Suomessa yöpyvien ulkomaisten turistien määrä laski kesäkuussa – Rovaniemellä pudotusta peräti 9 prosenttia

Rovaniemellä kesäkuun yöpymisten määrä romahti 9 prosenttia. Lappiin odotetaan vielä loppukesän lomalaisia Keski-Euroopasta.

Jouni Porsanger
Suomessa yöpyvien ulkomaisten turistien määrä laski kesäkuussa – Rovaniemellä pudotusta peräti 9 prosenttia

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäisen mukaan kokonaisarvion voi tehdä vasta elokuun jälkeen. Arkistokuva.

Sanna Raita-aho, Vesa-Pekka Hiltunen

Kesäkuussa ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä jäi Suomessa viime vuotta laihemmaksi.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät koko maassa 4,8 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna,Tilastokeskus kertoi torstaina.

Matkailualaa edustavat eivät ole yhden kuukauden notkahduksesta huolissaan. Kesäkuun laskua selittää osittain se, että viime vuoden kesäkuun matkailijamäärä oli ennätyskorkea, sanoo Visit Finlandin tutkimuspäällikkö Katarina Wakonen.

–  Viime vuonna ulkomaiset yöpymiset kasvoivat kesäkuussa 15 prosenttia, mikä oli poikkeuksellinen kasvu. Meidän arvion mukaan asiaan vaikutti se, että Suomi sai viime vuonna paljon huomiota maailmalla Suomi 100 -juhlavuoden takia.

Kesäkuu on yleensä myös kotimaanmatkailun aikaa. Suomalaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 4,5 prosenttia viime vuoden kesäkuusta. Ulkomaalaisia majoittuu Suomessa taas erityisesti heinä-elokuussa.

–  Kesän kokonaisarvio saadaan vasta elokuun myötä, kun nähdään Keski-Euroopan lomakausi. En olisi huolissani kesäkuusta, vaikka siinä miinusmerkkejä on, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Tilastokeskuksen mukaan Lapin kaikki kesäkuun yöpymiset laskivat yhden prosentin verrattuna viime vuoteen.

Rovaniemellä kesäkuun yöpymisten määrä romahti 9 prosenttia viime vuodesta. Kesäkuussa 2018 Rovaniemellä kirjattiin 37 000 yöpymistä, joista suomalaisille 19 900 (+2 %) ja ulkomaalaisille 17 100 (-19 %) yötä.

Suomen turvallisuus houkutti kiinalaisia

Yöpymiset vähenivät lähes kaikista Suomen kannalta tärkeimmistä matkailijamaista tulevilta turisteilta. Suurimman ulkomaalaisten matkailijoiden ryhmän eli saksalaisten yöpymiset vähenivät 10 prosenttia viime vuodesta.

Voimakasta laskua oli myös kiinalaisten yöpymisissä. Kiinalaisten yöpymiset laskivat 24 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna.

Syytä kiinalaisten yöpymisten laskulle voi toistaiseksi vasta arvailla, Wakonen ja Kärkkäinen sanovat. Wakonen arvioi, että osa kiinalaisturisteista on voinut palata matkailemaan Länsi-Eurooppaan.

–  Voisi ehkä ajatella, että Suomi keräsi kiinalaisia turisteja Länsi-Euroopassa olleiden terroritekojen takia. Pohjoismaat koettiin turvallisempana. Kiinalaiset ovat herkkiä näille uutisille. Voi olla, että nyt he ovat taas uskaltautuneet palaamaan Länsi-Eurooppaan, Wakonen pohtii.

Matkailun kokonaiskehitystä voi tarkastella vasta useita tilastoja yhdistelemällä. Tilastokeskuksen tiedot on kerätty majoituspaikoista, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

Tilastoissa eivät näy esimerkiksi saksalaisten suosimat mökkivaraukset, pienemmät majoitusliikkeet tai Airbnb-majoituksien määrä, Wakonen sanoo.

–  Suomessa on myös päiväkävijöitä on aika paljon, esimerkiksi risteilymatkailijoita ja välilaskun vuoksi päivän Helsingissä viettäviä. He eivät jää tilastoon, Wakonen huomauttaa.

Yleisesti matkailijoiden määrän kasvu on ollut Suomessa nousussa.

Visit Finlandin tutkimuksen mukaan ulkomailla asuvat tekivät viime vuonna yhteensä 8,3 miljoonaa matkaa Suomeen, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

Päivitetty 9.8. kello 16. Lisätty Rovaniemen luvut.


Kommentit (4)

  • SME

    Matkailun markkinointi ja ennusteet ovat eri tasolla kuin toimiva organisaatio jotka “ovat vain töissä”!

  • Nimetön

    Järjetön hotellien rakentaminen ja järjettömät hinnat, kilpaillaan Monacon kanssa hinnoissa mutta ei muussa.. Pikkuisen lisää hintaa ja muutama isohotelli Rovaniemelle niin alkaa tulemaan äärirajat esiin.ja konkurssit.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös