Simon suuren turvepalon sammutukset kestävät päiviä – paikalla nyt kaksi helikopteria ja parikymmentä ajoneuvoa

Maps4News
Simon suuren turvepalon sammutukset kestävät päiviä – paikalla nyt kaksi helikopteria ja parikymmentä ajoneuvoa
Vesa-Pekka Hiltunen

Simossa ja Iissä sammutetaan vielä päiväkausia turvetuotantoalueella syttynyttä suurta paloa. Palo syttyi Luola-aavalla turveaumasta, josta se levisi turvekeruukentälle sekä metsään.

Torstaina illalla tilanne oli saatu hallintaan.

–Tuli ei leviä enää metsään, kertoi päivystävä palomestari Lauri Manninen Lapin pelastuslaitokselta kello yhdeksän aikaan.

–Sammutustyötä on helpottanut se, että tuuli on alkanut hieman tyyntyä. Palo ei leviä enää niin voimakkaasti.

Palo syttyi todennäköisesti itsekseen keruuaumassa, josta jopa 16 m/s puhaltanut tuuli levitti sitä eteenpäin. Palo levisi ainakin 500 metrin matkan metsään parinsadan metrin levyisenä rintamana.

–Näkyvää tulta ei ole juurikaan. On kytevää pientä liekkiä pitkin kenttää. Aumassa kraatteri hehkuu ja heittää kipinöitä. Sinne ei voi mennä sammutustöihin muuten kuin kaivinkoneen avustuksella.

Sammutustöihin on osallistunut kaksi helikopteria, pelastuslaitoksen seitsemän säiliöautoa, kahdeksan traktoria ja kaivinkonetta odotellaan palopaikalle. Lisäksi paikalla on mönkijöitä ja paloaluetta kartoitetaan droonilla.

Manninen arvioi, että sammutustyöt jatkuvat pelastuslaitoksen osalta pitkälle perjantaihin. Vapon turvetuotantoporukka jatkaa jälkisammutustöitä sen jälkeen vielä useita vuorokausia.

–Pitkä rupeama on edessä.

Palava turvetuotantoalue ei ole ollut käytössä tänä kesänä. Sieltä on nostettu turvetta vuosina 2004–2017.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös