Kemi

Rakennusyritys suunnittelee miljoonien eurojen panostusta massiivipuuelementtien tuotantoon Kemissä

Jussi Saarela
Rakennusyritys suunnittelee miljoonien eurojen panostusta massiivipuuelementtien tuotantoon Kemissä

Rakennusvarma aikoo aloittaa tuotannollisen toiminnan vuoden loppuun mennessä Lapponia Housen entisissä tiloissa Kemin Ajoksessa.

Jussi Saarela

Eteläsuomalainen rakennusyritys Rakennusvarma Oy aikoo perustaa Kemiin massiivipuuelementtejä valmistavan tehtaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Yrityksen tytäryhtiö Rakennusvarma Wood Oy aikoo keskittyä saksalaiseen MHM-tekniikkaan (Massive Holz Mauer), jota on käytetty Keski-Euroopassa vuosikymmeniä. Pohjoismaissa ei ole samaa tekniikkaa käyttävää tehdasta. Investoinnin arvo on useita miljoonia euroja.

–Tavoitteena on lähes 10 000 kuutiometrin vuosituotanto, mikä merkitsee elementtejä 15-20 kerrostaloon. MHM-elementti valmistetaan uritetuista, ristiin naulatuista kuusilaudoista. Se on allergiavapaa, koska ei sisällä liimaa tai muita kemikaaleja, Rakennusvarman viestintäjohtaja Matti Hintikka sanoo.

–Haluamme tulla Kemiin, koska siellä työvoimaa, puurakentamisen osaamista ja raaka-ainetta hyvin saatavilla. Kaupunki on ollut aktiivinen ja tukenut hanketta, hän jatkaa.

Kemin tehdas työllistäisi Ajoksessa parikymmentä puualan ammattilaista. Paikkakunnalla on ennestään toisen massiivipuurakentamisen osaamista, sillä ammattiopisto Lappia on erikoistunut ristiinliimattuun massiivipuuhun (CLT, Cross Laminated Timber).

Kemin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina Ajoksessa sijaitsevien vanhojen teollisuusrakennusten vuokra- ja ostosopimuksen sekä maanvuokraussopimuksen tekemisen Rakennusvarma Woodin kanssa.

Tarkoitus on, että yhtiö vuokraa rakennukset yhdeksi vuodeksi 1. huhtikuuta alkaen ja viimeistään vuokrasopimuksen päättyessä ostaa rakennukset omakseen. Maapohja vuokrataan erillisellä sopimuksella kolmeksikymmeneksi vuodeksi huhtikuun alusta lähtien.

Samoissa teollisuusrakennuksissa toimi aikoinaan vuonna 2012 konkurssiin menneen Lapponia Housen talotehdas. Sen jälkeen rakennuksissa on ainakin säilytetty ajoneuvoja ja veneitä. Isossa hallissa on lämmintä tilaa 3 500 neliötä, aputiloja 650 neliötä ja lisäksi tuhansia neliöitä kylmää hallitilaa.

Kaupungin tytäryhtiö Kemin Teollisuuskylä Oy osti tilat konkurssipesältä viime kesänä. Tämän vuoden lopulla rakennukset siirtyivät kaupungin nimiin.

KaupunginjohtajaTero Nissinen on iloissaan siitä, että asuntoja ja halleja etelässä tekevällä Rakennusvarmalla halua ja kykyä investoida tuotannolliseen toimintaan Kemissä. Rakennusvarman tuleminen on Nissisen mukaan tärkeä päänavaus kaupungin pyrkimyksille kehittää puurakentamistuotantoa.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Kaikkea se saksalainen keksii. Minkälaisia nauloja linja käyttää? Eikö olisi paras tehdä tekoälyllä toimimaan koko tehdas. Jäisi palkat vähiin ja olisi kilpailukykyä.

  • Jorma

    ”Se on allergiavapaa, koska ei sisällä liimaa tai muita kemikaaleja, Rakennusvarman viestintäjohtaja Matti Hintikka sanoo.”
    Mielenkiintoinen kommentti, sillä ”Honkarakenne Oyj on saanut ensimmäisenä yrityksenä Allergiatunnuksen käyttöoikeuden kokonaisvaltaiselle rakennuskonseptille.” https://www.allergia.fi/allergiatunnus/tuotteet/talot/ Ja kysessähän on lamellihirsi, jossa liimaa käytetään

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös