Rovaniemi

Rovaniemi ei pysty karsimaan koulutusrahoja, kun päivähoitoon ja kouluun tulee niin paljon lisää lapsia

Prosenttiyksikön veronkorotuskaan ei toisi tarpeeksi lisärahaa menoihin. Palkankorotukset lisäävät kustannuksia kaksi miljoonaa euroa.

Rovaniemi ei pysty karsimaan koulutusrahoja, kun päivähoitoon ja kouluun tulee niin paljon lisää lapsia

Aiemmin lopetettu Koskikadun päiväkoti joudutaan avaamaan uudelleen niin kauaksi aikaa, että pysyvät tilat saadaan järjestetyksi.

Outi Torvinen

Rovaniemen koulutuslautakunnalla on hankaluuksia saada rahat riittämään palveluihin, vaikka kuntaveroa nostettaisiin ensi vuodelle 21 prosentista 22:een.

–Uuden sopimuksen mukaiset korotukset nostavat palkkakuluja, päivähoitoon tulee lisää lapsia ja myös kouluihin tulee lisää opetusryhmiä, toimialajohtaja Antti Lassila luettelee.

Nyt on jo tiedossa, että vähän aikaa sitten lopetettu Koskikadun päiväkoti joudutaan elokuussa avaamaan uudelleen.

Lassila olettaa, että parantunut työllisyystilanne kasvattaa päivähoidon tarvetta.

"Vaikkei mitään uutta"

Koulutuslautakunta arvioi ensi vuoden rahojen riittävyyttä torstaina, kun kaupunginhallitus halusi tietää vaihtoehtoja, millä menoja voidaan säästää.

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esitti aiemmin veroprosentin nostoa 22:een, koska oli käynyt ilmi, että määrärahoja tarvittaisiin ensi vuonna 3,7 prosenttia enemmän kuin on tämän vuoden talousarviossa.

Kaupunginhallitus laittoi kuitenkin lautakunnat katsomaan, miten selvittäisiin ilman veronkorotusta ja tai pienemmällä korotuksella.

Koulutuslautakunnan määrärahat olisivat 2019 eri vaihtoehdoissa 96,41 miljoonaa, 97,1 miljoonaa tai 98,4 miljoonaa.

Kesäkuun alun laskennan mukaan tarve olisi kuitenkin 99,22 miljoonaa euroa eli jostain pitäisi karsia 820 000 euroa, vaikka veroprosentti nousisi 22:een.

–Tämä on tilanne, vaikkei ole suunnitteilla yhtään uutta toiminnallista muutosta, jotka lisäisivät kustannuksia. Nousu johtuu palvelutarpeen kasvusta ja työn kallistumisesta, Lassila toteaa.

Hän sanoo, että tarvitaan useiden vuosien ohjelma, jotta näin iso tulojen ja menojen ero saadaan tasapainotetuksi.

Lassilan esitys koulutuslautakunnalle on, että vaikka erilaisten toimintojen säästövaikutukset on laskettu ja listattu, niin valintaa ei tehdä.

Kaupunginhallitukselle lähtisi viesti, ettei 98,4 miljoonaan päästä, vaikka useimmat listatut säästöt toteutettaisiin.

Palkoista 2 miljoonaa

Koulupuolen palkankorotukset nostavat menoja ensi vuonna 1,2 miljoonaa euroa. Päivähoidossa korotukset tekevät 0,8 miljoonaa.

Päivähoidon lisäkysyntä tuo 1,2 miljoonan euron lisäkustannukset. Tässä ovat mukana omat päiväkodit ja palvelusetelihoito.

Päivähoitoryhmiä on ensi syksynä seitsemän enemmän kuin viime syksynä ja peruskoulun opetusryhmiä viisi enemmän.

Lisäkustannus on myös kouluremonttien väistötiloihin varattu 1,1 miljoonaa.


Kommentit (4)

  • Arvo

    Jos lapsimäärä kasvaa, niin eikö myös tulot kaupungissa lisäänny? Paikkakunnalle muuttaneet vanhemmat lienee uusia veronmaksajia. Lapsiperheet ostavat kaupasta enemmän tavaroita kuin yksinäiset – maksavat siis välillisiä veroja enemmän ja myös kaupan tulos kasvaa, josta se maksaa veroja kaupungille. Saako kaupunki myös enemmän valtion rahoja lapsiluvun mukaan? Kaupungin arvomaailmasta sitten kiinni mihin rahat käytetään – lapsiin vai kaupungin johtajan uuteen auton tm.

  • Ei helpoimman kautta

    Koko organisaatio yt:t ja tarkka tarkastelu henkilöstötarpeesta, hallinto erityisesti. Näin joudutaan muissakin työyhteisössä toimimaan. Ei helpointa vaihtoehtoa – veronkorotusta. Investoinnit tarkkaan tarkasteluun, Oukun uimahalli huomattavasti uudempi kuin käyttöikää saanut Vesihiisi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös