Suomi 100

Torniolainen sotaveteraani Esko Niska: "Maailman tapahtumat välillä mykistävät"

Pekka Aho
Torniolainen sotaveteraani Esko Niska: "Maailman tapahtumat välillä mykistävät"

Torniolainen veteraani Esko Niska lähti sotaan 17-vuotiaana. Kaverina Linnan juhlissa on poika Erkki Niska.

Johanna Sarriola

–Olin ällikällä lyöty, kun kutsu tuli. Mietin, onko tämä tottakaan, mutta olihan se, torniolainen sotaveteraani Esko Niska kertoo.

Tullipäällysmiehen työstä vuonna 1984 eläkkeelle jäänyt Niska ehti jo vähän jännittää Linnan juhlia, mutta lähipiiri sai miehen vakuuttumaan, että kaikki menee oikein hyvin.

–Onhan tässä ollut näitä apulaisia, Niska, 91, lisää nauraen.

Niska on syntynyt ja varttunut Karungin Aapajoella. Vaimo löytyi 18-vuotiaana ja pariskunta sai viettää yhdessä lähes 70 vuotta.

–Olin vaimoni omaishoitajana 3,5 vuotta, kunnes hänen tilansa huononi niin, että hän muutti hoitokotiin. Nyt hän on jo kuollut.

Lapsia Niskalla on yhdeksän, kuusi poikaa ja kolme tytärtä.

–Vain yksi on enää työelämässä, muut ovat isän kanssa eläkkeellä, Saarenvireeseen alkuvuonna muuttanut veteraani letkauttaa.

Niskalla on jälkikasvua jo viidennessä polvessa.

–Meitä on yli 90, suvun vanhin laskeskelee.

Niska lähti sotaan 17-vuotiaana.

–300 samanikäistä poikaa koottiin Turkuun Kerttulin kansakoululle. Meitä ei laitettu rintamalle, vaan sijoitettiin eri puolille maata. Minä palvelin jatkosodassa Helsingissä Santahaminan rannikkotykistössä.

Tulevaisuus saa Niskan mietteliääksi.

–Maailman tapahtumat välillä mykistävät. On vaikea sanoa, mihin maailma on menossa. Se on arvoitus, Niska pohtii.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös