Selännettä ja Häkkistä ruokkinut ivalolaisgrilli juhlii 50-vuotisiaan – Grilli on tippunut nosturin kyydistä ja taistellut vaikeiden aikojen läpi

Anna Muotka
Selännettä ja Häkkistä ruokkinut ivalolaisgrilli juhlii 50-vuotisiaan – Grilli on tippunut nosturin kyydistä ja taistellut vaikeiden aikojen läpi

Lauran grillin yrittäjä Ritva Silparanta jatkaa äitinsä Lauran tiellä yrittäjänä Nelostien varressa Ivalossa. 50-vuotisjuhlan kunniaksi asiakkaille tarjottiin perjantaina mm. pyttipannua ja grillimakkaraa.

Vesa-Pekka Hiltunen

Ivalolaisen Lauran Grillin pihalla kävi perjantaina vilske, kun ruokapaikalla tuli täyteen 50 vuotta toimintaa ja synttärijuhlijoita riitti.

Rovaniemellä aikanaan tarjoilijana työskennellyt Laura Silparanta osti paikallisten keskuudessa pölkkygrillinä tunnetun hirsigrillin vuonna 1968.

2000-luvun alussa grilli siirtyi Lauralta hänen tyttäriensä näppeihin. Kun toinen siskoksista taipui vaikeaan sairauteen, on Ritva Silparanta jatkanut grillin pyörittämistä työntekijöidensä kanssa.

"Nakkarin" jonossa ovat vuosien varrella annostaan odottaneet mm. NHL-legendat Teemu Selänne ja Jari Kurri, formula 1 -maailmanmestari Mika Häkkinen sekä näyttelijät Kai Lehtinen ja Jasper Pääkkönen. Åke Lindman oli aikoinaan vakioasiakas.

–Jos puoli tuntia muistelisi, tulisi varmasti lisää nimiä mieleen.

Puolen vuosisadan matkalle mahtuu kaikenlaista.

Syksyllä 1989 hirsirakennusta alettiin siirtää nosturilla syrjään uuden grillirakennuksen tieltä, kun grilli mäsähti nosturin kyydistä ja meni säpäleiksi. Hirsirakennus ei jäänytkään muistuttamaan historiasta.

Neuvokas yrittäjä pyöritti grilliä vuodenpäivät asuntovaunusta, kunnes uusi grillirakennus valmistui vihdoin 1990-luvun alussa. Silloin grilli sai ensimmäistä kertaa katolleen kyltin: Lauran grilli. Aiemmin siinä luki Grilli-Baari.

–On ollut välillä ylä- ja alamäkiä, kuten Suomen taloudessa. On vain pitänyt päästä eteenpäin, Silparanta kertaa.

Anna Muotka
Lauran Grilli veti perjantaina puoleensa paljon synttärivieraita. Juhlijoiden joukossa oli myös grillin äiti, Laura Silparanta, joka vastasi grillin pyörittämisestä 1968–2003.

Lauran Grilli veti perjantaina puoleensa paljon synttärivieraita. Juhlijoiden joukossa oli myös grillin äiti, Laura Silparanta, joka vastasi grillin pyörittämisestä 1968–2003.

Tällä hetkellä on jälleen valoisat ajat. Lämpimien säiden ansiosta kesäturisteja riitti yllin kyllin.

–Kesä on muutenkin parasta aikaa. Talvella on hiljaisempaa, Silparanta kertoo.

Grilli on muuntautunut vuosien varrella. Välillä se on ollut myös baari, välillä elintarvikekioski ja matkamuistomyymälä. Nyt se luottaa grilliruokaan.

–Kebab on noussut hampurilaisten rinnalle suosiossa.

Poroakin voi purra poroburgerin tai pororouheisen pizzataskun muodossa.

Tulevaisuuden toiveissa on jatkaa kiinteistön ja kaluston uusimista, mutta laajennusta ei ole suunnitteilla.

–Tilat ovat riittävän suuret. Toivottavasti jatkamme samaa rataa ja pysymme pinnalla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös