Rovaniemen poika seinämaalaukseen

Rovaniemi-viikko huipentuu lauantaina taiteiden yöhön. Silloin voi Korundissa saada pysyvää kuvataidetta omalle iholleen. Rovaniemen taidemuseossa työskentelee kolme tatuointitaiteilijaa sunnuntaihin saakka.

Jussi Leinonen
Oikealla Jaakko Laitinen tervehtii muotokuvaansa. Edessä taiteilija-tuottaja Samuli Kontio ja takana työryhmää: Tikkailla ylimpänä Kaisa Väyrynen, keskellä Tanja Koistinen ja alimpana Eeva Hantula. Hupparimies on Tero Kivelä ja kravattimies Laitisen vieressä on Pekka Kumpulainen.

Oikealla Jaakko Laitinen tervehtii muotokuvaansa. Edessä taiteilija-tuottaja Samuli Kontio ja takana työryhmää: Tikkailla ylimpänä Kaisa Väyrynen, keskellä Tanja Koistinen ja alimpana Eeva Hantula. Hupparimies on Tero Kivelä ja kravattimies Laitisen vieressä on Pekka Kumpulainen.

Seija Lappalainen

Rovaniemi-viikon alkuun mennessä kaupunkikuvaan on valmistunut kaksi uutta seinämaalausta.

Toisessa ohikulkija tunnistaa väärentämättömän Lapland-Balkan -musiikin nokkamiehen, Jaakko Laitisen, joka on tehnyt Rovaniemeä tunnetuksi Väärä Raha -orkesterinsa kera kotimaassa ja ulkomailla.

Jaakko jos kuka ansaitsee oman muraalin kotikaupunkiinsa, perustelee taiteilija-tuottaja Samuli Kontio.

Kontion sanoin Laitinen on luonut positiivista Rovaniemi-kuvaa jo vuosien ajan, vaikka asuinpaikka on nykyään etelässä.

Jaakko Laitisen ja Väärän rahan toinen albumi, Yö Rovaniemellä, valittiin vuoden 2012 kansamusiikkilevyksi. Seuraavan levyn nimi vuonna 2013 olikin jo Lapland-Balkan.

Laitisen muraalimuotokuvan löytää Jätkänkynttilän alikulkusillan seinämässä, kaupungin puolella.

Sen on suunnitellut Pekka Kumpulainen, mutta toteuttajajoukkoon on kuulunut iso joukko maalareita.

Toinen muraali on valmistunut Arctic City Hotellin parkkihalliin, Väri Laitisen puoleiselle seinustalle.

Kaupunkikuvaa voi elävöittää pienelläkin budjetilla, jos vain löytyy yhteistyökumppaneita, jotka tarjoavat tilat, maalit ja mielellään myös ruokaa ilmaista työtä tekevälle vapaaehtoisten joukolle, Kontio tiivistää.

Keväästä lähtien Rovaniemen taidemuseon taiteilija-tuottajana työskennellyt mies on yksi rovaniemeläisen kaupunkikulttuurin osaajista. Kontiolla on ollut kyky innostaa eri alojen osaajia yhteisiin ponnistuksiin jo ennen nykyistä pestiään.

Kun palasin Rovaniemelle vajaa kymmenen vuotta sitten, huomasin, ettei täällä tapahdu iltaisin juuri mitään, Kontio muistelee.

Pian kaupunkiin syntyi Linnunlaulupubi, jonka seuraajaksi tuli kaksi vuotta sitten Cult-klubi.

Näissä Kontion, Vepu Hyvärin, Teemu Loikkasen ja kumppaneiden junailemissa tapahtumissa musiikki yhdistyy, lavarunouteen ja dj-taiteeseen.

Taiteilija-tuottajana Kontio keskittyy visuaaliseen taiteeseen ja kaupunkikuvan elävöittämiseen. Hän tuottaa myös Rovaniemen taidemuseon osuuden taiteiden yöstä 2018 sekä Ravintola Granden jatkoklubin myöhemmin yöllä.

Korundissa on esillä taiteiden yönä Kaisa Väyrysen ja Janne Erkkilän pop up -näyttelyt sekä Pasi Hartikaisen He-Man -ukkokokoelma.

Ajatus ukkokokoelman esittelystä syntyi Helsingin Barbie-näyttelyn myötä, Kontio kertoo.

Tatuointiteema taidemuseon taiteiden yöhön sai kipinän museossa parhaillaan esillä olevasta Viivaa!-näyttelystä.

Miksei jatkettaisi viivaa museovieraiden iholle, Kontio pohtii.

Aikaa tatuointiin ei tarvitse varata, sillä homma toimii walk in -periaatteella.

Kontio on kutsunut taiteiden yöhön kolme huipputason tatuointitaiteilijaa, jotka jättävät jälkeensä myös julkisia teoksia Korundin seinustalle. Tatuointeja on tarjolla sisällä taidemuseossa lauantaina iltapäivästä myöhäiseen iltaan. Sama toistuu sunnuntaina.

Barcelonan punk-piireistä ponnistava Error on Rovaniemen tatuointipiireille ennestään tuttu taiteilija.

Vuosien varrella hän on kehittänyt oman, laajalti vaikutteita antaneen ja selkeästi tunnistettavan kuvakielensä, joka toimii niin iholla, paidoissa, kuin kaupunkien koristelussakin, Kontio kuvailee.

Jarno Kantanen on maineikkaan Tatuata-tatuointiliikkeen perustaja, joka on opiskellut alaa mm Borneon viidakkoheimojen parissa sekä perehtyen Japanin Edo-kaudelta peräisin olevaan Tebori-tatuointikulttuuriin.

Hänen tarpeensa oppia perinteestä on kuljettanut häntä Vietnamiin, Kambodzhaan ja Thaimaan temppeleihin, joissa munkit yhä harjoittavat tuhansia vuosia vanhoja tatuointitekniikoita, Kontio kuvailee.

Antti Kuurne on paitsi tatuoija myös rummunrakentaja. Taiteilijan suurin inspiraation lähde on kansanperinne. Erityisesti Polynesian saariston Marquesas-heimon monimutkainen koko kehon peittävä, geometrisiin muotoihin nojaava tatuointityyli on kiehtonut häntä viime vuosikymmeneltä saakka.

Taiteiden yö Korundissa

Korundin alasalissa lauantaina 8.9. klo 15–22 ja yläsalissa klo 19.30–22.

Tarjolla tatuointeja perinteisin ja nykyaikaisin menetelmin walk in -periaatteella: Error, Jarno Kantanen ja Antti Kuurne.

Esillä myös Pasi Hartikaisen He-Man -kokoelma sekä Kaisa Väyrysen ja Janne Erkkilän pop up -näyttelyt.

Yläsalissa Kallo Collectiven ja Seppo Rintamäen Kuori, performatiivinen tivoliteatteriesitys, Pekka Kumpulainen ja Outi Kallas feat, sekä Lapin kamariorkesterin muusikot.

Korundin salissa shaktajoogaa klo 17–18.15. Tunnille on syytä tulla ajoissa.

Vapaa pääsy Korundiin kello 15 alkaen.

Jatkoklubi CULT Grandessa klo 22–04.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös