Puolustusministeriö pyytää pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoesta – ilmavoimien rikostutkinta osuu hävittäjävastausten saapumisen aikaan

Puolustusvoimien johtoon asti ulottuva rikosepäilyvyyhti ajoittuu samaan aikaan, kun pitäisi arvioida 2020-luvun tärkeimmän kalustohankinnan, hävittäjien tarjouksia. Viiden hävittäjäkandidaatin odotetaan jättävän tarjouksensa tammikuussa.

Mauri Ratilainen
Puolustusministeriö ja ministeri Jussi Niinistö (sin.) pyytävät pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen tapahtumista.

Puolustusministeriö ja ministeri Jussi Niinistö (sin.) pyytävät pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen tapahtumista.

Joonas Kuikka

Puolustusministeriö pyytää pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen tapahtumista.

Ministeriö kertoi asiasta Twitter-tilillään. Selvityspyyntöön odotetaan vastausta ensi viikon aikana.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoi STT:lle, että selvityspyyntö lähtee pääesikuntaan torstain aikana.

Valtakunnansyyttäjä harkitsee esiselvitystä Puolustusvoimien komentajasta

Torstaina selvisi, että valtakunnansyyttäjä harkitsee esiselvitystä Puolustusvoimien komentajasta Jarmo Lindbergistä, jonka tausta on ilmavoimissa.

Lännen Media kertoi keskiviikkona, että Lindberg tiesi Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen tapahtumista.

Näistä tapauksista kaksi korkea-arvoista upseeria sai syytteet. Harjoitusta johtanutta everstiä Markus Päiviötä syytetään muun muassa palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Myös everstin esimiehenä toiminut Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen sai syytteen. Syyttäjän mukaan hänen epäillään laiminlyöneen huolehtimisen siitä, että asiassa toimitetaan viivytyksettä esitutkinta.

Sama epäilys koskee nyt myös Puolustusvoimien komentajaa, kenraali Lindbergiä, koska hän tiesi harjoituksen tapahtumista jo kauan ennen kuin tutkinta alkoi.

Vyyhti ajoittuu hävittäjätarjouspyyntöjen aikaan

Puolustusvoimat joutui myrskyn silmään samaan aikaan, kun eri hävittäjävalmistajat jättävät Suomelle vastauksensa tarjouspyyntöön.

Tarjouspyyntövastauksia odotetaan tammikuun loppuun mennessä Lockheed Martinilta, Boeingilta, Saabilta, BAE Systemsiltä ja Dassaultilta, kun määräaika menee umpeen.

Hornetit on tarkoitus korvata 64 hävittäjällä, jotka palvelisivat 2060-luvulle asti. Seitsemästä kymmeneen miljardiin euroon maksava hävittäjähankinta on Puolustusvoimien kaikkien aikojen kallein.

Hornetin korvaajavaihtoehdot ovat F-35 (USA), Super Hornet (USA), Eurofighter (Britannia), Rafale (Ranska) ja Gripen (Ruotsi).

Kaikki rikosepäillyt ovat ilmavoimien ylimpiä upseereita. Lisäksi Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg yleni asemaansa ilmavoimista.

Lue lisää: Puolustusvoimien komentaja tiesi Lemmenjoen tapahtumista jo syyskuussa 2017 – Rikostutkinnan aloittaminen viipyi silti useita kuukausia

Lue lisää: Syyttäjä harkitsee esiselvitystä Puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin toimista Ilmavoimien epäillyssä rikosasiassa Lemmenjoella


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Miksi ihmeessä puolustusministeri pyytää tapahtuneesta selvitystä, kun sitä jo tutkivat viranomaiset? Luuleko Niinistö, että hänelle annetaan tarkempaa tietoa kuin rikostutkijoille? Tämä nyt on sitä Niinistön toimintaa!

  • Nimetön

    Melkoinen tapahtumapaikka tuo Lemmenjoen VIP-Sotaharjoitusmaja.
    Julkisuudessa ei kerrota siitä, että kyseiselle majalle on ainakin aikaisemmin kuljetettu Ilmavoimien koneilla mm. hävittäjälentäjiä puolisoineen etelästä siten, että virkistysmatkan lento-osuudesta vastaa Ilmavoimat ja maakuljetuskin onnistuu samaan tapaan sattumalta.
    Olisikohan jo aika pistää puolustushallinto järjestykseen ja unohtaa epäterveet “perinteet”, joihin kuuluu mm. verovapaa lämmitysaine.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös