Tornion ja Haaparannan Kielikoulu pisti riehaksi laskiaistiistaina, vanhempien toivelistalla on yhteinen esiopetus

Hannele K
Tornion ja Haaparannan Kielikoulu pisti riehaksi laskiaistiistaina, vanhempien toivelistalla on yhteinen esiopetus

Toppahousut ja takit eivät estäneet hauskaa zumbahyppelyä, jotka Kielikoulun pihalla veti Anna Svelin.

Hannele Kenttä

Tornion ja Haaparannan yhteisen Kielikoulun vanhemmat järjestivät yhteisen riehan laskiaistiistaina. Lyhyellä varoitusajalla spontaanisti järjestetty tapahtuma keräsi alakoulun pihalle mukavasti väkeä. Tikun päässä paistettu makkara maistui lunta riitti piehtarointiin. Anna Svelinin johtama toppahousuzumba oli suosittu ja lämmittävä ohjelmanumero.

Vapaan seurustelun lomassa keskusteltiin koulun tulevaisuudesta ja kehittämisideoista. Tornion valtuustoedustaja keskustan Olli Rainio halusi saada konkreettisia ideoita sille, miten Kielikoulua voitaisiin kehittää ja uudistaa.

Vanhempien yksi ja pitkään odotettu uudistus on yhteinen esiopetus. Tällä hetkellä torniolaiset tulevat kouluun vasta ykköselle. Toivottiin myös aktiivisempaa markkinointia opinahjolle, jossa lapset oppivat jo alusta saakka toista kieltä sekä yhteistä kulttuuriperintöä ja kansainvälisyyttä.

Hannele K
Niko Nalli on tyytyväinen Wiljam-poikansa opinahjoon ja laittaa Mirjam-tyttärensä mielellään samaan kouluun, kun se aika koittaa.

Niko Nalli on tyytyväinen Wiljam-poikansa opinahjoon ja laittaa Mirjam-tyttärensä mielellään samaan kouluun, kun se aika koittaa.

Torniolainen Niko Nalli oli paikalla Kielikoulun neljättä luokkaa käyvän Wiljam-poikansa ja 2–vuotiaan Mirjam–tyttärensä kanssa. Nalli on tyytyväinen pojan koulunkäyntiin, ja toiveissa on saada myös pikkusisko samaan kouluun, jota myös Niko Nallin nuorempi veli aikoinaan ehti käydä.

–Eihän tällaista ole missään muualla. Etelässä ihmetellään, miten tämä on yleensä mahdollista. Torniolle koulukapunkina kielikoulun markkinoiminen olisi mitä parhainta mainosta.

Päättäjien suuntaan Nalli viestittää nopean ja ennen kaikkea pitkälle tähtäävän päätöksen tekemisen välttämättömyyttä, jotta koulun tulevaisuudelle saadaan varmuus, ja vanhemmat voivat luottaa siihen, että koulu jatkuu.

Johannah Spolander on kahden kielikoululaisen äiti.

–Tämä oli meille aktiivinen valinta. Kielitaito on niin äärimmäisen tärkeä. Haaparantalaiselle tarjonta kolminkertaistuu heti, kun osaa vähän suomea, koska Tornio on kaksi kertaa niin iso kuin Haaparanta.

Spolander on huomannut, että kielikoulussa on tehty uudistuksia parempaan päin jo tällä lukukaudella.

–Suomalaiset ja ruotsalaiset on integroitu entistä paremmin. Heitä opetetaan yhdessä paljon enemmän kuin ennen, ja sen huomaa parempana kielenoppimisena.

Matkailu- ja ravintolayrittäjänä Spolander osaa arvostaa kielitaitoa. Itse hän on oppinut suomea vasta aikuisena käytännön sanelemana.

Hannele K
Makkara maistui lauhassa, mutta tuulisessa säässä Kielikoulun pihalla.

Makkara maistui lauhassa, mutta tuulisessa säässä Kielikoulun pihalla.

Kielikoulu

Tornion ja Haaparannan yhteinen peruskoulu.

Toimii Haaparannalla, noudattaa Ruotsin oppisuunnitelmaa sovellettuna.

Aloitti 1989. Luokat 1.–9.

Joka vuosikurssilla ns. Tornio-luokka ja Haaparanta-luokka.

Haaparanta-luokille otetaan äidinkieleltään ruotsinkielisiä ja Tornio-luokille äidinkieleltään suomenkielisiä.

Tornio haluaa Kielikoulun muuttavan Tornioon, ja jos se ei onnistu, päättää sen mahdollisesta lakkauttamisesta.

Haaparannan koululautakunta haluaa, että asiaa selvittää Tornion ja Haaparannan yhteistyöryhmä, joka pureutuu sääntöihin ja mahdollisiin kehittämismahdollisuuksiin.

Haaparannan valtuusto kokoontuu 26. helmikuuta ja tekee lopullisen päätöksen.

Tornion kanta Haaparannan vastaukseen saadaan maaliskuun alussa.

Peruskouluun ilmoittautumista Torniossa on lykätty Kielikoulu-päätöksen vuoksi.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös