Torniolaiset valitsivat uudeksi kaupunginjohtajakseen syntyperäisen torniolaisen, valtiotieteen maisteri Timo Nousiaisen, joka tosin yksivuotiaana muutti Rovaniemelle. Kaupunginjohtajavaalissa Nousiainen sai salaisessa lippuäänestyksessä 24 ääntä, maa- ja metsätaloustieteen maisteri Mika Simoska 17 ääntä ja kauppatieteen maisteri Antti Lantto kaksi ääntä.

Nousiainen siirtyy Tornioon Oulun kaupungin kehittämisjohtajan virasta, varalle valittu Simoska on Tervolan kunnanjohtaja.

Katso video vaalituloksen julistamisesta:

Kaikkiaan Tornion kaupunginjohtajaksi oli 22 hakijaa, joista seulonnan jälkeen loppukilpailuun selviytyivät kolme myös vaalissa ääniä saanutta. Kaupunginhallitus ei omassa esityksessään asettanut heistä ketään ykkössijalle, vaan toi kaikki nimet valtuutettujen pohdittavaksi.

Valtuustokeskustelu oli ennen äänestämistä varsin lyhyt, sillä ainoastaan Keskustan Erkki Keinänen esitti lisäyksenä, että toiseksi eniten ääniä saanut valitaan varamieheksi varsinaisen valitun mahdollisen kieltäytymisen takia. Tämän valtuustoryhmien tekemän sopimuksen vahvistivat Vasemmistoliiton Ilkka Kapraali ja SDP:n Mauri Lappalainen. Kukaan ei sen sijaan esittänyt ennen äänestystä yhtään nimeä eikä ketään kannattavia tai vastustavia näkemyksiä.

Uusi kaupunginjohtaja jännitti vaalitulosta kotonaan Oulussa. Sen verran optimisti hän oli valintansa suhteen, että uskalsi noutaa iltakahveille leivokset.

Nousiaisen näkemyksen mukaan Tornion talouden tilanne on tyypillinen kuntakentässä. Helpot säästöt on jo tehty, joten säästövaatimukset vaativat myös rakenteellisia muutoksia.

Meri-Lapin kuntien yhteistyön kehittämisen täytyy hänen mielestään olla ketterää ja tarkoituksenmukaista. Yhteistyö painottuu siten asioihin eikä organisaatioihin. Yhteistä intressiä alueella löytyy esimerkiksi pyrkimyksessä omaan sote-tuotantoalueeseen.

Tornio-Haaparannan roolin Nousiainen näkee jatkossa kansainvälisenä kohtaamispaikkana. Kun Perämerenkaarella ja Tromssan alueella on yhteensä parinsadan miljardin hankkeet suunnitteilla ja 700000 asukasta, niin rajakaupungit siinä kokonaisuudessa voivat saada merkittävän roolin esimerkiksi kauppa- ja elämyspaikkana.

- Kun jatkossa sote-asiat siirtyvät muualle, niin Torniossa korostuu elinvoiman hankkiminen yritysyhteistyöllä.

Juttua täydennetty kello 22:10.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Voi, voi, kehitysjohtajan valinta meni läpi. Mitähän kehityspäällikkö nyt tekee…toivottavasti hakee johtajan virka. Ainakin työkokemus ja koulutus on hohdallaan, tsemppiä hänelle. Kehityspäällikön virka voidaan lakkauttaa nyt.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös