Työelämä

Suurin osa jäänveistäjistä tulee Lappiin Kiinasta ja Venäjältä: "Ulkomaalaiset tekevät halvalla, joten houkutus heidän käyttämiseen on suuri"

Ulkomaalaisten veistäjien käyttö voi professorin mukaan olla myös statuskysymys.

Jouni Valikainen
Suurin osa jäänveistäjistä tulee Lappiin Kiinasta ja Venäjältä: "Ulkomaalaiset tekevät halvalla, joten houkutus heidän käyttämiseen on suuri"

Mauri Markkanen tasoittaa jalustaa Fingerporin Heimolle Kemin rautatieaseman edustalla.

Jouni Valikainen

Keminmaalainen lumen- ja jäänveistäjä Mauri Markkanen tekee jäästä sarjakuvahahmo Heimoa Kemin rautatieasemalla. Mies lämmittää alumiinilevyjä silitysraudalla ja tasaa niillä jalustaksi tulevia jäälohkareita. Kuplan pitää asettua keskelle vatupassia. Jäänveisto on miehelle melkoisen tuttua puuhaa.

Markkanen alkoi rakentaa lumesta ja jäästä lumilinnoja ja erilaisia hahmoja jo yli kolmekymmentä vuotta sitten. Hän osallistui Kemin Meripuistossa järjestettyyn lumiveistoskilpailuun 1986.

–Ilmeisesti tekemiseni jäi kaupungin päättäjien mieleen. Kun Kemin ensimmäistä Maailman suurinta lumilinnaa alettiin suunnitella ja rakentaa, linnanherra Seppo Lankinen kysyi, että pysyykö minulla saha kädessä. Kätteni jälki on näkynyt jokaisessa Kemin lumilinnassa.

Mauri Markkanen ei ole pantannut oppimiaan tietoja ja taitoja, kun kyse on jäänveistosta.

–Olen pitänyt jäänveistokursseja, joissa on ollut mukana muun muassa Meri-Lappi instituutti. Myös maahanmuuttajat ovat tutustuneet työtapoihini. Viime vuonna opetin kiinalaisille matkanjärjestäjille ja eri maista tulleille turisteille jäänveistoa. Ne ovat olleet sellaisia yritelmiä, mutta lumen- ja jäänveistämiseen pitäisi saada täsmälliset opetuskuviot, Markkanen toivoo.

Markkanen oli viime vuoden lopulla mukana rakentamassa satavuotiaan Suomen kunniaksi Kilpisjärven Saanan kupeeseen jäistä estradia komealle valaisuprojektille.

"Jäänveistäjän työtä voi verrata joulupukin hommiin"

Kemin lumilinnan komeita eläinhahmoja oli tekemässä venäläis-puolalais-ukrainalainen veistäjäryhmä. Suurin osa heistä oli veistämässä myös Lainion Lapland Hotel Snow Villagen Game of Thrones -teeman hahmoja.

–Mielestäni he tekevät laadukasta jälkeä. Jäänveistäjän työtä voisi verrata joulupukin hommiin. Työ on kausiluontoista. Pitää tehdä oikeita töitä, jotta voi harrastaa jäänveistoa, seitsemänä vuonna Euroopan eri maissa jäätä veistämässä ollut Markkanen sanoo.

Markkanen ei tunne kovin montaa suomalaista kuvanveistäjää, jotka tekisivät taidetta jäästä.

–Kuvanveistäjät osaavat halutessaan työstää kaikkia eri materiaaleja. Jos osaamista on, niin samanlainen leijona syntyy jäästä, kivestä tai puusta. Välineet pitää vain olla oikeat. Minä sain luvan kanssa kopioitua kiinalaisilta jäänveistäjiltä maailman parhaat työkalut, Mauri Markkanen kertoo.

Kursseille osallistuu kansainvälisiä opiskelijoita

Suoranaista ammattitutkintoa jään- ja lumenveistosta ei voi ainakaan vielä suorittaa. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta järjestää alaan liittyvää kurssitusta. Viime viikolla kurssipaikkana oli Kuusamo ja sitä ennen Levi. Suurin osa kursseille osallistuneista on ollut kansainvälisiä opiskelijoita.

Yliopisto aloittaa ensi vuonna työelämälähtöisen lumi- jääveistämisen koulutuksen, jolle on jo myönnetty rahoitus Euroopan sosiaalirahastosta.

–Opiskelijat opetetaan suunnittelemaan ja luonnostelemaan veistoksia turvallisesti oikeilla välineillä. Teemme sopimukset eri lumialan yrittäjien kanssa, jotka ovat mukana opetuksessa, Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen professori Timo Jokela kertoo.

Ei sattuman sanelemaa

Suurin osa Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Suomen jäänveistäjistä tulee Kiinasta, Venäjältä ja muista entisen Neuvostoliiton alueen maista.

–Näissä maissa on kuvanveisto-opetusta, joka opettaa massojen käyttöön. Sitä taitoa voi käyttää lumirakentamisessa. Ulkomaalaiset tekevät halvalla työtä, mihin heidät on palkattu, joten houkutus heidän käyttämiseen on suuri. Yrittäjillä ei ole tarpeeksi rohkeutta ottaa uusia porukoita mukaan jäänveistoon. Ulkomaalaisten veistäjien käyttö voi olla myös statuskysymys. On hienompaa, että jäänveistäjät tulevat ulkomailta. Tällainen ajattelu klikkaa pois kehittyviä suomalaisia veistäjiä, Jokela sanoo.

Ei ole mikään sattuman sanelema juttu, että Lapin jäänveistäjät tulevat ulkomailta.

–Lumen- ja jäänveistoon keskittyneitä yrityksiä on esimerkiksi Venäjällä ja Kiinassa hyvin paljon. Heillä on taiteilijoita ja osaajia, joita markkinoidaan maailmalle. Palveluja kaipaavat voivat jatkossa jopa kilpailuttaa veistäjiä, Timo Jokela uskoo.

Kuvanveistäjistä jää- ja lumitaidetta ovat Lapissa tehneet Jokelan lisäksi ainakin Teuvo Tuomivaara, Risto Immonen, Antti-Jussi Yliharju ja Antti Stöckell.

–Jäänveisto on fyysistä, sesonkiluontoista työtä, josta ei tule ympärivuotista elinkeinoa, Timo Jokela sanoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös