muun Lapin väestö vähenee, selviää torstaiaamuna julkistetusta ennusteesta.

Katja Kärki

Lapin väkiluku vähenee 9,3 prosenttia vuosien 2018–2040 aikana. Näin povataan torstaina julkistetussa ennusteessa, jonka on tehnyt Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI.

Syy väestönkehityksen heikentymiseen on 2010-luvulla tapahtunut syntyvyyden voimakas lasku. Samaan aikaan maakunnan muuttotappiot ovat kasvaneet.

Lapin väestönkehitys onkin jäämässä Tilastokeskuksen vuoden 2015 ennustetta heikommaksi. Kehitys on kuitenkin maltillisempaa kuin useimmissa muissa maakunnissa.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan Lapin toivo on maakunnan pito- ja vetovoimatekijöiden parantamisessa.

– Matkailun kasvu ja teollisuuden suurhankkeet eivät voi toteutua, jos meillä ei ole väkeä.

Koko maassa väestön ja työikäisen väestön kasvu keskittyy suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Näin on myös Lapissa, jossa Rovaniemen aseman maakunnan keskuksena ennustetaan vahvistuvan entisestään.

MDI:n arvion mukaan vuonna 2040 lähes 40 prosenttia Lapin väestöstä asuu Rovaniemellä. Tällä hetkellä luku on 35 prosenttia.

Erityisesti työikäisen väestön osuus kasvaa, ja vuonna 2040 heistä 43 prosentin arvioidaan asuvan Rovaniemellä. Nyt työikäisestä väestöstä asuu Rovaniemellä 38 prosenttia.

Kokonaisuutena työikäisten määrän arvioidaan Lapissa laskevan viidenneksellä ja Rovaniemellä kaksi prosenttia.

Aluekehittämisen konsulttitoimiston neuvonantaja Eero Holstila sanoo, että pelkät isot teollisuuden investoinnit eivät enää riitä kääntämään väestönkasvua nousuun.

– Katsotaan vaikkapa Äänekoskea, joka sai varsinaisen lottovoiton saadessaan 1,2 miljardin teollisen investoinnin. Väestönkehitys on silti laskeva. Samoin kävi Uudessakaupungissa, joka sai uuden autotehtaan.

Riipin mukaan Lapin pitkät välimatkat takaavat sen, että isoilla investoinneilla on väestönkasvuun myönteinen vaikutus.

– Äänekosken suurhanke on satanut Jyväskylän laariin, koska ihmiset haluavat asua kaupungissa. Lapin välimatkoilla vastaava pendelöinti ei onnistu. Siksi näitä alueita ei voi verrata keskenään.

Aluekehityksen suunnan ratkaisevat nuoret aikuiset, ennen kaikkea naiset. Tätä mieltä ovat sekä Holstila että Riipi.

– Ne alueet, jotka pystyvät houkuttelemaan 25–40-vuotiaita naisia, tulevat menestymään. Naiset vetävät miehet mukanaan. Tämä avaa mahdollisuuksia fiksuille paikkakunnille. Ne paikkakunnat voivat heittää ennusteet roskiin, jos onnistuvat toimimaan oikein, Holstila sanoo.

Kilpailu mahdollisista muuttajista tulee kiihtymään entisestään.

– Kun syntyvyys on heikkoa, on aiempaa vähemmän väkeä jaettavaksi. Ennusteet on tehty sillä oletuksella, että syntyvyys pysyy nykyisellä tasolla. Syntyvyydessä tapahtuvat muutokset vaikuttavat siihen, mitä tapahtuu, sanoo MDI:n asiantuntija Rasmus Aro.

Riipin mielestä Lapin pitää kääntää katseensa yhä enemmän ulkomaille.

– Fokuksen pitää olla globaalilla tasolla. Lapilla on ainutlaatuinen brändi, jota ei ole millään muulla maakunnalla.

Riipin mukaan nyt saattaisi olla paikallaan tehdä suuri kansainvälinen kampanja, jolla houkutellaan väkeä Lappiin.

– Kyse tulisi olemaan miljoonien eurojen panostuksesta. Voi olla, että jos mitään ei tehdä, Lapin hyvä potentiaali kuihtuu.

Miila Kankaanranta

Korjattu 16.5. klo 9.57 kirjoitusvirhe otsikosta. Juttuun lisätty grafiikka 16.5. klo 18.26.

Täydennetty juttua 16.5. klo 19.32

Rovaniemi on poikkeus

Rovaniemen väestönkehityksen ennustetaan säilyvän positiivisena myös vuosien 2018–2040 aikana. Ennusteen mukaan Rovaniemen väkiluku kasvaa 900 asukkaalla (1,4%) vuosien 2018–2040 aikana.

Samaan aikaan Rovaniemen ulkopuolisen maakunnan väkiluku laskee 15 prosenttia.

Myös Rovaniemen väestönkehitys on jäämässä aikaisempia ennusteita heikommaksi. Kehitys johtuu syntyneiden määrän laskusta.

Ilman muualta Lapista tulevia muuttovoittoja Rovaniemen jää heikommaksi kuin Tilastokeskuksen vuoden 2015 ennusteessa.

MDI:n ennusteen mukaan Rovaniemen väestönkehitys kuitenkin taittuu 2030-luvulla ja kääntyy laskuun. Syynä on väestö vanheneminen.

Ennusteen mukaan 23 keskuskaupungista 12 kasvaa ja 11 supistuu vuoteen 2040 mennessä. Synkimmältä näyttää Kainuussa ja Etelä-Savossa.

Kasvu uhkaa jäädä heikoimmaksi erityisesti perinteisissä rakennemuutoksen rasittamissa teollisissa kaupungeissa.

Lähde: MDI

Kommentit (7)

  • Erä-Jorma

    Kyllä Laphiin on kohta tunkua, nähkääpä vain.. ei sole ihmisen elämää tuo keskuksiin ahtautuminen, joilaki mennee vähän aikaa että ne sen ittekki hoksaava

  • Nimetön

    Rovaniemen asema vahvistuu toistaiseksi mutta lasku alkaa jo 20-luvulla ja 60-luvulla on väkiluku todennäköisesti nykyisen Sodankylän tasolla. Sinnikkäimmät kulkevat pitkiä matkoja töiden perässä muta haluavat asua ja asuvat luonnonrauhassa kaikesta holhoamisesta ja painostuksesta huolimatta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös