Lukemisto

Saksalainen karavaanaripariskunta viettää kesäänsä Rovaniemellä jo 28. kertaa: "Monet ystävämme pitävät meitä vähän outoina"

Napapiirille houkuttelevat luonto, ihmiset ja supermarketit.

Anna Muotka
Saksalainen karavaanaripariskunta viettää kesäänsä Rovaniemellä jo 28. kertaa: "Monet ystävämme pitävät meitä vähän outoina"
Ellinoora Autti

RoPS:n viiri heilahtaa ikkunassa, kun Manfred Weghorst ja Garnet Huners eli tuttavallisemmin Manu ja Kaarina kipuavat ulos asuntoautostaan "Kontiosta".

–Nimeämme automme aina suomalaisten jäänmurtajien mukaan. Olemme "hulluja saksalaisia", Manu nauraa.

He lähettävät joka toinen päivä sähköpostilla "Manun lehti" -kirjeen tuttavilleen kotimaahansa.

–Monet ystävämme pitävät meitä vähän outoina, kun tulemme joka vuosi samaan paikkaan. He haluavat silti kuvia ja kuulumisia Rovaniemeltä. Jotkut ovat käyneet täällä ja tietävät paljon kaupungista.

Saksan Brettenistä tuleva pariskunta on viettänyt kesänsä Ounaskosken leirintäalueella kohta 30 vuotta. Manu ja Kaarina ihastuivat Rovaniemeen vuonna 1990. He muistavat, kuinka Jätkänkynttilän silta oli juuri valmistunut.

–Rovaniemi on kiva, koska se ei ole liian suuri eikä liian pieni. Täällä on kaikki mitä tarvitsemme. Viidessä minuutissa pääsee kaupungista metsän keskelle.

Anna Muotka
Garnet Hunersin ja Manfred Weghorstin asuntoautolle on jokakesäinen vakiopaikka Ounaskosken leirintäalueella.

Garnet Hunersin ja Manfred Weghorstin asuntoautolle on jokakesäinen vakiopaikka Ounaskosken leirintäalueella.

Jalkapalloa Joulupukin sijaan

Pariskunta viihtyy leirintäalueella, koska he saavat tutustua joka päivä uusiin ihmisiin. Karavaanarit ovat puheliaita ja tulevat helposti juttuun keskenään.

–Monet ovat vain läpikulkumatkalla ja tulevat katsomaan joulupukkia. Haluan myydä heille myös Rovaniemen muita nähtävyyksiä, kuten Metsämuseota tai luontopolkuja. Usein karavaanarit päättävät jäädä pidemmäksi aikaa, Manu kertoo.

Manun ja Kaarinan kesään kuuluu vaellusmatka Inariin, joskus myös Norjaan. Huono sää tai hyttyset eivät häiritse saksalaisia.

–+11 astetta on miellyttävämpi kuin +32 asteen lämpö. Saksassa sää vaihtelee paljon ja usein on tukahduttavan kuuma. Olemme Rovaniemellä aina niin pitkään kuin töiltä on vain mahdollista. Kaarina sanoo.

Pariskunta kutsuu autoaan toimistoksi, jossa he tekevät töitä suomalaiselle veneitä valmistavalle yritykselle sekä saksalaiselle camping klubille. Kesäisin he käyvät myös RoPS:n peleissä.

–Saksassa seuraamme seuran menestystä netin kautta. Kannatamme luonnollisesti myös kotikaupunkimme joukkuetta, jossa suomalainen Niklas Moisander pelaa.

Tulevat jalkapallon MM-kisat eivät herätä futisfaneissa kovin suuria tunteita.

–Jos Suomi olisi mukana, kannustaisimme teitä. Muut maat eivät tulisi kysymykseenkään!

Pala Suomea Saksaan

Suomalaiset ovat Manun ja Kaarinan mielestä ystävällisiä, avuliaita ja avoimia, kun ovat ensin lämmenneet vähän aikaa. He kehuvat suomalaisten englanninkielen taitoa.

–Monet ymmärtävät myös saksaa. Valitettavasti suomalaiset pelkäävät usein virheitä ja välttelevät siksi puhumista.

Saksalaiset sanovat välillä ymmärtävänsä suomalaisten keskusteluja, mutta ääntäminen on vaikeaa. Joitain sanoja on vuosien aikana tullut opittua.

–Niitä emme halua sanoa tässä ääneen. Pidämme suomalaisista, koska hekin ovat vähän "hulluja"!

Kun pariskunta on kotimaassaan, he ikävöivät Rovaniemelle.

–Rakastamme Suomea. Joskus harkitsemme Italiaan tai Espanjaan lähtemistä, mutta päädymme kuitenkin Rovaniemelle. Kaupunki on toinen kotimme.

Joka kesän viimeisenä päivänä Manu ja Kaarina tekevät reissun Citymarkettiin ja Prismaan, joista he ostavat mahdollisimman paljon suomalaista ruokaa kotiinsa. Kauppalistalta löytyy lakritsijäätelöä, ruispaloja, kahvia sekä tervashampoota.

–Lidlissä emme käy ikinä – edes Saksassa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös