Saamelaiskäräjät saa lähes puoli miljoonaa lisää rahaa, mutta Posken ja kielipesätoiminnan potit pienenevät

Jouni Porsanger
Saamelaiskäräjät saa lähes puoli miljoonaa lisää rahaa, mutta Posken ja kielipesätoiminnan potit pienenevät

Saamelaiskäräjät saa valtiolta lisärahaa toimintansa turvaamiseen.

Vesa-Pekka Hiltunen

Valtion talousarviossa ehdotetaan 460 000 euron lisäystä Saamelaiskäräjien toiminnan turvaamiseen. Lisärahalla vahvistetaan myös toimintaa saamelaiselinkeinojen, tiedottamisen ja kansainvälisen toiminnan osa-alueilla.

–Olemme tehneet kovasti töitä saadaksemme lisärahoitusta Saamelaiskäräjien resurssitilanteen helpottamiseksi. Olen hyvin tyytyväinen ehdotukseen, iloitsee Saamelaiskäräjien II varapuheenjohtaja Tuomas-Aslak Juuso Saamelaiskäräjien tiedotteessa.

Valtion talousarviossa ehdotetaan myös 100 000 euron lisäystä rajat ylittävään yhteistyöhön saamen kielten asioissa sekä Saamen Kielikaltion toimintaan

–Esitetty lisäys on askel oikeaan suuntaan, mutta se ei kuitenkaan mahdollista Sámi Giellagáldun ympärivuotista toimintaa Suomen Saamelaiskäräjien osalta, jatkaa Sámi Giellagáldun väliaikainen johtaja Marko Marjomaa tiedotteessa.

Esitetyn 100 000 euron lisäyksen ja jo käytettävissä olevien kieliyhteistyöhön tarkoitetun 84 000 euron valtionavustuksen turvin Sámi Giellagáldun toimintaa voidaan järjestää osa-aikaisesti.

Sámi Giellagáldun ympärivuotisen toiminnan järjestämiseksi tarvittaisiin 370 000 euroa vuodessa.

Posken saamelaisyksikön rahoitus on epävarmaa.

Tänä vuonna saamelaisyksikön toimintaan ohjautui sosiaalialan osaamiskeskuksen kolmen miljoonan euron valtionavustuksesta 1,5 %, eli 45 000 euroa. Ensi vuonna kokonaispotti on 750 000 euroa pienempi.

Aiempinakaan vuosina Posken saamelaisyksikön toiminnalle ei ole pystytty turvaamaan riittäviä taloudellisia resursseja lakisääteisten tehtävien hoitamiseen. Jo pelkästään palkkakulut ovat vuodessa suuremmat kuin itse avustus.

Saamelaisten kulttuuri- ja kielipesätoiminnalle ehdotettu 1,1 miljoonaa euroa on 100 000 euroa pienempi kuin vuoden 2018 varsinaisessa talousarviossa.

Vuoden 2019 talousarviossa ehdotetaan saamelaisten kulttuuri- ja kielipesätoimintaan 850 000 euroa ja saamelaisalueen ulkopuolella tapahtuvaan kulttuuri- ja kielipesätoimintaan 250 000 euroa.

–Ehdotetuilla kielipesärahoituksilla pystytään turvaamaan nykyiset kielipesäpalvelut, mutta rahoitustarpeet ovat suuremmat. Rahoituksen pysyessä samalla tasolla kielipesätoimintaa ei pystytä laajentamaan, täsmentää saamen kieliturvasihteeri Anne Kirste Aikio.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös