Kittilä

Syyttäjä tarjosi Kittilän kuntapäättäjille rikosten tunnustamista, kukaan ei suostunut. Nyt vaaditaan ehdollista vankeusrangaistusta.

Anna Muotka
Syyttäjä tarjosi Kittilän kuntapäättäjille rikosten tunnustamista, kukaan ei suostunut. Nyt vaaditaan ehdollista vankeusrangaistusta.

Kittilän syytteessä olevista entisistä ja nykyisistä luottamushenkilöistä oli tiistain valmisteluistunnossa paikalla vain neljä, joista kolme istui eturivissä. Torsti Patakangas (vas.), Veli-Matti Junnola ja Vilho Molkoselkä.

Pekka Mauno

Syyttäjä on tarjonnut syytteessä oleville Kittilän luottamushenkilöille tutkinnan alkuvaiheessa tunnustamismenettelyä, mutta yksikään nyt syytteessä olevista 27 luottamushenkilöstä ei siihen tarttunut.

–Olimme laskeneet rangaistusseuraamukseen tunnustamisen alennuksen. Jokaisen vastaajan osalta se olisi ollut erilainen siitä riippuen, millaiseen rikokseen hänen katsottiin syyllistyneen, kertoo Oulun syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen.

Hän ei ryhdy tarkentamaan, kuinka suuren helpotuksen tunnustaminen olisi tuonut. Vastaajat oli jaettu epäillyn rikoksen perusteella neljään ryhmään. Halvimmillaan olisi päässyt muutaman satasen sakoilla. Joidenkin osalta osa syytteistäkin olisi jäänyt kokonaan nostamatta.

–Esitutkintaa rajoittamalla työturvallisuusrikokset ja eräät tutkintapyynnöt olisi jätetty tutkimatta, kertoo Junnikkala-Heikkinen.

Tunnustamismenettely on esitutkintalaissa oleva tapa nopeuttaa rikosoikeudenkäyntiä. Jos syytteeseen joutuva tunnustaa, se säästää syyttäjältä näytön hankkimisen vaivan.

Tiistaina Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä alkaneessa oikeudenkäynnissä tulivat ensi kertaa julkisiksi rangaistusvaatimukset.

Syyttäjä vaatii törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä 27 Kittilän luottamushenkilölle ehdollista vankeusrangaistusta

Osa samoista luottamushenkilöistä on syytteessä myös virka-aseman väärinkäyttämisestä ja työturvallisuusrikoksesta. Syyttäjä vaatii heille näistä rikoksista sakkorangaistusta.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Vieläkin voi tunnustaa

Kihlakunnansyyttäjän mukaan tässä vaiheessa prosessia voidaan soveltaa syyteneuvottelua.

–Jos iso joukko vastaajista lähtee mukaan syyteneuvotteluun, voitaisiin tarjota alennusta rangaistusvaatimukseen, sanoo Junnikkala-Heikkinen.

Valmisteluistunnossa oli paikalla ainoastaan neljä syytteessä olevista kuntapäättäjistä. Videoyhteyden kautta valmisteluistuntoon osallistui myös Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä, jonka irtisanomiseen suurin osa syytteistä liittyy.

Kun kihlakunnansyyttäjä muistutti alkukesällä 2016 tehdystä sovintotarjouksesta, syytteessä oleva edellisen valtuuston jäsen Torsti Patakangas huomautti, että esimerkiksi hän olisi tullut tunnustaneeksi asioita, joista nyt ei ole edes nostettu syytettä.

–Esitutkinta oli silloin vielä kesken. Syyttäjän teonkuvaukset perustuivat esitutkinnan sen hetken tilanteeseen, vastasi Junnikkala-Heikkinen.

Syyskuun 11. päivänä alkavaa jutun pääkäsittelyä varten on varattu kolme istuntopäivää viikossa kahdeksan viikon ajan.

Tiistaina syyttäjät ja asianomistajien asianajajat miettivät käräjätuomari Vilho Niirasen johdolla, miten oikeudenkäynnistä saataisiin mahdollisimman sujuva. Arvio oli, että pääkäsittelyssä ehditään kuulla 2-3 asianosaista päivässä, vaikka käräjiä istuttaisiin aamusta iltaan.

Edit. 13.3.2018 klo 19.14: Korjattu juttua. Tässä vaiheessa prosessia ei voida enää soveltaa tunnustusmenettelyä vaan syyteneuvottelua. Poistettu virheellinen kohta epäillyn vaihtumisesta todistajaksi. Henkilö on ollut todistaja koko esitutkinnan ajan.

Tunnustamalla helpotusta tuomioon

Rikoksesta epäilty voi tunnustamalla saada helpotusta tuomioonsa.

Kyse on vuodesta 2015 alkaen rikosoikeudenkäynneissä käytetystä tunnustamismenettelystä.

Sen tarkoitus on säästää oikeudenkäyntiin kuluvaa aikaa. Jos tunnustaminen tapahtuu esitutkinnan aikana, myös esitutkintaa voidaan rajoittaa.

Tunnustamalla voi ainoastaan saada huojennusta rangaistukseensa, mutta sen avulla ei vapaudu rangaistuksesta.

Jos tunnustamismenettely johtaa esitutkinnan rajoittamiseen, sen avulla syytetty voi kuitenkin välttyä lisäsyytteiltä.


Kommentit (7)

  • vastuuseen vain

    Eikö Kittilässä vieläkään ole opittu, että asiat pitää hoitaa lakien ja asetusten mukaan eikä niin kuin itsellä huvittaa ja parhaimmaksi näkee?
    Kyllä nämä on laitettava maksamaan omasta pussistaan veronmaksajille aiheutetut vahingot. No vahingonkorvausoikeudenkäyntien aika on näistä mahdollisesti tulevien tuomioiden jälkeen.

  • Nimetön

    Siis hisseillä mennyt yli odotusten !! ihanaa, hyvä, hyvä Jouni !!! miksi sinne olisi pitänyt palkata Mäkelän mies muka viimeisen hissin projektijohtajaksi, kun Jounin sanoin, olemme hoitaneet paljon isompiakin hissiasennuksia ilman projektijohtajaa !!
    Tästä pitää kaikki tutkinta alkaa, vai eikä syyttäjä uskalla puuttua asian alkujuurille, ytimeen ? eli mitä tapahtui kaksi viikkoa ennen, kuin varsinainen kähinä alkoi ? Jouni ei vain tarvinnut annan miestä hommiin ja se olikin se taho Annan puolelta, joka alkoi kostaa….2 viikkoa tästä ja Jouni ulos! Hyi helvattu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös