Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tarkentaa aiemmin tiistaina antamaansa lausuntoa, jonka mukaan poliisi pitää kansalaisaktiivisuutta turvallisuusasioissa hyvänä. Poliisiylijohtaja painotti lehtemme puhelinhaastattelussa, että tarkoitti katupartioinnilla vanhempainyhdistysten ja kaupunginosayhdistysten kaltaisia toimijoita.

Kolehmainen tai Suomen Poliisi ei kannata rasistisessa tarkoituksessa järjestettyä katupartiointia.

- Haastatteluni liittyi siihen, että talkootyö on Suomessa kärsinyt osallistujien niukkuudesta. Halusin sanoa, että esimerkiksi nuorison käytös voi rauhoittua, jos tietää omien vanhempiensa liikkuvan kaduilla, Kolehmainen painottaa.

Poliisiylijohtaja Kolehmainen sanoo poliisin puuttuvan kansalaispartiointiin, jossa suunnitellaan mahdollisia rikoksia. Näihin lasketaan myös katupartioinnin yhteydessä tapahtuvat rasistiset rikokset ja niiden suunnittelu.

Poliisiylijohtaja ei hyväksy myöskään rasistista motiivia katupartioinnin perusteeksi. Yhteiskuntarauhaa vaarantavan ääriliikkeen tekemä katupartiointi on poliisiylijohtajan mukaan erittäin tuomittavaa.

- Suomen yhteiskuntajärjestystä vaarantavia liikkeitä seuraa Suojelupoliisi, mutta paikallispoliisi tukee Supon toimintaa näiltä osin. Eihän näillä ääriliikkeiden lipun alla liikkuvilla ihmisillä ole mitään tekemistä vapaaehtoistoiminnan kanssa, Kolehmainen linjaa.

Kemissä katupartiointia harjoittavan Odinin sotureiden johtohahmo Mika Ranta kuuluu Suomen Vastarintaliikkeeseen, joka pyrkii kaatamaan Suomen nykyisen yhteiskuntajärjestyksen, ja on siten juuri poliisiylijohtajan mainitsema ääriliike.

Poliisiylijohtaja Kolehmainen muistuttaa, että Suomessa on liikkumisvapaus eikä poliisi voi estää esimerkiksi väkivaltarikoksista tuomittuja kulkemasta ryhmissä kaduilla katupartioinnin nimissä.

Kerroimme aiemmin tänään, että Kemin Odinin sotureiden johtohahmolla Mika Rannalla on väkivaltatausta, klikkaa juttuun tästäKolehmainen kehottaa jokaista kansalaista ottamaan yhteyttä poliisiin, mikäli tämä kokee olonsa epämiellyttäväksi tai turvattomaksi. Syy turvattomuuteen voi tulla myös katupartioista.

- Poliisi käy sitten selvittämässä asiaa. Aina kannattaa olla yhteydessä, olipa turvattomuuden syy mikä tahansa.


Haluatko lukea koko jutun?

Tutustu maksutta Lapin Kansan digitilaukseen kahden viikon ajan. Saat lukuoikeuden kaikkiin maksullisiin ja tähtijuttuihin, sekä näköislehteen. Tilaus päättyy automaattisesti kokeilujakson jälkeen.


Lue myös